uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Audi Q4 e-tron; poznato više detalja ključnog modela u električnoj ofenzivi do 2025. godine

10.03.2021 u 10:07

Bionic
Reading

Audi je objavio niz prilično preciznih detalja same unutrašnjosti Audi Q4 e-trona, koji ulazi u posebno atraktivan i brzo rastući tržišni segment, klasu kompaktnih SUV-ova

Iako se još uvijek nije pojavio na tržištu, pa čak ni imao svoju svjetsku premijeru, Audi Q4 e-tron je ključan model Audijeve električne ofenzive do 2025. godine, prema kojoj će na najznačajnijim svjetskim tržištima ponuditi više od 20 automobila s potpuno električnim pogonom i postići otprilike 40 posto prodaje s elektrificiranim modelima. Jedan od najatraktivnijih e-tron modela i nedvojbeno najljepši automobil marke iz Ingolstadta, Audi e-tron GT, imao je svoju svjetsku premijeru početkom veljače ove godine. Uživo, on izgleda još bolje, a naravno, radi se o sportskom automobilu Gran Turismo.

Ipak, SUV-ovi unutar ovog portfelja uključuju već postojeće e-tron koji smo već imali priliku voziti i e-tron Sportback. Pored toga, naći će se niz modela s klasičnim izgledom karoserija kao što su Avant i Sportback. Asortiman će pokriti svaki relevantni tržišni segment od kompaktne klase do luksuzne klase. Zanimljivo, sredinom prošle godine smo pisali o modelu Audi Q4 Sportback e-tron konceptu, no posve je izvjesno da će prva zvijezda ove linije Q4 e-trona biti zapravo Audi Q4 e-tron kompaktni SUV, nazovimo to tako, klasičnijih linija od modela Sportback. I obje ove verzije stižu na tržište već ove godine, iako nam Audi Q4 e-tronu tek predstoji svjetska premijera, koju uskoro i očekujemo.

Audi je jučer tako objavio niz prilično preciznih detalja same unutrašnjosti Audi Q4 e-trona, koji ulazi u posebno atraktivan i brzo rastući tržišni segment, klasu kompaktnih SUV-ova. Uzmemo li njegovu najbližu konkurenciju onda treba reći da se ona najvećim dijelom nalazi unutar samog Volkswagen koncerna; VW ID.4 i Škoda Enyag iV. S ova dva modela i novi Q4 e-tron dijeli podosta toga zajedničko, iako svaki na svoj način ima svoje adute u privlačenju svoje publike.

Audi Q4 e-tron - uoči premijere Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Struktura i dimenzije

Audi Q4 e-tron predstavlja istinski svestrani model, a njegove ga vanjske dimenzije od 4590 milimetara duljine, 1865 mm širine i 1613 mm visine, svrstavaju u veći kompaktni SUV segment. U Audijevoj nomenklaturi modela ovaj je potpuno električni SUV svojim dimenzijama smješten između modela Q3 i Q5. Arhitektura modularnog električnog pogonskog sustava (MEB), kao i kod gore navedena dva modela, na kojem se temelji kompaktni Audijev električni SUV omogućuje potpuno novu raspodjelu prostora. Iako prednji prevjes mjeri samo 86 centimetara, međuosovinski razmak ima izdašnih 2,76 metara, što je čak i više nego u segmentu srednje velikih SUV vozila. Kao rezultat toga, njegova unutrašnjost mjeri 1,83 metra duljine, što je slično velikom SUV klasi pune veličine.

Audi još uvijek iz posve razumljivih razloga pokazuje slike tek zamaskiranog vanjskog dizajna budućeg Q4 e-trona, no čini se da što se tiče njegove unutrašnjosti tu više i nema tajni.

