SRUŠEN REKORD

[FOTO/VIDEO] Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC + je najbrže vozilo luksuzne klase na Nordschleifeu; pogledajte službeni video!

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ koristi benzinski 4,0-litreni motor V8 Biturbo snage 639 KS i najvećeg okretnog momenta od 900 Nm dok mu je ubrzanje od 0 do 100 km/h 3,2 sekunde, a krajnja brzina 315 km/h

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ koristi benzinski 4,0-litreni motor V8 Biturbo snage 639 KS i najvećeg okretnog momenta od 900 Nm dok mu je ubrzanje od 0 do 100 km/h 3,2 sekunde, a krajnja brzina 315 km/h

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Bivši vozač utrka Demian Schaffert srušio je vlastiti rekord kruga postavljen u jesen 2018. godine za više od dvije sekunde

S modelom za 2021. godinu, koji je u proizvodnji od rujna 2020. godine, Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC + još je brži na legendarnoj stazi Nordschleife na Nürburgringu. Zahvaljujući novotuniranim elastokinematikama (elasto kinematika je proučavanje gibanja mehanizma korištenjem 'fleksibilnih tijela', a ne krutih. Dakle to je kombinacija teorije elastičnosti i kinematike) i drugim mjerama finog ugađanja, AMG-ov razvojni inženjer Demian Schaffert postavio je novi rekordni krug, postavljajući kupe s četvero vrata iz Affalterbacha na prvo mjesto službene liste najboljih automobila u kategoriji 'luksuzne klase'.

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ i bivši trkaći vozač Demian Schaffert

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ i bivši trkaći vozač Demian Schaffert

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Bivši trkaći vozač srušio je vlastiti prethodni rekord kruga postavljen u jesen 2018. godine za više od dvije sekunde. Službeno izmjerene i javnobilježnički ovjerene vrijednosti su: 7:23,009 min za verziju duljine 20,6 kilometara (bez mjerenja na ravnini za dionicu staze T13) i 7:27,800 min za cjelovitu stazu duljine 20,832 km (s mjerenjem na ravnini za dionicu staze T13). Upravo ovu varijantu i ovo vrijeme kruga službeno je na svojoj početnoj stranici naveo Nürburgring GmbH. Mercedes-AMG je tako impresivno vratio krunu u ovoj klasi nakon samo tri mjeseca.

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC + je najbrže vozilo luksuzne klase na Nordschleifeu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC + s namjeravao je postaviti novi rekord u svom potpuno standardnom obliku, a posebno je bio dobro opremljen za tu svrhu: njegova oprema uključuje dinamične vrhunce u vožnji poput potpuno promjenjivog AMG Performance 4MATIC pogona na sva četiri kotača, aktivnog upravljanja stražnjom osovinom, elektronički kontroliranog diferencijala s ograničenim proklizavanjem stražnje osovine i programa agilnosti AMG DYNAMICS. Gume Michelin Pilot Sport Cup2 montirane na vozilo za ovu rekordnu vožnju, koje svaki kupac također može naručiti kao opciju, pružile su svoj maksimum za optimalno prianjanje i snažno ubrzanje od ukupno 73 zavoja na 'Zelenom paklu'. Aero paket, koji je također opcionalno dostupan i montiran na vozilo koje je srušilo rekord, također povećava stabilnost pri većim brzinama i smanjuje koeficijent otpora zraka.

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ je koristio gume Michelin Pilot Sport Cup2 za rušenje rekorda kruga

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ je koristio gume Michelin Pilot Sport Cup2 za rušenje rekorda kruga

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Pozadina: zašto postoje dva različita vremena kruga na Nürburgring-Nordschleifeu?

Nürburgring-Nordschleife smatra se najtežom trkaćom stazom na svijetu, a Mercedes-AMG ju uključuje u svaki novi razvoj. Rekordni krug stoga je najzahtjevniji test kvaliteta sportskog automobila. Vremena su utvrđena za dvije alternative staze, prve duge 20,6 i druge 20,832 kilometara.

