posljednji PRIJE ELEKTRIFIKACIJE

[FOTO/VIDEO] Lamborghini najavio Huracán Sterrato, super sportski automobil koji se ne boji sići s asfalta

14.11.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Ovo je vjerojatno posljednji Lamborghinijev model s pogonom samo motorom s unutarnjim izgaranjem, jer će od 2023. svi njihovi modeli imati modele s elektrificiranim pogonskim sklopovima

Automobili Lamborghini će uskoro predstaviti svoj novi Huracán Sterrato, prvi super sportski automobil dizajniran za maksimalni užitak vožnje čak i izvan asfalta na rastresitim ili zemljanim površinama. Lamborghini, talijanska tvrtka sportskih automobila iz Sant’Agata Bolognese dio je Volkswagen grupe, odnosno Audija.

S modelom Huracán Sterrato će reinterpretirati sam koncept sportskog duha, naglašavajući načela marke - hrabro, autentično i neočekivano.

Tri video teasera prikazala su Sterrato u akciji u različitim okruženjima. Danas, ovaj neočekivani super sportski automobil prvi put pokazuje svoj pravi izgled, u iščekivanju službene svjetske premijere. Osim toga, po prvi put će Automobili Lamborghini proslaviti otkrivanje novog automobila u Art Baselu u Miamiju, na Floridi, 30. studenog.

Lamborghini najavio Huracán Sterrato Izvor: Promo fotografije / Autor: Automobili Lamborghini

Sterrato (talijanski za 'zemljani put') prvi je put predstavljen u obliku koncepta 2019. kao robusnija verzija modela Lamborghini Huracán Evo. U to je vrijeme glasnogovornik Lamborghinija rekao da unatoč tome što je napravljen barem jedan funkcionalni automobil, nema planova za puštanje modela u proizvodnju. Međutim, jednokratni automobili i koncepti tradicionalno se ne podvrgavaju zimskim testiranjima, što sugerira da bi se takav automobil mogao uputiti u prodajne salone.

Vizualno, kako prenosi Autocar, Sterrato ima daleko veći razmak od tla od Huracána. Opremljen je dovodom zraka na krovu, kao i setom krovnih nosača. Prednji branik je također ojačan štitnikom protiv kamenja, dok je LED svjetlosna traka postavljena na poklopac motora. Još uvijek ne sadrži proširene lukove kotača koncepta, za koje je Lamborghini ranije nagovijestio da bi mogli biti 3D ispisani ako automobil uđe u proizvodnju.

Lamborghini najavio Huracán Sterrato Izvor: Promo fotografije / Autor: Automobili Lamborghini

Iako precizne podatke još ne znamo, poznato je da je koncept Sterrato pokretao je isti 5,2-litreni atmosferski V10 kao i model Huracán Evo, snage 640 KS (470 kW) pri 8000 okretaja u minuti uz 600 Nm okretnog momenta pri 6500 okretaja u minuti. Njegov je pogon na sva četiri kotača, a snaga se prenosi putem sedmerostupanjskog automatskog mjenjača.

Lamborghini najavio Huracán Sterrato Izvor: Promo fotografije / Autor: Automobili Lamborghini

Očekuje se da će verzija Sterrata za kupce zadržati postavku upravljanja stražnjim kotačima Huracána, ali će dobiti prilagođenu verziju sustava načina vožnje Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata (LDVI) koji je učinkovitiji u pronalaženju prianjanja na površinama sa slabim prianjanjem.