Unutrašnjost

Čak je i ulazak u Audi Q4 e-tron ugodno iskustvo: vrata se širom otvaraju, a sjedala su u ugodno visokom položaju. Vozač i do četiri putnika uživaju u izdašno prostranoj unutrašnjosti, što im je dijelom omogućila činjenica da se umjesto središnjeg tunela nalazi samo ravna stepenica. Položaj sjedala u drugom redu gotovo je sedam centimetara viši nego na prednjem dijelu, a opet nudi obilje prostora za glavu, dok je prostor za koljena gotovo luksuzan. Što se tiče prostranosti, kompaktni Audijev električni SUV nadmašuje svoje izravne konkurente u premium segmentu.

Koncept zaslona također je dobio novu dimenziju: Head-up zaslon proširene stvarnosti spaja stvarni i virtualni svijet, a MMI zaslon ima dijagonalu do 11,6 inča (opcija će biti dostupna krajem godine). Nova generacija upravljača s dodirom predstavlja put novog električnog modela za budućnost. Što se tiče pretinaca, Audi Q4 e-tron postiže visoke rezultate, ukupne zapremine oko 25 litara, a nosači boca u gornjem dijelu vrata dodatni su vrhunac. Prozračni i progresivni dizajn interijera omogućuje kupcima da iskuse, prema Audiju, novu eru tehnologije.

Prtljažni prostor Audija Q4 e-tron pruža 520 litara prostora za prtljagu. Preklapanjem naslona, koji su podijeljeni u omjeru 40:20:40, stvara se gotovo ravna površina; kada se napuni na krov, prtljažnik pruža zapreminu od 1490 litara. To odgovara razini sljedećeg višeg SUV segmenta. Audi također na zahtjev nudi pregradnu mrežu i paket prtljažnika. Uključuje podnicu prtljažnika koja se, može umetnuti u dvije razine visine.

Audi Q4 e-tron – unutrašnjost Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Potpuno digitalno na četiri razine: operativni koncept

Baš kao i u svim svojim modelima, Audi se i u Q4 e-tron oslanja na potpuno digitalni koncept upravljanja i prikaza s ravnom strukturom izbornika. Sadrži četiri razine: digitalni sklop instrumenata ili Audi virtualni kokpit za vozača, središnji MMI zaslon osjetljiv na dodir, glasovno upravljanje na prirodnom jeziku i opcijski head-up zaslon proširene stvarnosti - to je novi pionirski dio tehnologije.

Nova dimenzija: head-up zaslon proširene stvarnosti

S opcijskim head-up zaslonom proširene stvarnosti u Q4 e-tron, Audi čini veliki korak naprijed u tehnologiji zaslona. Odražava važne informacije putem vjetrobranskog stakla na dvije odvojene razine, odjeljku statusa i odjeljku proširene stvarnosti (AR). Informacije koje pružaju neki od pomoćnih sustava i strelice za skretanje navigacijskog sustava, kao i njihove početne točke i odredišta, vizualno se preklapaju na odgovarajuće mjesto u stvarnom vanjskom svijetu kao sadržaj odjeljka AR i prikazuju dinamički. Čini se da plutaju na fizičkoj udaljenosti od približno deset metara do vozača. Ovisno o situaciji, u nekim se slučajevima čine znatno dalje. Vozač vrlo brzo može razumjeti zaslone, a da ih ne zbune ili odvrate, a oni su od velike pomoći u uvjetima loše vidljivosti.

Audi Q4 e-tron – head-up zaslon proširene stvarnosti Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Vidno polje za AR sadržaj iz perspektive vozača odgovara dijagonali od oko 70 inča. Ispod nje je ravni prozor s bliskim poljem, poznat kao odjeljak statusa. Prikazuje brzinu i prometne znakove, kao i pomoćni sustav i navigacijske simbole kao statičke zaslone koji izgledaju kao da lebde otprilike tri metra ispred vozača.

