POZNATI SVI DETALJI

[FOTO/VIDEO] Osvježeni Renault Mégane stigao i na hrvatsko tržište; više tehnologije i širok izbor motora

Renault je obnovio cijelu svoju obitelj Mégane

Renault je obnovio cijelu svoju obitelj Mégane

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Osim E-TECH Plug-in hibridnog pogona, novi Mégane nudi niz benzinskih i dizelskih motora različitih snaga u kombinaciji s ručnim ili automatskim mjenjačem

Još početkom ove godine smo najavili kako Renault za ovu 2020. najavljuje obnovu cjelokupne palete modela Mégane: Berline, Grandtour, R.S. Line, R.S. i R.S. Trophy. Francuski je proizvođač automobila rekao kako će u obitelji Méganea biti, uz još više tehnologije, i plug-in hibridni motor. Isto tako, najavljeno je i da će osvježena linija biti na tržištu već u lipnju, no s obzirom da je ova godina prema svim pokazateljima potpuno neuračunljiva, sretni smo da je sada facelift konačno stigao u prodaju s početkom listopada.

Osvježena Renault Mégane obitelj

Osvježena Renault Mégane obitelj

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Renault Mégane je kompaktni obiteljski automobil, kojeg francuski proizvođač automobila proizvodi još od kraja 1995. godine, a izravni je nasljednik modela Renault 19. Sam proizvođač kaže da je ovaj model u proteklih skoro 25 godina prodan u 7 milijuna primjeraka diljem svijeta. Mégane trenutne četvrte generacije predstavljen je na Salonu automobila u Frankfurtu u rujnu 2015., a na tržište je izašao u srpnju 2016. Koristi CMF-CD platformu koju su razvili Renault i Nissan. Kako je četri godine dosta vremena u tehnološkom smislu, tako je i Renault odlučio modernizirati svoju četvrtu generaciju. Pogledajmo što nam sve donosi osvježeni Mégane.

Vanjski izgled

Novi Mégane je sada uglađeniji i profinjeniji, osobito zahvaljujući novim LED svjetlima Pure Vision koja povećavaju vidljivost i udobnost u vožnji. Dinamične linije kojima Mégane duguje svoj uspjeh još su više naglašene u novom modelu. Novi Mégane može se pohvaliti obnovljenim prednjim odbojnikom te novom prednjom maskom i donjim usisnikom, ukrašenima kromiranim umetcima od treće razine opreme.

Renault Mégane Berline - EDITION ONE LIMITED EDITION

Renault Mégane Berline - EDITION ONE LIMITED EDITION

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Prednja svjetla novog Méganea izvedena su u tehnologiji LED Pure Vision. Ova su svjetla dostupna već od početne razine opreme i zamjenjuju halogena svjetla prethodnih modela. Kako bi se povećala vidljivost, a vožnja učinila sigurnijom i ugodnijom, svjetlosni snop prednjih svjetala povećan je za gotovo 30 posto. Stražnja svjetla također prelaze na trajniju i učinkovitiju potpunu LED tehnologiju. Svjetla za maglu novog Méganea uokvirena su kromom, dok deflektori zraka ispred prednjih blatobrana pridonose njegovoj aerodinamičnosti. Novi dizajn stražnjeg kraja sada uključuje povišena LED svjetla i dinamičke pokazivače smjera. Novi Mégane krasi i profinjeniji stražnji odbojnik.

Izmijenjen je i dizajn bočnih stranica, koje su sada istaknute i rasvjetom ugrađenom u kvake vrata. Dostupni i su novi 16-colni i 18-colni naplatci. Novi Mégane i novi Mégane Grandtour bit će dostupni u 10 boja karoserije, uključujući tri nove boje: bakrena Solar, siva Baltic i nova siva boja Highland.

Renault Mégane Berline R.S. Line

Renault Mégane Berline R.S. Line

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Novi Mégane R.S. Line

Prepoznatljiv dizajn linije R.S. Line proširio se na obitelj Mégane kako bi zamijenio prethodni dizajn linije GT Line – postojano obilježje ponude Renault Sporta na svim tržištima tijekom posljednjih 10 godina. Još profinjeniji i istančaniji, R.S. Line više je od novog imena. Vanjski dizajn i unutrašnjost vozila poprimili su sportski izgled kako bi se udovoljilo želji sve većeg broja onih korisnika koji se žele istaknuti dinamičnim dizajnom svojeg vozila.

