Le Mans Hypercar

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Peugeot 9X8 Hypercar: Projektiran za utrkivanje!

06.07.2021 u 19:43

Bionic
Reading

Kao što je planirano, straga montirani 2,6-litreni bi-turbo V6-motor pod 90 stupnjeva s unutarnjim izgaranjem snage 500 kW (680 KS) dio pogonskog sklopa Peugeot HYBRID4 500 kW, stalno se testira od travnja ove godine

Peugeot je predstavio novi 9X8, svoju najnoviju generaciju Hypercar izazivača, koji je spreman nastupiti na FIA-inom Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti (FIA WEC) 2022. godine. Pokreće ga hibridna pogonska jedinica s pogonom na sve kotače, ovaj hiper-učinkovit prototip savršeno se uklapa s Peugeotovom Neo-Performance strategijom koja je prilagođena i njihovim cestovnim i trkaćim automobilima pružajući iznimne performanse. Rad inženjerskog tima Peugeot Sport-a i Peugeot Design-a uskladio se kao nikada prije, da bi proizveo 9X8 koji najavljuje novu eru u automobilističkim utrkama zbog svojih tekućih linija, izostanka stražnjeg krila i snažnog identiteta marke kojim odiše. Upakirana inovativna tehnička rješenja i njegov izgled poput mačke ističu se kao nepogrešiva ​​obilježja Peugeota.

Peugeot 9X8, najnoviji trkaći automobil na utrkama u izdržljivosti, izravni je nasljednik Peugeota 905, pobjednika '24 sata Le Mansa' 1992. i 1993., i Peugeota 908, koji je 2009. osvojio ovaj francuski klasik. Novi prototip je spreman nastaviti dugo i uspješno sudjelovanje ove marke u automobilskom sportu svjetske klase s visoko konkurentnim automobilima koji imaju snažan, trenutno prepoznatljiv identitet marke.

Peugeot 9X8 Hypercar Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot Sport

Do sada neviđena suradnja Peugeotovih timova za dizajn i inženjering i Peugeot Sport-a učinkovito donosi presudnu razliku u istraživanju novih aerodinamičkih rješenja i stilskih ideja kako bi se stvorila potpuno originalna linija automobila. Oblici i aerodinamičke karakteristike Peugeota 9X8 su isto tako plod udruženih doprinosa razvojnih inženjera koji rade pod odgovornošću tehničkog direktora Peugeot Sport-a Oliviera Jansonniea i dizajnerskog tima predvođenog Peugeotovim direktorom dizajna Matthiasom Hossannom.

Njihov pristup regulirali su propisi koje su izradili FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) i ACO (Automobile Club de l’Ouest) za novu klasu (LMH) koja je naslijedila bivšu top-kategoriju LMP1 na utrkama u izdržljivosti. Veća fleksibilnost koju dopuštaju nova tehnička pravila u vezi sa aerodinamikom dopušta radikalno novo razmišljanje koje pogoduje pojavi inovativnih automobila, s tim da dizajnerski timovi mogu dati još veći doprinos. Peugeotovi inženjeri i dizajneri učinkovito su iskoristili ovu priliku da izmisle nove kreativne procese i odvoje se od utvrđenih kodova kako bi proizveli Hypercar potpuno novog žanra.

  • +37
Peugeot 9X8 Hypercar Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot Sport

Ime koje spaja pojam baštine s promišljenim razmišljanjem

Ime Peugeotovog novog Hypercar izazivača je Peugeot 9X8. Pri čemu, '9' nastavlja seriju koju je proizvođač upotrijebio za svoje nedavne trkaće automobile izdržljivosti, naime Peugeot 905 (koji je vozio od 1990. do 1993.) i 908 (2007. do 2011.), koji su oboje postali ikone marke.

'X' se odnosi na Peugeotovu Hypercar tehnologiju pogona na sve kotače i hibridni pogonski sklop koji utjelovljuju strategiju elektrifikacije marke u svijetu automobilskih utrka.

