INTERESANTAN KONCEPT

Goodyear pokazao gumu bez zraka koja pomoću mahovine stvara kisik

08.03.2018 u 10:49

Bionic
Reading

Automobili i tehnologije u budućnosti morat će biti ekološki prihvatljivije. Svjesni su ovog i proizvođači pneumatika, koji iz godine u godinu izbacuju sve zanimljivije koncepte

Posljednji primjer je Goodyearova guma jednostavnog imena ‘Oxygen’, odnosno ‘kisik’. Vidite, ovoj gumi zrak uopće nije potreban budući da joj je mrežasta arhitektura omogućava apsorbiranje sila i održavanje konstrukcije bez tlaka.

Umjesto zraka, ova guma ispunjena je mahovinom. Prilikom kotrljanja, kažu u Goodyearu, pneumatici prikupljaju vlagu iz okoliša i CO2 iz zraka, a mahovina potom pomoću fotosinteze stvara kisik.

U gradu poput Pariza, s 2,5 milijuna vozila u svakodnevnoj upotrebi, Goodyearov Oxygen godišnje bi eliminirao 4.000 tona CO” te u atmosferu emitirao 3.000 tona kisika.

Sam pneumatik navodno je sposoban i stvarati električnu energiju tijekom fotosinteze kojom napaja senzore, elektroniku i tehnologiju V2V za komunikaciju s ostalim vozilima u blizini.

Kakve su šanse da ovako nešto uskoro vidimo na vlastitim automobilima? Vjerojatno nikakve, no zato su poprilične šanse da ćemo uskoro koristiti gume bez zraka, otporne na pucanje.