Vanjski i unutarnji dizajn novog Méganea R.S. Line snažno su prožeti duhom Renault Sporta kako bi se naglasila pripadnost obitelji R.S. Novi Mégane R.S. Line izvana krasi kultni potpis modela R.S. – spojler po uzoru na Formulu 1. Ističe se i svojom prednjom maskom s uzorkom u obliku pčelinjeg saća te posebnim 17-colnim naplatcima Monthlery ili 18-colnim aluminijskim naplatcima Magny-Cours. Stražnji kraj još je mišićaviji zahvaljujući dvostrukim ispušnim cijevima kompaktne izvedbe novog Méganea i kromiranoj ispušnoj cijevi novog Méganea Grandtour (za inačicu s motorom s unutarnjim izgaranjem).

Renault Mégane Berline R.S. Line

Renault Mégane Berline R.S. Line

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Unutrašnjost uključuje elemente karakteristične za R.S. Line, kao što su sportska sjedala s bočnom potporom, umetci u dizajnu ugljičnih vlakana, sportski upravljač presvučen perforiranom kožom s dvostrukim R.S. dijamantom i sportske aluminijske papučice. Crna unutrašnjost, naglašena crveno-sivim šavovima presvlaka i ručice mjenjača, pretvara vozačevo mjesto u pravi kokpit.

Dizajn novog Méganea R.S. Line obogaćen je dodatnim sportskim značajkama kako bi se kupci još snažnije povezali s Renaultovim nasljeđem u Formuli 1.

Renault Mégane Berline R.S. Line

Renault Mégane Berline R.S. Line

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Unutrašnjost novog Méganea

Unutrašnjost je sada intuitivnija i ergonomičnija zahvaljujući tehnološkoj opremi integriranoj u elegantnije i sofisticiranije okruženje. Novi Mégane po prvi je put opremljen digitalnom instrumentnom pločom sa zaslonom veličine 10,2 inča (ovisno o inačici). Zaslon uključuje intuitivni navigacijski sustav koji vam omogućuje da prilagodite vožnju.

Novi 9,3-inčni zaslon multimedijskog sustava ima dvostruko veću radnu površinu od 7-inčnog zaslona prethodne generacije. Zahvaljujući besprijekornoj integraciji, ovaj zaslon unosi suvremenost u putnički prostor. Novi povezani multimedijski sustav Renault EASY LINK objedinjuje čitav niz multimedijskih sadržaja, navigaciju, informativne značajke i postavke sustava Multi-Sense. Tipke središnje konzole, osobito komande klima-uređaja s ugrađenim pokazivačem temperature, sada su suvremenije, luksuznije i ergonomičnije. Sve sustave za pomoć u vožnji moguće je aktivirati s pomoću komandi na upravljaču.

Renault Mégane Berline - EDITION ONE LIMITED EDITION

Renault Mégane Berline - EDITION ONE LIMITED EDITION

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Nove presvlake, dostupne od druge razine opreme, donose dodatnu razinu profinjenosti. Vozačevo sjedalo sada je moguće električno podesiti (ovisno o inačici). Novi Mégane uključuje novi samozatamnjujući unutarnji retrovizor bez okvira, dostupan od treće razine opreme.

Tehnologije i doživljaj vožnje

Novi Mégane zadržava prepoznatljivi DNK te i dalje nudi užitak u vožnji uz brojne napredne tehnologije, od povezanog multimedijskog sustava do prilagodljivih postavki sustava Multi-Sense. Ove značajke ističu udobnost, sigurnost i povezanost novog Méganea.

Sustav EASY LINK dostupan je u tri inačice kompatibilne sa sustavima Android Auto i Apple CarPlay: 7-inčna inačica, 7-inčna inačica s ugrađenom navigacijom, 9-inčna okomito postavljena inačica s ugrađenom navigacijom.