Srce sustava: jedinica za stvaranje slike

Tehničko srce head-up zaslona proširene stvarnosti je jedinica za stvaranje slike (PGU), koja se nalazi duboko unutar duge ploče s instrumentima. Posebno svijetli LCD usmjerava svjetlosne zrake koje generira na dvorazinska ogledala, a posebne optičke komponente odvajaju dijelove za blisko polje i udaljena područja. Ravna ogledala usmjeravaju zrake na veliko udubljeno ogledalo koje se može električno podesiti. Odatle dolaze do vjetrobranskog stakla, koje ih odražava u ono što je poznato kao očna kutija (eyebox), a time i na vozačeve oči. Na prividnoj udaljenosti od deset metara, ili čak i dalje, ovisno o situaciji, vozač simbole vidi jednako jasno kao i njihovo stvarno okruženje.

Prediktivni generator slike: AR Creator

Ono što je poznato kao AR Creator služi kao pokretač i generator slika na softverskoj strani. To je procesna jedinica u modularnoj infotainment platformi (MIB 3) koja se sastoji od više pojedinačnih modula. AR Creator prikazuje simbole prikaza brzinom od 60 sličica u sekundi i prilagođava ih geometriji projekcijske optike. Istodobno izračunava njihov položaj u odnosu na okoliš, na kojem informacije dobiva putem neobrađenih podataka prednje kamere, radarskog senzora i GPS navigacije. Njegov se softver sastoji od otprilike 600.000 redaka programskog koda, što je oko 50 posto više od cjelokupnog kontrolnog sustava prve verzije svemirskog broda Space Shuttle.

Tijekom izvođenja svog računalnog rada, AR Creator uzima u obzir da uvijek postoji nekoliko djelića sekunde između identifikacije predmeta pomoću senzora i izlaza grafičkog sadržaja. Tijekom ovih kratkih vremenskih prozora Q4 e-tron može znatno promijeniti svoj položaj, bilo zbog kočenja ili rupe. Više se izračuna vrši kontinuirano kako bi se osiguralo da zaslon u očnoj kutiji ne skoči u pogrešan položaj.

Jedan od njih odvija se u softveru kamere. S druge strane, AR Creator koristi najnovije podatke za izračun predviđanja kontinuiranog kretanja automobila naprijed. U daljnjem proračunu procjenjuje se vertikalno kretanje na temelju podataka koje daju kamera, radar i senzori stabilizacijske kontrole (ESC). Ti su uvidi ugrađeni u 'kompenzaciju tresenja' koja se odvija nekoliko milisekundi prije izlaska slike i čiji je zadatak spriječiti bilo kakvo ometanje podrhtavanja zaslona.

  • +61
Audi Q4 e-tron - uoči premijere Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Navigacija: dron leti naprijed

Head-up zaslon proširene stvarnosti pokazuje svoju snagu na posebno impresivan način u kontekstu navigacije. Na cesti ono što je poznato kao dron - plutajuća strelica - pokazuje sljedeću točku djelovanja na ruti. Dinamičan je: Kada se, na primjer, približava raskrižju, plutajuća strelica prvo najavi manevar okretanja prije nego što animirana strelica precizno usmjeri vozača na cestu. Ako se ruta zatim nastavi ravno, dron leti naprijed i nestaje da bi se zatim pojavio s dovoljno vremena prije sljedeće točke djelovanja. Udaljenost do točke skretanja prikazuje se u metrima u donjem prozoru područja bliskog polja.

Čak i ako vozač aktivira prilagodljivi tempomat, koji zadržava automobil u središtu traka, head-up zaslon proširene stvarnosti pomaže im vizualnim naznakama. Čim se Audi Q4 e-tron približi oznaci trake, a da žmigavac nije aktiviran, upozorenje o napuštanju trake postavlja crvenu crtu na oznaku trake u stvarnom životu. Sljedeći se primjer odnosi na vozilo koje vozi ispred: Ako je aktivno, automobil je na zaslonu označen obojenom prugom - to omogućuje vozaču da razumije status prilagodljivog tempomata ili adaptivnog tempomata bez ometanja. Crvena oznaka i simbol upozorenja pojavljuju se ako prilagodljivi tempomat od vozača zatraži da potvrdi da obraća pažnju.

