H2

[FOTO/VIDEO] Daimler Trucks i Volvo dobili odobrenje za zajedničko ulaganje: Razvoj sustava gorivih ćelija za teške kamione

09.02.2021 u 14:50

Bionic
Reading

Mercedes-Benz GenH2 Truck je u rujnu 2020. imao svjetsku premijeru kao konceptno vozilo, označivši početak pogona gorivim ćelijama

Još u travnju 2020. godine objavljeno je da Daimler Trucks i Volvo žele udružiti snage u ulaganju. Fokus suradnje je razvoj teških kamiona s pogonom na gorive ćelije za međugradski prijevoz, a koji bi u serijsku proizvodnju trebali krenuti u drugoj polovici desetljeća.

Od tada je Daimler Trucks objedinio aktivnosti gorivih ćelija u novoj podružnici dok je Volvo trebao preuzeti polovicu od njih za oko 600 milijuna eura. Ipak, kako bi svoje zajedničko ulaganje mogli i realizirati, prethodno su morali dobiti odobrenje odbora za nadzor nad tržišnim natjecanjem Europske komisije. Na sreću, ovoga ponedjeljka je to spajanje i odobreno, pa ne bi trebalo biti nikakvih prepreka na putu prema zelenoj budućnosti.

Proizvođač kamiona Daimler Trucks je u rujnu 2020. predstavio svoju tehnološku strategiju za elektrifikaciju vozila, u rasponu od gradske distribucije do međunarodnog prijevoza na velike daljine, čime je potvrdio svoju predanost ciljevima Pariškog sporazuma za zaštitu klime.

Tada su se fokusirali na tehnologiju kamiona s gorivim ćelijama na bazi vodika za segment prijevoza na velike daljine. Mercedes-Benz GenH2 Truck je tako u rujnu imao svjetsku premijeru kao konceptno vozilo, označivši početak pogona gorivim ćelijama. Kamionom GenH2, Daimler Trucks je prvi put demonstrirao koje specifične tehnologije proizvođač provodi u realnost svim snagama, tako da teški kamioni s gorivim ćelijama mogu izvoditi fleksibilne i zahtjevne operacije prijevoza na velike udaljenosti s dometom do 1000 kilometara i više na jednom spremniku vodika.

Daimler Trucks planira započeti ispitivanja GenH2 kamiona za kupce 2023. godine; serijska proizvodnja trebala bi započeti u drugoj polovici desetljeća. Zahvaljujući upotrebi tekućine umjesto plinovitog vodika s većom energetskom gustoćom, performanse vozila planiraju se izjednačiti s usporedivim konvencionalnim dizelskim kamionom.

  • +17
Mercedes-Benz GenH2 Truck s pogonom na gorive ćelije Izvor: Promo fotografije / Autor: Daimler Truck AG

Daimler Trucks je u rujnu 2020. također prvi put predstavio pregled kamiona za duga putovanja na baterije, Mercedes-Benz eActros LongHaul, koji je dizajniran tako da pokriva redovita putovanja planiranim rutama na energetski učinkovit način. Njemački proizvođač planira pripremiti eActros LongHaul za serijsku proizvodnju 2024. Doseg od jednog punjenja baterije bit će približno 500 kilometara. Uz Mercedes-Benz eActros za distribucijski transport, koji je već predstavljen 2018. godine, a od tada su ga kupci intenzivno testirali u svakodnevnim transportnim operacijama, Daimler Trucks započinje serijsku proizvodnju kamiona za teška vozila s akumulatorima sljedeće godine. Doseg serijski proizvedenog eActrosa na jednom punjenju baterije znatno će premašiti doseg od približno 200 kilometara prototipa.

Daimler Trucks slijedi sličan raspored vozila za sjevernoameričko i japansko tržište kao i za Europu. Do 2022. godine portfelj Daimler Trucks u glavnim prodajnim regijama - Europi, SAD-u i Japanu - uključuje serijski proizvedena vozila s električnim pogonom na baterije. Tvrtka također ima ambiciju ponuditi samo nova vozila koja su CO₂ neutralna u vožnji ('od spremnika do kotača') u Europi, Sjevernoj Americi i Japanu do 2039. godine.

Nova svjetska modularna arhitektura platforme, takozvani ePowertrain, bit će tehnološka osnova svih srednje i teških CO₂ neutralnih, potpuno električnih serijski proizvedenih kamiona tvrtke Daimler Trucks - bilo da se napajaju isključivo baterijama ili vodikom - na bazi gorivih ćelija. Imat će visoku razinu izvedbe, učinkovitosti i trajnosti. Pomoću ePowertraina, Daimler Trucks planira postići sinergiju i ekonomiju razmjera za sva relevantna vozila i tržišta.