Renault Mégane Berline - EDITION ONE LIMITED EDITION

Renault Mégane Berline - EDITION ONE LIMITED EDITION

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Ergonomičnije novo sučelje multimedijskog sustava Renault EASY LINK nadahnuto je funkcionalnošću pametnih telefona. Widgete je moguće prilagoditi po želji za izravan pristup omiljenim značajkama i aplikacijama. Aplikacija za pametne telefone MY Renault i posve novi multimedijski sustav EASY LINK ključan su dio ponude sustava EASY CONNECT koji uključuje čitav niz povezanih aplikacija, platformi i usluga koje olakšavaju povezanost u vozilu i izvan njega. Aplikacija vam omogućuje da se daljinski povežete sa svojim vozilom kako biste ga locirali, poslali mu precizne navigacijske upute te daljinski upravljali trubom i svjetlima.

Tehnologija Renault Multi-Sense ostavlja dojam kao da imate više vozila u jednom. Putem ovog sustava možete prilagoditi mapiranje motora, rad upravljača, ambijentalno osvjetljenje i postavke digitalnog zaslona instrumentne ploče kako bi vožnja u potpunosti odgovarala vašem raspoloženju. Na raspolaganju su vam četiri načina rada: 'Eco' koji pridonosi smanjenju potrošnje goriva i emisija CO₂; 'Comfort' za još opuštenije iskustvo vožnje s manjim otporom upravljača; 'Sport' za više užitka u vožnji, veću okretnost i brži odziv; 'MySense' (zadani način rada), za prilagođen doživljaj vožnje.

Renault Mégane Grandtour E-Tech Plug-in

Renault Mégane Grandtour E-Tech Plug-in

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Hibridni motor E-TECH Plug-in ima tri načina rada: Pure, MySense i Sport.

Obnovljen dizajn i grafika sustava Multi-Sense nude još bolje iskustvo vožnje. Osim ergonomičnijih, intuitivnijih i jednostavnijih postavki, sustav uključuje nove boje ambijentalnog osvjetljenja te aplikaciju R-Sound za prilagodbu zvuka motora.

Digitalni 7-inčni ili 10,2-inčni zasloni upravljačke ploče prikazuju widgete koje vozač može prilagoditi po svojoj želji. Ovisno o odabranom načinu rada, vozač može odabrati koji će podaci biti prikazani na zaslonu, primjerice potrošnja goriva u načinu rada Eco ili snaga i okretni moment u načinu rada Sport. 10,2-inčni digitalni zaslon uključuje navigacijski sustav.

Renault Mégane Grandtour E-Tech Plug-in

Renault Mégane Grandtour E-Tech Plug-in

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sustavi za pomoć u vožnji i sigurnosne značajke

Novi Mégane opremljen je sustavima za pomoć u vožnji Renault EASY DRIVE, uključujući sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama. Riječ je o autonomnom sustavu 2. razine koji vožnju čini jednostavnijom i sigurnijom. Sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama objedinjuje adaptivni tempomat (s automatskom funkcijom Stop&Go) i sustav za održavanje vozila u središtu traka. Aktivan je do brzine od 160 km/h te je dostupan za sve inačice s automatskim mjenjačem EDC. Sustav prilagođava brzinu vozila, održava sigurnosni razmak od vozila ispred te vas pomaže zadržati u središtu traka. Osobito je koristan u prometnim zastojima i na autocesti – zaustavit će vaš novi Mégane i ponovno ga automatski pokrenuti nakon 3 sekunde, bez intervencije vozača.Ovo je autonomni je sustav 2. razine koji značajno poboljšava udobnost u vožnji. Ipak, od vozača se i dalje zahtijeva da drži ruke na upravljaču i pogled na cesti. Sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama dostupan je za inačice opremljene motorima TCe 140 i 160 EDC FAP, kao i za inačicu s hibridnim motorom E-TECH Plug-in hibrid.