Tri varijante: digitalni kokpit

Standardna digitalna instrument tabla ima dijagonalu 10,25 inča i njome se upravlja putem višenamjenskog upravljača. Mjerač snage, koji se nalazi pored brzinomjera na zaslonu, sažima sve važne podatke o pogonu, od izlaza i stanja napunjenosti baterije u postocima, pa sve do rekuperacije. Audi virtualni kokpit prva je opcija. Integrira navigacijsku kartu i kontrolu zabave i može se prebacivati između dva prikaza. Audi virtualni kokpit plus vrhunska je verzija. Nudi izgled 'klasičnog', 'sportskog' i 'e-tron', gdje mjerač snage igra glavnu ulogu. Mnogi se zasloni ovdje mogu slobodno konfigurirati putem MMI-a.

Dijagonala do 11,6 inča: središnji MMI zaslon osjetljiv na dodir

MMI zaslon osjetljiv na dodir s zvučnom povratnom spregom ima dijagonalu 10,1 inča i razlučivost 1540 x 720 piksela. Konfiguriran je kao MMI radio plus s DAB prijemom kao standardom, a koristi se za upravljanje informacijsko-zabavnim sustavom kao i nizom funkcija udobnosti. Osim toga, omogućuje unos teksta rukopisom. U opcijskoj velikoj verziji zaslon dolazi s dijagonalom od 11,6 inča i rezolucijom od 1764 x 824 piksela. To je do sada najveći zaslon u Audijevom portfelju, a bit će dostupan krajem godine.

Dobro razumijevanje: glasovna kontrola

Glasovno upravljanje na prirodnom jeziku, koje se aktivira s ključnim riječima 'Hej Audi', treća je razina upravljanja u Audiju Q4 e-tron. Razumije mnoge unose i zahtjeve na svakodnevnom jeziku, na primjer 'Gdje je najbliža stanica za punjenje?' Ako je na vozilu MMI navigation advanced, on u mnogim slučajevima izvodi internetsku usporedbu.

Napredan i prozračan: dizajn interijera

Nova era tehnologije u koju je Audi ušao ogleda se i u unutrašnjosti Q4 e-tron. Instrument ploča predstavlja se progresivnom elegancijom i naglašava prozračni osjećaj prostranosti. Kokpit ima izrazito trodimenzionalni dizajn, a njegovi geometrijski volumeni međusobno su povezani na elektrificirajući način.

U Audiju Q4 e-tron jedinice za upravljanje i prikazivanje više nego ikad preuzimaju funkciju elemenata dizajna. Digitalni instrument za vozača ugrađen je poput dijamanta između dva volumena - kratkog na lijevoj strani, koji sadrži otvor za odzračivanje, i dugog na desnoj strani. Prostire se sve do suvozačkih vrata i integrira daljnje otvore za zrak. Središnji MMI zaslon osjetljiv na dodir, koji se čini čistim i laganim, zauzima prostor ispred njega. Nagnut je prema vozaču i dobro postavljen radi ergonomske pristupačnosti.

Odmah ispod, također okrenuta prema vozaču, nalazi se upravljačka jedinica za kontrolu klime. Ispod nje se u prostor proteže velika upravljačka ploča s crnim izgledom. Sadrži kompaktni mjenjač za odabir stupnjeva prijenosa, kapacitivnu rotacijsku kontrolu glasnoće, gumb za pokretanje / zaustavljanje, prekidač svjetla upozorenja i Audi tipku za odabir pogona. Uz to, postoje gumbi za daljnje funkcije koji su dizajnirani kao bešavne dodirne površine u crnom obliku i osvijetljene bijelim svjetlom.