Krug od 20,6 kilometara mjerilo je svega od 1997. godine. Specijalistički časopis 'sport auto'  izdavačke kuće Motor Presse Stuttgart vozi ovu rutu u sklopu svog takozvanog 'Supertesta'. Iz povijesnih razloga kratka ravnina kod tribine za gledatelje T13 - od spoja od Nordschleife do Grand Prix staze do izlaza iz Grand Prix staze na Nordschleife - nije bila uključena u mjerenje vremena. Stoga je startna linija u smjeru sjevera na kraju tribine T13, dok je ciljna linija u smjeru juga na početku tribine T13. To znači da se nakon letećeg starta ne mjeri potpuni krug. Ukupna duljina rute je 20,6 kilometara.

Službeni krug Nürburgringa dodan je 2019. Uvela ga je operativna tvrtka 'Nürburgring 1927 GmbH & Co. KG', a dulji je 232 metra, jer su: startna i ciljna linija ovdje identične, također na dionici T13, pa će to biti puni krug Nordschleifea od 20.832 metra s letećim startom voženo i mjereno.

Moraju biti ispunjeni brojni uvjeti da bi se priznala oba evidencijska vremena: uz mjerenje vremena s kalibriranom tehnologijom fotoelektričnih senzora, pokušaje službenih pokušaja rušenja rekorda i pokušaje postizanja rekordnog vremena kruga uvijek prati i javni bilježnik. Uz nadgledanje mjerenja vremena, vozila i gume također pregledava i odobrava javni bilježnik. Klasifikacija klasa vozila temelji se na službenim kategorijama njemačke Savezne uprave za automobilski promet (Kraftfahrtbundesamt ili KBA).

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Inače, Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC + koristi benzinski 4,0-litreni (3982 cm³) V8 Biturbo motor snage 639 KS (470 kW) pri 5500-6500 okr./min. Njegov najveći okretni moment je 900 Nm pri 2500-4500 okr./min., a za prijenos snage na sva četiri kotača 4MATIC + koristi AMG-ov Speedshift MCT 9G automatski mjenjač. Ubrzanje ovog automobila od 0 do 100 km/h je 3,2 sekunde, a krajnja brzina 315 km/h. Prema AMG-u potrošnja goriva je u kombiniranim uvjetima 12,5 l/100 km, dok je emisija CO₂ kombinirano 286 g/km).

'Iako već nekoliko godina pratim naš GT 63 kroz njegov razvoj, uvijek je impresivno vidjeti rezultate koje smo uspjeli postići s ovim ekskluzivnim vozilom. To se osobito pokazalo točnim nakon nedavne neznatne revizije. S jedne strane, kupe s četvero vrata je udoban i opremljen mnogim inteligentnim sigurnosnim značajkama za svakodnevnu vožnju, a s druge strane nudi ovu izuzetno visoku razinu dinamike i preciznosti vožnje, što smo sada mogli još jednom pokazati na zahtjevnom Nordschleifeu', rekao je Demian Schaffert.

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Uvjeti na izuzetno zahtjevnoj stazi u njemačkom gorju Eifel bili su sve samo ne optimalni, jer su neki dijelovi staze imali i vlažne dijelove. Na vanjskim temperaturama od sedam i na asfaltu od deset Celzijevih stupnjeva, Schaffert je optimalno iskoristio puni potencijal vrhunskog modela u obitelji vozila s četvero vrata AMG GT. U RACE programu vožnje, AMG RIDE CONTROL + ovjes posebno zateže karakteristike prigušivača, a krivulja karakteristika upravljanja postaje izravnija. U položaju 'Master', program agilnosti AMG DYNAMICS također koristi sve mogućnosti potpuno promjenjivog sustava pogona na sve kotače - kao i kontrolu brzog odziva elektroničkog diferencijala s ograničenim proklizavanjem - kako bi osigurao najviši mogući dinamički odziv . Kao dodatna sigurnosna mjera za vozača, vozilo je bilo opremljeno sjedištem i sigurnosnim pojasevima u četiri točke.

Rekordni krug precizno su izmjerili neutralni stručnjaci 'wige SOLUTIONS', dok je neovisni javni bilježnik također ovjerio uvjete u vozilu i vrijeme kruga.

  • +2

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ na Nordschleifeu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!