PROBLEMI NA BURZI

Aston Martin krenuo Teslinim putem, sad ima i Tesline probleme

17.10.2018 u 11:46

Bionic
Reading

Inicijalna javna ponuda dionica idealno je rješenje za prikupljanje velikih količina kapitala bez mrskih kamata, no za sobom nosi izuzetno mnogo odgovornosti prema novim suvlasnicima kompanije

To nije jedini problem za novopečenu javno izlistanu kompaniju. Moderna tržišta kapitala nastrojena su tako da investitorima nude niz načina kojima mogu osigurati i zaštititi svoju investiciju. Također je moguće investirati novac kladeći se na pad dionice.

Takozvano ‘kraćenje’ ili ‘short selling’ je proces u kojem prodajete posuđene dionice, te se obvezujte vratiti ih vlasniku u određenom periodu bez obzira na cijenu. Ako dionici vrijednost u međuvremenu padne - vi ste zaradili, ako naraste - morat ćete nadoplatiti dodatni iznos kako biste kupili početni broj dionica.

Američkog proizvođača električnih vozila i sustava Teslu takozvani ‘shortselleri’ muče već neko vrijeme. Teslina dionica je uvjerljivo 'najkraćenija' u povijesti svjetskih burzi, jer mnogi investitori vjeruju kako je, s obzirom na valuaciju i ostale multiple - precijenjena.

  • +26
Aston Martin Vantage Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin

Sada se isto događa i Aston Martinu koji je 2. listopada obavio inicijalnu javnu ponudu dionica. U posljednja dva tjedna cijena dionice im je pala za više od dvadeset posto. Grupa investitora, uključujući fond Carmignac Gestion SA, zauzela je kratku poziciju od prvog dana trgovanja, a trenutno ona iznosi oko 6,6 posto ukupnog temeljnog kapitala.

Aston Martin je za vrednovanje cijene dionice, prilikom inicijalne javne ponude, odabrao valuaciju kompanije na razini one konkurentskog Ferrarija. Čini se kako im se ova odluka sada obija o glavu.