'8' je dodatak koji se koristi za sva trenutna imena modela Peugeot, od 208 i 2008, do 308, 3008, 5008 i, naravno, 508 koji je nedavno prošao kroz ruke inženjera i dizajnera koji su izradili Hypercar koji je postao prvi automobil s sportskom oznakom Peugeot Sport Engineered. Dva automobila Peugeot 9X8 natjecat će se u FIA-inom Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti 2022. godine.

Izgled i izrada bez presedana

'Budući da je 9X8 jedan Peugeot, originalna skica koja je usmjeravala naš rad prikazala je veliku mačku spremnu za nalet, stav koji smo predložili u blago naginjućem kokpitu', napominje direktor dizajna Peugeota Matthiasa Hossanna. 'Cjelokupne linije Peugeota 9X8 izražavaju znakove oblikovanja marke, dok njegovi elegantni, otmjeni, elegantni oblici nadahnjuju emocije i dinamičnost.'

Karkteristično prednje i stražnje osvjetljenje modela 9X8, koje je u obliku tri poteza poput kandži, poznati su zaštitni znakovi Peugeota, dok se novi logotip lavlje glave marke u prednjem i bočnim dijelovima automobila nalazi u pozadinskom osvjetljenju. Selenium Grey siva boja karoserije i kontrstni Kryptonite žuto-zeleni detalji nlaze se i izbvan, ali i unutar kabine, odgovaraju novoj sportskoj liniji Peugeot Sport Engineered koja je predstavljena s cestovnim modelima 508 i 508 SW.

Dizajneri su također iznimnu pozornost posvetili unutrašnjosti 9X8. 'Željeli smo zauzeti poseban pristup kokpitu koji je do sada uglavnom bio čisto funkcionalan i nerazgovijetan aspekt trkaćih automobila, bez ikakvog identiteta marke', naglašava Matthias Hossann. 'Kombinacija naše sheme boja i Peugeotovog i-Cockpit stilskog potpisa interijera pružila je kokpitu 9X8 prepoznatljiv osjećaj i čine ga odmah prepoznatljivim kao Peugeot na snimkama s ugrađenih kamera.'

Izvana, isklesani kotači doprinose uravnoteženim linijama nepravilnih, oštro strukturiranih bokova automobila, otvori za ventilaciju na blatobranima otkrivaju gornji dio guma, a savršeno integrirana ogledala doprinose dojmu da protok zraka neometano prolazi preko automobila.

'Wingless' - maksimiziranje potencijala propisa Le Mans Hypercar

Fino klesani detalji stražnjeg dizajna Peugeota 9X8 uključuju potpis svjetlosnog efekta marke, dok sama svjetla okružuju široki difuzor iznad kojeg je ispisano 'Nismo htjeli stražnje krilo' (u originalu na eng. 'We didn’t want a rear wing'.

Stražnja krila prvi put su viđena na 24 sata Le Mansa na Chaparralu 2F koji se natjecao u utrci 1967. godine, pa je ovo prvi put da je njihova upotreba dovedena u pitanje u više od pola stoljeća. Inovativni stražnji dio 9X8 proizlazi iz istraživanja koje je proveo inženjerski tim Peugeot Sporta.

'Novi propisi o Le Mans Hypercaru izrađeni su kako bi se izjednačila važnost konvencionalnih sustava za povećanje performansi', objašnjava Olivier Jansonnie, tehnički direktor WEC programa Peugeot Sport. 'Dizajn 9X8 strastveno je iskustvo jer smo imali slobodu izmišljati, inovirati i istraživati ​​načine da optimiziramo performanse automobila, a posebno njegovu aerodinamiku, izvan zidova. Propisi nalažu da je dopušten samo jedan prilagodljivi aerodinamični uređaj, bez navođenja zadnjeg krila. Naš proračunski rad i simulacije otkrili su da su visoke performanse bile učinkovite bez njih.'

