PEUGEOT HYBRID4 500KW

[FOTO/VIDEO] Peugeot i Total predstavili pogonski sklop za svoj LMH hiperautomobil za utrke izdržljivosti 2022.

15.12.2020 u 09:59

Bionic
Reading

Peugeot Sport je iskoristio svoje iskustvo iz utrkivanja automobila u izdržljivosti i iskustva iz PSA Motorsporta na FIA-inom WRC svjetskom prvenstvu u reliju kako bi razvio novi 2,6-litreni twin-turbo motor V6 snage 680 KS

Peugeot i Total, 25-godišnji partneri, objavili su glavne tehničke karakteristike pogonskog sklopa svog Hypercara LMH za FIA Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti (World Endurance Championship – WEC). Njihovi timovi udružili su svoja iskustva i stručnost na polju hibridizacije i vrhunskog automobilističkog utrkivanja kako bi razvili pogonski sklop (PEUGEOT HYBRID4 500KW) koji je u skladu s novim propisima FIA WEC.

Da podsjetimo, radi se o projektu trkaćeg automobila 'Le Mans Hypercar' (LMH), o kojem smo pisali u rujnu ove godine. Novi pravilnik koji nagovještava novo doba vrhunske kategorije utrkivanja automobila u izdržljivosti (endurance), utjelovljuje energetski prijelaz dviju tvrtki. Peugeot je ovim projektom odlučio vratiti se na Le Mans u sezoni 2022.

Motor s unutarnjim izgaranjem je u cijelosti izradio Peugeot Sport

Peugeot Sport je iskoristio je svoje iskustvo iz utrkivanja automobila u izdržljivosti (V12 i V8 PEUGEOT 908) i iskustva PSA Motorsporta na FIA-inom WRC svjetskom prvenstvu u reliju (četiri cilindra) kako bi razvio novi 2,6-litreni twin-turbo V6 motor pod 90 stupnjeva. Smještena iza vozača, ova će elektrana snage 680 KS (500 kW) težiti 165 kg i pogoniti stražnje kotače.

'Arhitektura pogonskog sklopa PEUGEOT HYBRID4 500KW rezultat je visoko detaljnog sažetka oblikovanog novim FIA WEC propisima', napominje François Coudrain, direktor pogonskog programa WEC-a za Peugeot Sport. 'U početku smo razmatrali jedan turbo, ali to bi nas spriječilo da postignemo ciljano težište našeg motora. Twin-turbo V6 blok nudi najbolji kompromis između tehnologije, težine, pakiranja pomoćnih dijelova motora, pouzdanosti i performansi.'

Peugeot i Total predstavili pogonski sklop za svoj LMH hiperautomobil za utrke u izdržljivosti 2022. Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot Sport Official

Robotiziranim sekvencijalnim mjenjačem sa sedam stupnjeva prijenosa (plus unatrag) upravljat će se polugicama za mijenjanje brzina postavljenim na volanu, a sustavom 'brake-by-wire' kočenja po žici koji je razvio Peugeot Sport upravljat će se i elektronički. Vozač će moći prilagoditi razinu kočenja motorom koju generira elektromotor pod usporavanjem i silu koju disk pločice primjenjuju na kočione diskove kako bi postigao optimalno miješanje između električnog i hidrauličkog kočenja. Optimalno upravljanje energijom, kako pod ubrzanjem, tako i tijekom povrata energije (ograničeno propisima na 200 kW), bit će ključno za performanse i učinkovitost automobila.

Total razvio maziva

Rashladne tekućine i maziva za motore / mjenjače igrat će važnu ulogu u konkurentnosti Peugeot Sport-ovog Hypercara koji će koristiti prototipove po mjeri tvrtke Total za intenzivnu upotrebu i dug životni vijek u širokom rasponu temperatura. Total je također razvio posebne masti i ulja koja su evolucija formule koja proizlazi iz njegovog iskustva u motorsportu. Totalov inženjer će prisustvovat utrkama kao sastavni dio tima, uzimati i analizirati uzorke te nadzirati status sklopova automobila tijekom vremena.

