a rudolf?

[FOTO/VIDEO] Djed Božićnjak prodaje svoje motorizirane sanjke; unatoč kilometraži, ovaj Morgan 4/4 iz 1990. u odličnom je stanju

17.12.2020 u 08:29

Bionic
Reading

Za eventualna pitanja o ovom jedinstvenom vozilu nemojte se ni truditi zvati Djeda Božićnjaka jer je upravo negdje na putu zaokupljen dostavom darova dobroj dječici, pa se ne javlja na brojne upite

Iako nam i nije baš do pretjeranog slavlja, predblagdanski duh ipak bi trebalo održati na visokoj razini, stoga vijest iz engleskog oglasnika nikoga ne bi trebala ostaviti ravnodušnim. Naime ovih dana je objavljeno na stranicama Auto Tradera kako sam Djed Božićnjak prodaje svoje motorizirane sanjke, i to ne bilo kakve.

Riječ je o Morganu 4/4 iz 1990. godine, a iz priloženih fotografija je vidljivo kako se radi o kabrioletu Corsa Red crvene boje. Navodno se radi o vozilu koje je prethodno imalo samo jednog vlasnika, nekog bradatog djedicu pod zanimljivim imenom Santa Claus (Sveti Nikola), i navodno je nepušač.

Morgan 4/4 Djeda Božićnjaka iz 1990. Izvor: Promo fotografije / Autor: Auto Trader

Dobro, nije baš sve tako idealno, kao uostalom ništa u životu, pa vlasnik navodi i kako je osim 25.394 milje (40.867 kilometara) cestom prevalio i 'sitnicu' od nekih 197 milijuna četvornih kilometara neba putujući u ovom predbožićnom periodu svake godine - srećom zračne milje ne utječu na zdravlje automobila. No, kako sam kaže, svoje je posebno vozilo koristio samo u periodu Božića, a ono što bi sretni budući vlasnik trebao znati je da ima i nekih laganih znakova prethodnog vlasništva na samom vozilu.

Naime, trebalo bi ga temeljito očistiti iznutra, jer se u pretincu za rukavice još mogu pronaći ostatci mrvica tradicionalne 'mince pie' pite od mljevenog mesa. U našim krajevima bi se u prijevodu ovaj 'kolač' zvao otprilike - burek (s mesom, naravno, jer sve ostalo su pite).

  • +13
Morgan 4/4 Djeda Božićnjaka iz 1990. Izvor: Promo fotografije / Autor: Auto Trader

Tu su i posvuda porazbacani CD-ovi s božićnim pjesmama, ali tu i tamo pokoja dlaka od krzna njegova vjernog pratitelja Rudolfa. Da, Rudolf je naravno njegov sob, koji ga vuče zemaljskim i nebeskim prostranstvima na čelu 8 drugih sobova (Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen). Isti taj vrijedni Rudolf im se pridružuje u najzaposlenijoj noći godine – Badnjaku i pomaže djedici da bolje vidi u mrkloj noći, s obzirom da ima svijetleći nos.

Kad smo već kod svjetlećeg nosa, prednji farovi ovog Morgana su u besprijekornom stanju, jer ih djedica, prema očevicima, i nije trebao niti paliti. Ali, niti ostala oprema nije za baciti, jer se radi o unutrašnjosti sa sjedalima od Stone kože s armaturnom pločom od oraha, volanom Mountney, stražnjim nosačem prtljage od nehrđajućeg čelika, opremom za vremenske uvjete, deflektorima vjetra (za teške vremenske prilike u vožnji), dvostrukim Webber rasplinjačima, Librands cjevastim ispušnim razvodnikom, nehrđajućim ispušnim cijevima, poliranom rebrastom poklopcu glave motora.

I da, budući vlasnik bi trebao znati i da ovaj djedičin Morgan dolazi s prikladnim britanskim registracijskim oznakakama 'SLE IGH', u prijevodu - sanjke, koje budući vlasnik može odvesti s vozilom. Motor Morgana 4/4 je 1,6-litreni benzinac snage 97,4 KS s ručnim mjenjačem.

Za eventualna pitanja o ovom jedinstvenom vozilu nemojte se niti truditi zvati Djeda Božićnjaka, jer je upravo negdje na putu, pa se niti ne javlja na brojne upite. Znamo samo da je Djed Božičnjak od trgovca rabljenim vozilima zatražio cijenu od 24.000 funti (26.582 eura). Vozilu registracija istječe 31. siječnja 2021., pa još stignete odraditi koju turu presvučeni kao Sveti Nikola i razveseliti svoju dječicu!

Ipak, ostala su visjeti u zraku dva prilično bitna pitanja. Prvo od njih je: da li djedica dostavlja budućem kupcu svoje sanjke kroz dimnjak, u što sumnjamo s obzirom na dimenzije Morgana 4/4. Drugo se pitanje odnosi na to da li i Rudolf dolazi skupa sa 'sanjkama'?

Ako ovo i nije genijalan marketinški trik za prodaju rabljenog auta, onda svakako nije daleko do toga. Ipak, oni koji znaju nešto više o ovome, neka nam se slobodno jave!