HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Peugeot 508 PSE stigao i kod nas; poznati svi detalji o ovom sportskom plug-in hibridu od 360 KS

14.05.2021 u 14:48

Bionic
Reading

Peugeot 508 PSE u verziji limuzine kreće od 496.900 kn, a karavanska verzija 508SW od 507.900. Za ovaj model u obje verzije možete aplicirati za državne poticaje za električna i plug-in hibridna vozila, pa se onda njegova cijena umanjuje za 40.000 kn

Peugeot je još u rujnu prošle godine u sklopu proslave svoje 210. godišnjice predstavio najsnažniji proizvodni model 'lavlje' marke do sada, novi Peugeot 508 Peugeot Sport Engineered (PSE). Razvijen s trkaćim znanjem odjela Peugeot Sport, ovaj plug-in hibrid kombinira iznimnu snagu s malim emisijama CO₂ i potrošnjom goriva.

Peugeot na najučinkovitijim vozilima marke, 508 limuzini i SW karavanu, predstavlja prvi dio priče o odjelu Peugeot Sport Engineered. Francuski je proizvođač iz PSA Grupe osmislio novu vrstu performansi koje čuvaju okoliš i omogućuju spajanje sportskog izgleda i tehnologije u novoj izvedbi Neo-Performance. Potpis koji čine tri nove linije Kryptonite istovremeno ukazuje na novi identitet odjela Peugeot Sport i podsjeća na svjetlosni potpis serijskih modela, a nadahnuće crpi i iz nasljeđa marke sa stražnjim svjetlima modela 504 Coupé.

Peugeot 508 PSE limuzina i SW Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Hibridni pogon i punjenje

Automobil 508 PSE je iznimno snažno serijsko vozilo kakvo Peugeot još nije izradio. Njegov pogonski sklop razvija 360 KS (265 kW) i okretni moment od 520 Nm zahvaljujući kombinaciji motora s unutarnjim izgaranjem i dva elektromotora (po jedan sprijeda i straga). Taj spoj omogućuje gotovo trenutan odziv. U načinu vožnje Electric osiguran je potpuno električni pogon u potpunoj tišini s dometom od 42 km prema WLTP protokolu.

Što se tiče hibridnog pogona, na modelu 508 PSE radili su stručnjaci marke Peugeot koji su nedavno lansirali Peugeot 3008 HYBRID/HYBRID4 i Peugeot 508 HYBRID i stručnjaci odjela Peugeot Sport koji su pridonijeli svojim iskustvom s hibridnim pogonom u svijetu sportskih natjecanja. Pogon na četiri kotača osigurava optimalnu vučnu silu bez obzira na vremenske prilike. Francuska marka i sama kaže da je prvi put postigla ovakve performanse: ubrzanje od 0 do 100 km/h 5,2 sekundi, ubrzanje od 0 do 1000 m 24,5 sekundi, ubrzanje od 80 do 120 km/h u 3 s, dok mu je najveća brzina elektronički ograničena na 250 km/h.

Peugeot 508 PSE limuzina Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Peugeot 508 PSE spaja sportski izgled i tehnologiju, a istodobno su emisije CO₂ i potrošnja goriva izuzetno niske: certificiran je prema WLTP standardu s 46 g CO₂ / km i kombiniranom potrošnjom od 2,03 l/100 km.

  • +20
Peugeot 508 PSE limuzina i SW Izvor: Promo fotografije / Autor: Tibo

Peugeotovi inženjeri iz odjela Peugeot Sport su prilagodili karoseriju modela 508 kako bi postigli savršen spoj udobnosti i visokih performansi: optimizirali su ovjes koji se može podešavati putem tri način rada (Confort/Hybrid/Sport); spustili su karoseriju, tragovi prednjih kotača prošireni su za 24 mm, a tragovi stražnjih kotača za 12 mm, prednji kočioni diskovi promjera su 380 mm s četveroklipnim kočionim kliještima, a tu su i naplatci promjera 20 cola koji dolaze s izrazito sportskim gumama Michelin Pilot Sport 4S.

Mogući su različiti načini punjenja koji se prilagođavaju svakodnevnim situacijama: manje od 7 sati preko standardne kućne utičnice; 4 sata preko snažnije utičnice jakosti 16 A; manje od 2 sata preko punionice Wall Box jakosti 32 A.

Uz pogon na sva četiri kotača, 508 PSE dolazi sa svim sustavima za pomoć u vožnji koji su dostupni u gami modela 508: sustavom Night Vision za vidljivost noću, prilagodljivim ACC regulatorom brzine s funkcijom Stop & Go, sustavom pomoći za održavanje putanje u voznom traku, automatskim kočenjem u nuždi (Active Safety Brake Plus), i drugim.

Ovaj model dostupan je u tri boje karoserije: siva Sélénium, crna Perla Nera i perla bijela Nacré. Svi natpisi na vozilu crne su boje kako bi se naglasio prirodni sportski izgled modela Peugeot 508. Treba reći i da je Peugeot 508 Peugeot Sport Engineered dizajniran u Peugeot Sport radionicama u Versaillesu, a proizvodi se u pogonu u u Mulhouse u Francuskoj. Saznali smo i to da su limuzina i karavanska SW verzija u prodaji na hrvatskom tržištu od ovog svibnja.

Što se cijena tiče, Peugeot 508 PSE HYBRID 360 e-EAT8 u verziji limuzine kreće od 496.900 kn, a karavanska verzija 508SW HYBRID 360 e-EAT8 kreće od 507.900. Treba reći i da za ovaj model u obje verzije možete aplicirati za državne poticaje za električna i plug-in hibridna vozila (ispod emisije CO₂ od 50 g/km, što ovaj model svakako jest), pa se onda njegova cijena umanjuje za 40.000 kn.