Renault Mégane Grandtour E-Tech Plug-in

Renault Mégane Grandtour E-Tech Plug-in

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Nadalje, novi Mégane opremljen je i Adaptivnim tempomatom, koji je već dio ponude Méganea, sada je proširen funkcijom Stop&Go u inačicama s motorima E-TECH Plug-in hibrid, TCe 140 i 160 EDC FAP. U prometnim gužvama, kad vozač mora potpuno zaustaviti vozilo, to za njega može učiniti sustav i zatim ga ponovno pokrenuti nakon tri sekunde kad se promet ponovno pokrene. Tu je i Sustav automatskog kočenja u nuždi s prepoznavanjem pješaka povećava sigurnost upozoravanjem vozača na opasne situacije i aktiviranjem kočnica onda kada to vozač propusti učiniti. Doistupan je i sustav Upozorenja na vozilo u mrtvom kutu, koji zahvaljujući novim senzorima radara sa širim poljem detekcije, precizno i u svim vremenskim uvjetima prepoznaje vozila u mrtvom kutu, ali i vozila koja izlaze s parkirnog mjesta. Sustav upozorenja na izlazak iz traka, otprije dostupan u ponudi Méganea, sada je povezan sa sustavom za održavanje vozila u prometnom traku kako bi bio još učinkovitiji. Sustavi se aktiviraju pri brzinama većim od 60 km/h odnosno 70 km/h kako bi upozorili vozača i ispravili putanju ako smatraju da će prekoračiti liniju bez prethodnog uključivanja pokazivača smjera. Sustav za otkrivanje umora vozača je dostupan od druge razine opreme. Ovaj sustav analizira upravljanje kako bi prepoznao umor vozača te ga vizualnim i zvučnim upozorenjem upozorio na potrebnu stanku.

Osim toga, novi Mégane zadržava značajke kao što su parkirni senzori i kamera za vožnju unatrag, tempomat i graničnik brzine, automatsko uključivanje kratkih/dugih svjetala i sustav za prepoznavanje prometnih znakova.

Renault Mégane Berline - EDITION ONE LIMITED EDITION

Renault Mégane Berline - EDITION ONE LIMITED EDITION

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Motori novog Méganea

Osim E-TECH Plug-in hibridnog pogona, o kojem smo pisali prilikom predstavljanja ove tehnologije početkom mjeseca rujna, Renault je odlučio prilagoditi se potrebama različitih kupaca, pa novi Mégane nudi niz benzinskih i dizelskih motora različitih snaga u kombinaciji s ručnim ili automatskim mjenjačem.

Benzinski motor 1.3 TCe FAP

Novi Mégane i dalje nudi Alijansin 1,3-litreni benzinski motor TCe s filtrom krutih čestica. Dostupan je u inačicama sa 115, 140 i 160 KS, čime će zadovoljiti svačije potrebe. Inačica snage 115 KS dostupna je isključivo u kombinaciji sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem. Motor snage 140 KS dostupan je sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem ili sedmerostupanjskim automatskim mjenjačem EDC, dok motor snage 160 KS dolazi isključivo sa sedmerostupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom EDC.

Dizelski motor 1.5 Blue dCi

Za vozače koji godišnje prelaze puno kilometara novi Mégane dostupan je sa 115 KS snažnim 1,5-litrenim dizelskim motorom Blue dCi koji opremljen sustavom selektivne katalitičke redukcije ispunjava najnovije ekološke norme. Dostupan je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Inačica Renault Sport

Mégane svoju prepoznatljivost i uspjeh duguje sportskim inačicama. Mégane R.S., mjerilo u segmentu sportskih kompakata vrhunskih performansi još od 2004., prošle je godine proslavio svoju 15. obljetnicu. Obnovljene su dinamične sportske inačice Mégane R.S. i R.S. TROPHY.

Renault Mégane R.S.

Renault Mégane R.S.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Novi Mégane R.S.

Ponuda novog Méganea R.S. temelji se na šasiji Sport te je pokreće 1,8-litreni turbomotor s izravnim ubrizgavanjem snage 300 KS (220 kW), preuzet iz inačice TROPHY. Ovaj je motor razvijen u suradnji članova Alijanse te je također ugrađen u Alpine A110. Povećan je i okretni moment koji sada iznosi 420 Nm (+30 Nm) u izvedbi s automatskim mjenjačem EDC odnosno 400 Nm u izvedbi s ručnim mjenjačem. Više snage osigurava snažnije ubrzanje, pogotovo pri višim okretajima, a okretni moment – među najvećima u klasi – pridonosi vozačkom užitku i udobnosti za upravljačem.