Električni motorsport iznutra

Peugeot Sport-koncipirani prednje montirani motor-generator snage 200 kW pogonit će prednje kotače i imati koristi od iskustva tima u razvoju električnih motora i sustava upravljanja za serijske automobile. Ovo know-how znanje omogućeno je stručnošću PSA Motorsporta u dizajniranju i izvođenju elektrificiranih sustava u motorsportu te nedavno lansiranje linije PEUGEOT SPORT ENGINEERED, plus stručnost Peugeota i Groupe PSA na polju hibridne i potpuno električne mobilnosti.

'Jedinica motor-generatora bit će opremljena laganim, visoko učinkovitim jednobrzinskim prijenosom i pretvaračem najnovije generacije za prijenos snage baterije na motor', kaže François Coudrain. 'Imat će kapacitet da trenutno iskoristi svu energiju dostupnu u bateriji zahvaljujući strategijama sustava upravljanja energijom pogonskog sklopa. Iskustvo PSA Motorsporta s WRC-om i Formulom E pridonijet će razvoju softvera koji se koristi za upravljanje računalom i energetskim sustavima (oporavak energije kočenja, snaga pod ubrzanjem, anti-lag sustav protiv zaostajanja, smanjena potrošnja goriva).'

Koncept inovativne baterije razvijen od strane Totala i njegove podružnice Saft

Bateriju visoke gustoće, velike snage i visokog napona (900 volti) zajednički su razvili Peugeot Sport i Saft, podružnica tvrtke Total. S više od 10 godina iskustva u Formuli 1 i na temelju Peugeot Sport specifikacija, Saftovi inženjeri odabrali su najbolju vrstu ćelija za bateriju koja favorizira gustoću snage u odnosu na energiju, u skladu s potrebama trkaćih izdržljivosti. Kao jedan od ključeva performansi automobila, baterija će biti potpuno integrirana u automobil i u proces upravljanja energijom pogonskog sklopa.

'Glavni će parametar biti optimizacija načina na koji se koristi energija pohranjena u bateriji', objašnjava Kamen Nechev, Saft-ov šef tehnologije. 'Da biste to postigli, potrebno vam je izuzetno kratko vrijeme punjenja u kombinaciji s memorijskim ćelijama velikog kapaciteta kako bi se formirao paket koji omogućuje što bržu isporuku maksimalne snage. Najkonkurentnije rješenje sastoji se od upravljanja optimizacijom punjenja i količine energije dostupne u stvarnom vremenu.'

Nova baterija će se nalaziti u karbonskom kućištu unutar monokok strukture automobila, iza vozača i ispod spremnika za gorivo. Dizajniran je tako da kombinira optimalnu trajnost i dosljedne performanse na utrkama do 24 sata pa čak i duže. Total i Peugeot Sport odgovorni su za homologaciju baterije koja će se sastaviti u novoj radionici u sjedištu Peugeot Sporta Versailles-Satory, blizu Pariza.

Suradnja Peugeot Sporta s Totalom na FIA WEC programu savršeno se uklapa u operativne smjernice i podjelu poslova naznačene u planu za Automotive Cells Company, zajedničko ulaganje koje želi postati prvi europski proizvođač baterija za električna vozila.

Pogonska jedinica PEUGEOT HYBRID4 500KW

Iako motor s unutarnjim izgaranjem isporučuje 680 KS (500 kW), a motor-generator ima snagu od 200 kW (272 KS), propisi postavljaju maksimalnu izlaznu snagu od samo 500 kW tijekom utrka. Kako bi se prilagodio različitim situacijama u natjecanju, LMH pogonski sklop funkcionira na sljedeći način:

