LINCOLN 'LIMO ONE'

[FOTO] Na aukciji posljednji automobil koji je sigurno prevezao Johna F. Kennedyja

05.10.2020 u 14:03

Bionic
Reading

Drugo vozilo koje će biti ponuđeno na dražbi je Continental Mark V, limuzina koja je bila iznajmljena Bijeloj kući za 500 dolara godišnje od strane Forda, a bila je korištena za predsjednikova osobna putovanja u Washingtonu (DC)

Dvije povijesno izuzetno važne Lincoln limuzine u kojima se osobno vozio predsjednik John F. Kennedy bit će ponuđene na dražbi pod nazivom 'The American Presidential Experience' aukcijske kuće Bonhams u New Yorku u srijedu, 14. listopada. Prva od dvije ponuđene predsjedničke limuzine je bijeli Lincoln Continental Cabrio iz 1963. godine, a procijenjeni iznos po kojem bi mogao biti prodan na dražbi se kreće od 300.000 do 500.000 američkih dolara. U limuzini je zamijenjen motor, a karoserija i lak su restaurirani, ali većina unutrašnjosti, uključujući crvena kožna sjedala, originalna je.

Predsjednik JFK-a i Jackie Kennedy, nakon što su noćili u Fort Worth Hotelu, prevezli su se ujutro 22. studenog 1963. godine ovim potpuno novim bijelim Lincoln Continentalom na doručak gdje je predsjednik razgovarao s velikim mnoštvom na laganoj kiši. Ljudi su se pojavljivali u velikom broju kako bi vidjeli predsjednika i prvu damu dok su se vozili prema zrakoplovnoj bazi Carswell kako bi se ukrcali na zrakoplov Air Force One. Nakon izlaska iz vozila ukrcali su se u avion koji je čekao da ih preveze na sudbonosno putovanje u Dallas, gdje je na redsjednika izvršen atentat koji je šokirao cijelu američku naciju i cijeli svijet.

Bijeli Lincoln Continental Cabrio iz 1963. godine koji je prevozio JFK-a, Jackie i guvernera Teksasa Johna Connallyja u Fort Worthu ujutro 22. studenog 1963. je kabriolet Ermine White bijele boje s četvero vrata. Koristio je V8 motor obujma 7046 cm³ (430 kubičnih inča), a proizveden je 3. studenog 1963. Za ovu priliku ga je predsjedniku posudio Bill Golightly, lokalni trgovac automobila i vlasnik tvrtke Golightly Auto Sales, kao službeno vozilo označeno kao 'Fort Worth Limo' za vrijeme njihova boravka u Fort Worthu, 21.-22. studenog 1963.

Povijesno je to izuzetno značajan automobil, posljednji automobil koji je sigurno prevozio predsjednika Kennedyja, prije nego što se popeo u kobnu službenu crnu predsjedničku limuzinu SS-100-X (oznaka američke tajne službe) koja će ga odvesti u Dealey Plazu. SS-100-X izvorno je bio standardni crni kabriolet sa četvero vrata Lincoln Continental iz 1961. godine (model 74A) koji je izradila tvrtka Ford Motor Company izgrađen u tvornici Wixom u Michiganu.

John Fitzgerald Kennedy (29. svibnja 1917. - 22. studenoga 1963.)

Mnogi su ga zvali prema njegovim inicijalima JFK i Jack. Bio je u gotovo cijelom svijetu omiljeni 35. po redu predsjednik Sjedinjenih Država od siječnja 1961. do njegovog atentata u studenom 1963. Kennedy obnašao svoj predsjednički mandat u jeku 'hladnog rata', a većina njegova rada kao predsjednika odnosila se na odnose sa Sovjetskim Savezom i Kubom. Demokrat, Kennedy predstavljao je Massachusetts u Zastupničkom domu i Senatu SAD-a prije nego što je postao predsjednik. Bio je oženjen za američku modnu ikonu Jacqueline Lee 'Jackie' Bouvier (rođena 1929. – umrla 1994.).

22. studenog 1963. na njega je izvršen atentat u Dallasu, američkoj saveznoj državi Texas. Potpredsjednik Lyndon B. Johnson preuzeo je predsjedničku dužnost nakon Kennedyjeve smrti. Marksist i bivši američki marinac Lee Harvey Oswald uhićen je zbog ovog gnjusnog zločina, ali dva dana kasnije ubio ga je Jack Ruby. I FBI i Warrenova komisija zaključili su da je Oswald u atentatu djelovao sam, ali razne su skupine osporavale Warrenovo izvješće i vjerovale da je Kennedy žrtva zavjere. I dan danas ubojstvo JFK-a nije u potpunosti razjašnjeno.

Nakon Kennedyjeve smrti, Kongres je donio mnoge njegove prijedloge, uključujući Zakon o građanskim pravima i Zakon o prihodima iz 1964. Kennedy visoko kotira u anketama američkih predsjednika kod povjesničara i šire javnosti. Njegov je osobni život također bio u središtu znatnog trajnog interesa nakon javnih otkrića 1970-ih godina o njegovim kroničnim zdravstvenim tegobama i izvanbračnim odnosima. Jedna od njegovih navodnih ljubavnica je bila i legendarna glumica Marilyn Monroe.

Limuzina Lincoln Continental Mark V Executive (1960.)

Drugo vozilo koje će biti ponuđeno na dražbi je Continental Mark V, koji su prilagodili za Lincoln tvrtka 'Hess i Eisenhardt', i koji je uistinu odgovarao predsjedniku, imajući neprobojna vrata, razdjelni prozor, putničke kontrole klima uređaja, servo upravljač i kočnice te stražnji dvosmjerni telefon straga (što je u to vrijeme bilo neuobičajeno).

Ova je limuzina bila iznajmljena Bijeloj kući za 500 dolara godišnje od strane Forda, limuzina je korištena za predsjednikova osobna putovanja u Washingtonu (DC), a potom se vratila na tržište preko drugih trgovaca automobila, nakon odluke predsjednika Johnsona da zamijeni automobile iz Bijele kuće.

Ovaj je Lincoln u ožujku 1964. godine kupio dr. James C. Walsh, koji je poznavao pokojnog predsjednika i koji mu je u pismu potvrdio da je 'On [predsjednik Kennedy] ovaj automobil koristio za svoje osobne potrebe, za razliku od službene upotrebe veće limuzine Bijele kuće.'

Velik je dio karoserije obnovljen, međutim unutrašnjost ostaje u izvornom stanju, s bež kožnim sjedalima, odgovarajućim tepisima i gore spomenutim telefonom.

Obje limuzine nude se iz zbirke American Presidential Experience Collection, koja dolazi iz istoimene putujuće obrazovne izložbe, koja je više od 20 godina obilazila SAD. Osnovao ju je poduzetnik Jim Warlick koji je hobi (sakupljanje političkih memorabija) iz djetinjstva - uključujući brončanu bistu Johna F. Kennedyja - pretvorio u posao, a potom i u muzejsku izložbu predsjedničkih memorabilija.

Procjenjuje se da bi ovaj Lincoln Continental Mark V Executive (1960.) na dražbi mogao postići cijenu između 200.000 i 300.000 američkih dolara.

  • +47
Dvije povijesno izuzetno važne Lincoln limuzine u kojima se osobno vozio predsjednik John F. Kennedy bit će ponuđene na dražbi pod nazivom 'The American Presidential Experience' aukcijske kuće Bonhams Izvor: Ostale fotografije / Autor: Bonhams