test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Daciju Duster 1.0 TCe 100 ECO-G; tvornički ugrađena plinska instalacija jak je adut

12.06.2020 u 09:35

Bionic
Reading

Dacia Duster kakav smo imali na testu jednostavan je SUV koji vam sasvim lijepo može poslužiti za prijevoz petero odraslih osoba, uz podosta prtljage, ali i na veliku udaljenost s jednim punjenjem oba spremnika

Nakon što smo krajem prošle godine vozili jedan od najsimpatičnijih i po cijeni najpovoljnijih terenaca, SUV Daciu Duster TechRoad 1.3 TCe 150 FAP ovoga puta smo na jednotjednom testu imali njegovu verziju Duster Prestige 1.0 TCe 100 ECO-G. Naravno, riječ je o modelu koji je na tržište stigao tek ovog proljeća, a radi se o modelu s motorom koji koristi dva tipa goriva; benzin i ukapljeni naftni plin (UNP). Odmah treba reći da se radi o drugoj generaciji ovog terenca koja je svoju premijeru imala na autosalonu IAA u Frankfurtu ujesen 2017. godine., a ovaj 'bi-fuel' motor 1.0 TCe 100 ECO-G je imao svoju premijeru u siječnju ove godine. No prije nego vam malo pobliže predstavimo ovu verziju, pogledajmo malo genezu Dustera ovog nedvojbeno zanimljivog SUV-a.

Dacia je predstavila svoju viziju SUV-a pod imenom Duster sada već prije punih deset godina. Ubrzo nakon lansiranja svoje prve generacije kod velike većine ljubitelja nesputanog životnog stila Duster je izazvao nedvojbeno pozitivne reakcije. Ovaj terenac je, bez velikih pretenzija za nekom posebno velikom uglađenosti, našao dobru ravnotežu između svojih voznih performansi, izgleda i naročito povoljne cijene. Francuski proizvođač Renault, odnosno njegova rumunjska podružnica Dacia, ovaj je SUV namijenila ne samo europskom tržištu, već ga je zapravo osmislila kao globalni model ovisno o tržištu i pod značkom Dacia, Renault, kao i Nissan Terrano (npr. u Rusiji i Indiji). Popis tržišta na kojima se ovaj model našao već govori i sam za sebe o njegovoj popularnosti: Egipat, Iran, Indija, Kazahstan, Rusija, Meksiko, Južna Afrika, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Južna Amerika. Mi smo vozili Duster još 2011. godine s pogonom na sva četiri kotača, i nije nas razočarao.

Dimenzije i vanjski izgled

Nova generacija Dustera ima gotovo jednaku duljinu kao prethodna, a izgrađena je na istoj B0 platformi kao i prva generacija, ali prema riječima šefa dizajna Renaulta Laurensa van der Ackera svaki karoserijski panel je nov. Njegove vanjske dimenzije su: duljina 4341 mm (+26 mm u odnosu na 1. generaciju), širina bez bočnih retrovizora 1804 mm (-18 mm), visina s krovnim šinama 1687 mm (-3 mm), dok mu je međuosovinski razmak 2673 mm (identičan kao i na 1. generaciji).

Težina našeg testnog modela Duster TCe 100 ECO-G je između 1252 i 1305 kg, dok je verzija Duster TCe 100 s benzinskim motorom teška između 1191 i 1275 kg. Naravno težina praznog vozila varira u ovisnosti o opremi, ali kod našeg ECO-G je primjetna i nešto veća težina, jer je naravno ugrađena dodatna plinska instalacija. O tome ćemo nešto više reći u drugom dijelu teksta kada budemo pobliže analizirali njegov motor.

Dimenzije guma 215/60 R 17, a visina od podloge 210 mm. Što se terenskih sposobnosti tiče, prilazni kut je 30°, odlazni 34°, a kut pregiba 21° i prema ovim karakteristikama Duster se sasvim dobro snalazi u off-roadu, čak i kada je naša testna verzija samo s pogonom na prednja dva kotača.

Izvana, novi Duster je zadržao gotovo identičan, simpatičan izgled prve generacije, iako je sada vizualno mišićaviji. Ekspresivni prednji i stražnji dio izgledaju šire, pojačavajući dojam stabilnosti naglašen podebljanim, horizontalnijim linijama.

Općenito kod ove druge generacije se nove i aluminijske krovne šine i istaknutije prednje i stražnje klizne ploče koje bi trebale služiti zaštiti podvozja u off-road vožnji. Svakako se ističe njegova nova prednja maska s osam četverokutnih planparalelnih vodoravnih elemenata, kao i prednja svjetla s dnevnim svjetlima. Straga su dodana dojmljiva nova stražnja svjetla, koja podsjećaju na ona na Jeep Renegadeu. Općenito uzevši novi Duster djeluje svježe i gotovo da bismo rekli da je na njemu sve na svojem mjestu. Prednje kočnice su s diskovima, a stražnje izvedene s bubnjevima.