'Izostanak stražnjeg krila na Peugeotu 9X8 glavni je inovativni korak', kaže direktor Stellantis Motorsporta Jean-Marc Finot. 'Postigli smo stupanj aerodinamičke učinkovitosti koji nam omogućuje da uklonimo ovu značajku. Ne pitajte kako! Namjeravamo to čuvati u tajnosti sve dok to možemo!'

Ukidanje stražnjeg krila pružalo je slobodu dizajniranja onakve elegantne siluete kakva nije viđena desetljećima. Zapravo, radeći ruku pod ruku sa svojim kolegama inženjerima, dizajneri su maksimalno iskoristili priliku da stvore skladan spoj dinamičnih, isklesanih oblika koji čine čistu, zamašnu površinu između istaknutih lukova kotača.

Hiper-učinkovit hibridni pogonski sklop

Od najave Peugeotovog sudjelovanja u novoj klasi Le Mans Hypercar u utrkama izdržljivosti u rujnu 2020., tvornica u Versaillesu, blizu Pariza, grozničavo radi na 9X8.

Kao što je planirano, straga montirani 2,6-litreni bi-turbo V6-motor pod 90 stupnjeva s unutarnjim izgaranjem snage 500 kW (680 konjskih snaga) dio pogonskog sklopa Peugeot HYBRID4 500 kW, stalno se testira od travnja ove godine.

U međuvremenu, montirani motorni generator snage 200 kW, 7-brzinski sekvencijalni mjenjač i baterija u procesu su montaže u skladu s rasporedom provjere valjanosti ispitivanja na stolu. Moćnu, tehnološki sofisticiranu, visokonaponsku (900 volti) bateriju visoke gustoće zajedno razvijaju Peugeot Sport i Saft, podružnica TotalEnergiesa.' objašnjava Jean-Marc Finot. 'Le Mans je postao 24 satna sprinterska utrka koja se može dobiti ili izgubiti onoliko puta koliko odeš u box. Iznimna energetska učinkovitost novih Hypercara unaprijed definira ono što ćemo uskoro vidjeti u svijetu cestovnih automobila. Ovo razmatranje imalo je temeljni utjecaj na naš rad na paketu Peugeot 9X8, čiji svaki aspekt mora pridonijeti postizanju hiper učinkovitosti, od pogonskog sklopa do aerodinamike.'

Inače, vanjske dimenzije Peugeot 9X8 Hypercar-a su sljedeće: duljina 5000 mm, širina 2080 mm, visina 1180 mm, međuosovinski razmak 3045 mm.

Le Mans, laboratorij za Peugeot

Uz svoju aerodinamičku, mehaničku i elektroničku učinkovitost, novi će automobil poslužiti za prikaz Peugeotove opsežne inženjerske stručnosti u beskompromisnom svijetu trkaćih izdržljivosti. 24 sata Le Mansa notorno je zahtjevna utrka, a 5400 kilometara koliko automobili pređu tijekom utrke blizu je udaljenosti u punoj sezoni Formule 1, tako da su učinkovitost i pouzdanost od vitalnog značaja.

'Peugeotovo sudjelovanje u utrkama izdržljivosti ima više od sportskog aspekta', inzistira Linda Jackson, izvršna direktorica Peugeota. 'Utrke izdržljivosti oblik su motorsporta koji nam pruža ekstremni laboratorij, što objašnjava zašto je naša povezanost s Le Mansom ​​toliko jaka. Značajniji možda od rezultata koje dobivamo na trkaćoj stazi su prilike koje pruža za dokazivanje naše tehnologije i plod našeg istraživačkog rada u utrci koja vas baca u ekstremne uvjetie na 24 sata. Le Mans nam daje konkurentno okruženje za provjeru hibridnih sustava i tehnologija koje trenutno razvijamo kako bismo smanjili potrošnju goriva - a time i emisiju CO₂ - naših cestovnih automobila. Timovi Peugeot Sporta ponosni su kad vide kako se njihova istraživanja prenose na naše proizvodne modele. Za naše kupce Le Mans je laboratorij koji svjedoči o kvaliteti naših automobila.'