Budućnost u našim rukama: upravljači s dodirom

Volani u Audiju Q4 e-tron također postavljaju smjer budućnosti mobilnosti. Svojim dvokrakim dizajnom pripadaju novoj generaciji. Četiri prstena na amortizeru udara imaju ravan dizajn, u S-liniji donju prečku krasi znak S. Gornje prečke imaju dodirne površine crnog izgleda, čija su funkcionalna područja također osvijetljena pozadinom kako bi označila odgovarajuće aktivne gumbe. Neznatne izbočine razdvajaju ih jedna od druge, što ih čini lakšim za upotrebu, a gumbi pružaju meke povratne informacije kad se pritisnu. Kao i na pametnom telefonu, ne postoje samo geste dodirom već i geste prevlačenja prstom, na primjer za pomicanje po popisima.

Volani su dostupni u različitim izvedbama. Vrhunska inačica sadrži lopatice pričvršćene na volan za oporavak uz coasting vožnju i dvodijelne obloge na prečkama. Grijani rub ovdje je spljošten odozgo i odozdo - rješenje zbog kojeg se unutarnji ambijent čini još futurističnijim. Bilo da izgleda, funkcionira ili osjeća - novi upravljač jasno izražava progresivni karakter Q4 e-trona.

Izvrsna sigurnost: prednja sjedala

Prednja sjedala u Q4 e-tron predstavljaju vrhunac u pogledu sigurnosne tehnologije. U slučaju bočnog udara, ono što je poznato kao središnji zračni jastuk, odmotava se s desnog podupirača vozačevog sjedala, pored bočnih zračnih jastuka, kako bi se osiguralo da se vozač i suvozač ne sudare jedni s drugima. Dodatno su dostupni grijanje sjedala, električno podešavanje i električni potporni dio za lumbalni dio kralježnice. Sjedala su dostupna u osnovnoj verziji i sportskoj izvedbi s vizualno integriranim naslonima za glavu, a po želji i s romb uzorkom.

Što se tiče boja interijera, kupci mogu birati između crne, čelično sive, Santos smeđe ili pergament bež boje. Ukupno devet paketa opreme uključuje i paket s prošivima. Pet je paketa dostupno za osnovnu verziju, dok su ostala četiri dostupna za unutarašnjost S linije. Razlikuju se s obzirom na obloge pragova vrata, boju naglašenih površina, materijal naslona za ruke i oblogu. Svi dodatni paketi opreme za unutrašnjost uključuju bijelu LED rasvjetu ili, pak, paket višebojnih ambijentalnih rasvjeta plus. Neke su značajke rezervirane isključivo za unutarnju liniju S: osvijetljene aluminijske obloge na pragovima vrata, papučice s nosačima od nehrđajućeg čelika, crna obloga, S amblemi utisnuti u naslonima sjedala, obruč volana od perforirane kože s kontrastnim šavovima i S značke.

Dinamica i Puls: presvlake sjedala izrađene od recikliranog poliestera

Unutrašnjost S linije također nudi mnogo što se tiče presvlaka. Kupci koji preferiraju tradicionalne materijale mogu birati između smjese kože / umjetne kože i vrhunske fine Nappa kože. Kombinacija umjetne kože i materijala od mikrovlakana Dinamica još je jedna nova varijanta. Izgleda i osjeća se poput antilopa, ali izrađena je od 45 posto recikliranog poliestera, koji se dobiva iz tekstila i PET boca, na primjer.

Prevlake Puls, također u kombinaciji s umjetnom kožom, daljnja je opcija za unutaršnjost S linije. I ovdje se koriste sekundarne sirovine: Do 50 posto upotrijebljenog tekstila sastoji se od recikliranih PET boca, koje se razrađenim postupkom pretvaraju u pređu. To rezultira materijalom koji ima iste standarde kvalitete u pogledu izgleda i osjećaja kao i konvencionalne tekstilne presvlake. U setu sjedala za Q4 e-tron, 26 plastičnih boca od 1,5 litre dobiva novu svrhu.