  • propisi zabranjuju uporabu električne energije ispod 120 km/h, pa se motor-generator uključuje tek kad se postigne ova brzina. Automobil se mora pokrenuti iz mirovanja samo snagom motora s unutarnjim izgaranjem,
  • pri punoj snazi, izlazna snaga bi-turbo V6 motora ograničena je na 300 kW (408 KS) i podešena kao funkcija snage koju generira motor-generator na 200 kW, što je izravno ovisno o razini baterije,
  • kad motor-generator jedinca stupi u upotrebu, automobil se automatski prebacuje na pogon na sva četiri kotača, mijenjajući time svoju sposobnost upravljanja - na primjer, kroz zavoje velikih brzina,
  • kada se baterija visoke gustoće isprazni, motor s unutarnjim izgaranjem vraća se na izlaznu snagu od 500 kW (680 KS) i mjenjač se vraća na pogon na stražnjim kotačima. Tijekom utrka baterija će se prije početka potpuno napuniti pomoću mrežno priključenog hibridnog punjača. Kad izađe na stazu, baterija će funkcionirati potpuno neovisno i napunit će se samo sustavom za oporavak energije kinetičkog kočenja.

Međutim, sljedeće su iznimke obuhvaćene propisima:

  • snaga motora s unutarnjim izgaranjem može se povećati za tri posto na 515 kW (700 KS) na kraju pravca kada je baterija prazna, pa elektromotor radi kao alternator od 15 kW. Ovu konfiguraciju automatski primjenjuje elektronika automobila,
  • mogućnost pokretanja motorom s unutarnjim izgaranjem ili elektromotorom, ili istodobno s oba, u pitlejnu ili kada je brzina ograničena na 60 km/h.

Kao što zahtijevaju propisi, Hypercar će biti opremljen specifičnim senzorima za praćenje i prijenos nivoa snage izmjerene na sva četiri kotača u FIA-u u stvarnom vremenu kako bi se zajamčio maksimalan učinak naveden u Bilanci performansi (BoP).

Prije nego što program ispitivanja na stazi započne krajem 2021. godine, Peugeot Sport i Total nastavit će sa svojim inženjeringom, za koji se očekuje da će pogonski sklop raditi na ispitnom stolu i simulatoru tijekom prve polovice 2021. godine.

  • +37
Peugeot Sport i Total predstavili pogonski sklop PEUGEOT HYBRID4 500KW Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot Sport

Istraživačko-razvojni inženjering PSA Grupe

Iako je motorsport kao cjeloviti laboratorij za ispitivanje novih tehnologija, iskustvo Peugeota i PSA Grupe na polju elektrificiranih vozila omogućilo je Peugeot Sportu da iskoristi druge sinergije, uključujući blisku suradnju inženjera cestovnih automobila i trkaćih pogonskih sklopova na razvoju sustava i komponenata.

Peugeot Sport zapošljava brojne inženjere koji su, poput Françoisa Coudraina, tijekom svoje karijere imali priliku primijeniti svoje znanje kako na cestovne modele masovne proizvodnje, tako i na trkaće automobile. Ovo jedinstveno, cijenjeno znanje ulazi u cjelokupni fond znanja koje stoji iza linije PEUGEOT SPORT ENGINEERED, čiji je prvi plod bio Peugeot 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED. Sve o ovom modelu možete pronaći u tekstu koji smo objavili krajem rujna ove godine.

Ova verzija Peugeota 508 (360 konjskih snaga / 520 Nm / emisija CO₂ WLTP: 46 g/km) utjelovljuje novi koncept visokih performansi Neo-Performance brenda i nudi savršenu kombinaciju napredne tehnologije i sportskog pedigrea. To je najsnažniji Peugeotov cestovni automobil ikad napravljen, a njegovi Peugeotovi sportski projektirani sustavi izvor su nadahnuća za FIA WEC program.

Konačno, to je politika razmjene informacija s ostalim Motorsport odjelima PSA Grupe koja je urodila plodom, posebno u pogledu on-board računala i softvera, posebno u upravljanju energijom (regeneracija kočenja, , izlazna snaga pod ubrzanjem, anti-lag sustav protiv zaostajanja i smanjena potrošnja goriva).