Unutrašnjost kabine

U kabini, dizajneri su u drugoj generaciji Dustera osmislili potpuno novi interijer koji je sada moderniji, udobniji i ergonomičniji. Armaturna ploča potpuno je redizajnirana, dok su materijali obloga iako obnovljeni i dalje prilično jednostavni no pomak prema kvaliteti je primjetan. Ali tu ne treba ništa previše niti dodati, jer Dacia ima svoju filozofiju uređenja unutrašnjosti koja vam se ili sviđa ili ne. Mi prema takvom pristupu Dacije nemamo niti najmanje primjedbi, a prednja sjedala s natpisima Duster i više su nego korektna i zanimljiva s naglašenim svjetlim prošivima na tamnijoj sivo-crnoj podlozi presvlaka od tkanine. U ovoj testnoj izvedbi Prestige nema, kao na prethodno testiranom modelu Duster TechRoad 1.3 TCe 150 FAP, crvenih detalja na ventilacijskim otvorima, rukohvatima vrata, okviru oko ručice mjenjača. Kod Prestige razine opreme uzdužni krovni nosači su u mat krom izvedbi, a unutrašnjost kabine crna.

Sama udobnost je veća zahvaljujući praktičnim tehnologijama namijenjenima vožnji i udobnosti: MultiView kamera s više prikaza, upozorenje na mrtvi kut, zračne zavjese, automatska kontrola klime, ulazak bez ključa, strat/stop dugme i automatsko aktiviranje prednjih svjetala. Multimedijski sustav kompatibilan je s aplikacijom Android Auto koji vam omogućuje uporabu aplikacija pametnog telefona na 7-inčnom zaslonu osjetljivom na dodir multimedijskog sustava Media Nav Evolution. Tu su i sustavi pomoći, poput onog pri kretanju na uzbrdici, stražnji parkirni senzori, putno računalo.

Pametni prostori za pohranu povećali su ukupni kapacitet skladišta, a volumen prtljažnika je 445 litara, dok s preklopljenim naslonima stražnjeg reda (u omjeru 1/3-2/3) i 1478 litara. Unutarnja buka smanjena je na pola u odnosu na prethodnu generaciju. Zanimljivo je i da naša testna verzija s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom zadržava ovaj obujam prtljažnog prostora, jer je spremnik UNP-a ugrađen u prostor u kojem bi se inače nalazio rezervni kotač ispod podnice prtljažnog prostora straga.

Motor 1.0 TCe 100 ECO-G

Najveća novost ipak se odnosi na njegov motor, a radi se o 1.0 TCe 100 ECO-G trocilindričnom turbo benzincu obujma 999 cm³ snage 100 KS (74 kW) i okretnog momenta od 170 Nm pri 2000 okr./min., što je 10 Nm više od njegovog izvornog benzinskog modela 1.0 TCe 100 i pri nižem broju okretaja motora (upotreba samo benzinskog goriva nudi 160 Nm pri 2750 okr./min.). Treba reći i da naša testna verzija ima 5-brzinski ručni mjenjač. Dacia navodi podatke o ubrzanju od 0 do 100 km/h za ECO-G motor od 13,8 sekundi, a krajnju brzinu 173 km/h. U usporedbi s čistim 1.0 TCe 100 motorom ubrzanje je nešo slabije, za 1,3 sekundu.

Ono što isto tako treba istaknuti jest i to da ovaj ECO-G motor uvodi značajna poboljšanja u pogledu potrošnje i performansi, čime se postiže bolja energetska učinkovitost i veća reaktivnost, zahvaljujući turbini u odnosu na poznati Renaultov 1,3-litreni SCe LPG motor. Novi ECO-G motor se temelji na najnovijim tehnološkim inovacijama koje je razvila Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi i čini daljnji korak zahvaljujući integraciji UNP-a.

Turbopunjač s wastegate ventilom ispušnih plinova, ispušni razdjelnik djelomično integriran u glavu motora, hidraulički promjenjivi vremenski usis i specifični čelični premaz cilindara (Bore Spray Coating), samo su neke od tehnologija uvedenih u bazični TCe 100 motor čime se dobilo na kvaliteti i pouzdanost. Puno tehnologije usmjerene na učinkovitost i uštedu, u TCe 100 ECO-G motoru, omogućava smanjenje potrošnje i emisiju CO₂ za oko 20 posto u usporedbi s prethodnim SCe LPG motorom. Dacia navodi i podatke o prosječnoj potrošnji od (benzin) 5,5-5,5 / (UNP) 6,8-6,9 litara na 100 km, a emisiju CO₂ (benzin) 125-126 / (UNP) 111-112 g/km.

