PREMIUM PROIZVODI

Audi, Bentley i Porsche izrađivat će automobile na istoj platformi

12.03.2018 u 12:41

Bionic
Reading

Proizvođači automobila skloni su koristiti istu platformu za više različitih modela, nerijetko i za različite automobilske marke

Volkswagen grupu čini čak osam automobilskih brendova, a tri najprestižnija - Bentley, Porsche i Audi dogovorili su suradnju koja bi do 2022 trebala rezultirati novom platformom na kojoj će se izrađivati svi veći električni modeli.

Trenutno Porsche koristi platformu 'J1' za nadolazeći Mission E, a Audi za E-tron Quattro SUV - modificiranu verziju 'MBL' platforme na kojoj se između ostalog izrađuje i Bentley Bentayga.

Nova platforma, piše Motor Trend, zvat će se PPE što je kratica od ‘Premium Platform Electric’, odnosno premium električna platforma.

Porsche Mission E Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Navodno su Nijemci odustali od nove generacije modularne platforme na kojoj bi se izrađivali svi automobili s benzinskim/dizelskim, hibridnim, plug-in hibridnim i električnim pogonima, jer su se takve arhitekture pokazale preskupima, preteškima i neproporcionalnima dimenzijama potrebama luksuznih brendova.

Usporedbe radi, u BMW-u se očito ne slažu s ovom tvrdnjom jer su nedavno objavili upravo planove izrade svih modela na istoj modularnoj platformi.

Tko je u pravu pokazat će vrijeme i financijski izvještaji.