Ispušni sustav novog Méganea R.S. sada uključuje mehanički ventil za prilagođavanje zvuka motora. Mégane R.S. zadržava svoja prepoznatljiva obilježja, uključujući šasiju 4CONTROL koja jamči okretnost u oštrim zavojima i stabilnost u brzim zavojima te novi R.S. Monitor (dostupan uz nadoplatu) koji prikazuje informacije o vozilu u stvarnom vremenu, kao što su ubrzanje, kočenje, kut upravljača, rad sustava 4CONTROL, temperature, tlak itd.

Nove značajke dostupne su u čitavoj ponudi novog Méganea R.S., uključujući novi 9,3-inčni zaslon multimedijskog sustava Renault EASY LINK i 10,2-inčni digitalni TFT zaslon instrumentne ploče s brzinomjerom (ovisno o inačici).

Kada je riječ o sustavima za pomoć u vožnji (dostupno uz nadoplatu ovisno o zemlji), novi Mégane R.S. opremljen je sustavom upozorenja na nenamjernu promjenu traka (s funkcijom Stop&Go za inačice s mjenjačem EDC) i sustavom aktivnog kočenja u nuždi s prepoznavanjem pješaka, posebno prilagođenim za gradsku vožnju.

Renault Mégane R.S. Trophy

Renault Mégane R.S. Trophy

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Novi Mégane R.S TROPHY-R

Novi Mégane R.S.TROPHY, mjerilo u segmentu sportskih kompakata vrhunskih performansi, stvoren je za utrke. Ističe se svojom ekskluzivnom šasijom Cup i 1,8-litrenim turbomotorom snage 300 KS. U usporedbi sa šasijom Sport novog Méganea R.S., šasija Cup uključuje mehanički blokirajući diferencijal Torsen® koji poboljšava ponašanje u zavojima i prianjanje pri izlasku iz zavoja. Novi model uključuje kruće amortizere (za 25 posto) i opruge ovjesa (za 30 posto), kao i 10 posto kruće stabilizatore u usporedbi s Renaultom Mégane R.S.

Novi Mégane R.S. TROPHY zadržava prednje diskove izrađene od kombinacije dvaju materijala. Još lakši i učinkovitiji diskovi omogućuju snažniji odvod topline prilikom intenzivne uporabe, što ih čini izdržljivijima. Crvena kočiona kliješta Brembo®, zaslužna za upečatljiv izgled ove inačice, i dalje su tu, baš kao i natpis TROPHY na prednjem spojleru po uzoru na F1 te posebni 19-colni naplatci Jerez (serijski) i Fuji Light (opcijski).

Renault Mégane R.S. Trophy

Renault Mégane R.S. Trophy

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Presvlake od Alcantare koje doprinose sportskom dojmu u unutrašnjosti sada su obogaćene crveno-sivim (grafitna siva) šavovima. Sportska sjedala Recaro dostupna su isključivo uz ovu inačicu.

Renault Mégane Grandtour E-Tech Plug-in

Renault Mégane Grandtour E-Tech Plug-in

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Što se cijena tiče, novi Mégane Berline s benzinskim motorom ZEN TCe 115 FAP kreće od 143.000 kn (s uključenim PDV-om i PPMV-om), ista izvedba u verziji Grandtour stoji od 149.000 kn. Kad je riječ o dizelskim motorima, Berline ZEN Blue dCi 115 kreće od 149.700 kn, a Grandtour od 156.200 kn.

Grandtour E-TECH Plug-in kreće po cijeni za opremu Intens od 241.000 kn (uključen PDV i PPMV). Mégane Grandtour E-TECH Plug-in oprema EDITION ONE stoji 250.900 kn (uključen PDV i PPMV), dok oprema R.S.Line stoji 260.800 kn (uključen PDV i PPMV). Renault u ovome trenutku omogućuje za Mégane Grandtour E-TECH Plug-in i produljeno jamstvo koje traje 5 godina ili 100.000 km bez nadoplate, dok istovremeno ima jamstvo na bateriju od 8 godina / 160.000 km ili kada kapacitet baterije padne ispod 77 posto početnog kapaciteta baterije.

Ponuda prilikom lansiranja nove faze sastoji se od financiranja Megana preko Renault Financiranja, uz popust od 6000 kn, 4 godišnje rate, bez kamata, pri čemu svaki kupac dobije 4 godine produljenog jamstva i 4 zimske gume.

  • +40
  • +37

Osvježena Renault Mégane obitelj

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!