Kapacitet spremnika za benzinsko gorivo ostaje nepromijenjen, ali povećanje ukupnog dometa je prilično veliko, jer tu je i dodatni spremnik UNP-a s maksimalnim kapacitetom punjenja od 33,6 litara, ali u usporedbi sa starim SCe motorom, kilometraža se povećava za više od stotinu kilometara, dosežući samo na UNP 487 kilometara. Kapacitet benzinskog spremnika je i dalje 50 litara te se korištenjem samo benzinskog goriva za pogon može prijeći 909 kilometara s jednim spremnikom. Ukupni kapacitet spremnika za benzin i UNP iznosi 83,6 litara, što s puna oba spremnika goriva omogućava putovanje do 1400 kilometara, što je 275 više od starog SCe 1.6 LPG motora.

Integriranje instalacije UNP-a se provodi izravno u tvornici Dacia, a za kupca to znači isporuka bez daljnjih odgađanja zbog eventualne naknadne ugradnje plinske instalacije, jedan sugovornik za jamstvo i održavanje vozila u Dacijinoj ovlaštenoj servisnoj mreži s tehničarima obučenim za ovu tehnologiju.

Od svog početka, benzinski motor 1.0 TCe 100 dizajniran je za pogon i na ukapljeni naftni plin, s dodatnim čeličnim spremnikom UNP-a visoke čvrstoće koji je, već smo spomenuli, ugrađen na mjesto rezervnog kotača. Ono što isto treba reći je i to da s ovim modelom Dustera više nećete imati problema s korištenjem podzemne garaže, jer je ugrađen nepovratni ventil, a ograničenje punjenja UNP-om je do 80 posto volumena plinskog spremnika, dok graničnik protoka, magnetski ventil i sigurnosni ventil kompletraju ovaj tehnički sustav. Za ovu provjerenu tehnologiju marka Dacia daje jamstvo u trajanju od 3 godine ili 100.000 km (1. od 2 isteka roka) kao i za sva ostala vozila u svojoj ponudi.

Uporaba ovog kombiniranog sustava je jednostavna za vozača. Prebacivanje s benzinskog na plinski pogon i obratno postiže se na dva načina: ručno, pritiskom tipke smještene lijevo od kola volana na armaturnoj ploči (odabrani način primjenjuje se i tijekom sljedećeg pokretanja vozila) ili automatski, kada se spremnik plina isprazni. Poseban pokazivač prikazuje razinu napunjenosti spremnika plina. Punjenje spremnika plina također je brzo i jednostavno i traje samo nešto više od dvije minute.

Našem testnom modelu Duster TCe 100 ECO-G ne nedostaje snage, naravno da prethodno testirani model ima osjetno više snage, ali prije svega ovaj testni model i nije namijenjen za neku jurnjavu. Iako, ukoliko ste ljubitelj malo sportskije vožnje i s ovim modelom od samo 100 KS se možete dobro zabaviti, čak i u vožnji uzbrdo zavojitom cestom, ali ćete u tom slučaju malo više 'konzultirati' ovaj peterobrzinski ručni mjenjač. Pogon je samo na prednjim kotačima pa zna doći do proklizavanja prilikom naglijeg pritiskanja papučice gasa. Ipak, kada već nemamo 4x4 pogon, onda treba reći da kontrola proklizavanja i ESP reagiraju prilično naglo, pa se nekako i vi na vozačkom mjestu tome prilagodite i umjerenije vozite.

Dacia Duster kakvog smo imali na testu jednostavan je SUV, koji vam sasvim lijepo može poslužiti za prijevoz petero odraslih osoba, uz podosta prtljage, ali i na veliku udaljenost s jednim punjenjem oba spremnika. Uz sve to možete i povući prikolicu s 1300 kilograma opterećenja. Uporaba autoplina kao pogonskog goriva donosi znatno veće uštede u odnosu na benzin jer je njegova cijena više nego dvostruko niža od cijene benzinskog ili dizelskog goriva po litri. U Hrvatskoj se cijene plina kreću oko 3,70 do 4 kn po litri za razliku od cijene benzina koje se kreću od 8,4 kn do 8,9 kn. Iako je prosječna potrošnja motora s pogonom na plin nešto veća, ukupni trošak goriva po kilometru niži je za 30 posto u odnosu na benzinski motor te do 8 posto u odnosu na dizelski. Mi smo napunili spremnik UNP-a s 36,1 litara za 145,16 kuna.

Za kraj, cijena modela Prestige 1.0 Tce 100 ECO-G bez opcija je 116.310 kuna s PDV-om. Dodamo li i opcije poput narančaste boje Atacama (3600 kn), MultiView kameru (3200 kn), karticu 'Slobodne ruke' (1300 kn) i kartografiju Istočna Europa (750 kn) onda cijena s PDV-om i trošarinom iznosi 128.750 kuna.

  • +38
Dacia Duster Prestige 1.0 TCe 100 ECO-G Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.