RM Sotheby's

[FOTO/VIDEO] Najskuplji automobil na svijetu: Mercedes-Benz 300 SLR 'Uhlenhaut Coupé' iz 1955. prodan za rekordnih 135 milijuna eura!

20.05.2022 u 16:20

Bionic
Reading

RM Sotheby's je radio u bliskoj suradnji s Mercedes-Benzom i prodao ovaj dragulj, koji je jedan od dva ikada stvorena, 5. svibnja na aukciji održanoj u Mercedes-Benz muzeju u Stuttgartu

Mercedes-Benz 300 SLR 'Uhlenhaut Coupé' iz 1955. godine prodan je na aukciji za rekordnu cijenu od 135 milijuna eura privatnom kolekcionaru. Automobil, koji je jedan od dva stvorena 1955. godine, oduvijek se smatrao jednim od velikih dragulja povijesti automobilizma, ali malo tko je ikada zamišljao da će biti ponuđen na prodaju.

Jedan od samo dva prototipa koje je napravio Mercedes-Benz-ov trkaći odjel, automobil je nazvan po svom tvorcu i glavnom inženjeru, Rudolfu Uhlenhautu, i smatra se jednim od najboljih primjera automobilskog inženjerstva i dizajna, koji se često navodi kao 'najljepši automobil na svijetu' od strane automobilskih stručnjaka i entuzijasta diljem svijeta.

Jedan od najbržih legalnih automobila ikada stvorenih u to vrijeme

Izvanredan 300 SLR temelji se na iznimno uspješnom automobilu W 196 R Grand Prix koji je osvojio dva svjetska prvenstva u rukama Juana Manuela Fangia, ali s motorom povećanom na 3,0 litre za utrke sportskih automobila.

Automobil je bio sposoban za brzinu od 289,7 km/h, što ga je činilo jednim od najbržih legalnih automobila koji su ikada stvoreni u to vrijeme.

Prodaja modela 300 SLR 'Uhlenhaut Coupé' je održana 5. svibnja na aukciji održanoj u Mercedes-Benz muzeju u Stuttgartu, a RM Sotheby's je radio u bliskoj suradnji s Mercedes-Benzom tijekom cijelog procesa kako bi se osiguralo da je prodaja zaključena prema najvišim mogućim standardima. Među pozvanima bili su odabrani kupci Mercedesa i međunarodni kolekcionari automobila i umjetnina koji dijele korporativne vrijednosti Mercedes-Benza.

RM Sotheby's - najskuplji automobil u povijesti Izvor: Promo fotografije / Autor: RM Sotheby's

Rekordna cijena

Pobjednička ponuda za automobil bila je nevjerojatnih 135 milijuna eura, što ga čini najvrjednijim automobilom ikad prodanim i cijenom koja premašuje postojeći rekord za više od 90 milijuna eura. U onome što se činilo kao nadrealno iskustvo, nadmetanje je počelo po cijeni većoj od prodajne cijene Ferrarija 250 GTO iz 1962. koji je prodao RM Sotheby's 2018., automobila koji je prethodno bio rangiran kao najvrjedniji ikad prodan na aukciji.

  • +21
Mercedes-Benz 300 SLR 'Uhlenhaut Coupé' iz 1955. Izvor: Promo fotografije / Autor: RM Sotheby's

300 SLR se sada nalazi u prvih deset najvrjednijih predmeta ikada prodanih na aukciji. Prihodi će se koristiti za osnivanje svjetskog 'Mercedes-Benz fonda' koji će mladim ljudima osigurati obrazovne i istraživačke stipendije u područjima znanosti o okolišu i dekarbonizacije.

'Ponosni smo što svojom povijesnom kolekcijom možemo pridonijeti ovoj inicijativi koja povezuje prošlost s budućnošću inženjeringa i tehnologije dekarbonizacije', kaže Marcus Breitschwerdt, voditelj Mercedes-Benz Heritage-a. 'Privatni kupac pristao je da će 300 SLR 'Uhlenhaut Coupé' ostati dostupan za javno izlaganje u posebnim prilikama, dok drugi originalni 300 SLR Coupé ostaje u vlasništvu tvrtke i nastavit će biti izložen u Mercedes-Benz muzeju u Stuttgartu.'