PLJAČKA ZLATARNICE U POREČU

Vozilo Hitne zaobišlo nadzorne kamere?

23.07.2010 u 16:05

Bionic
Reading

Pljačka porečke zlatarnice Veritas, pri čemu su drski razbojnici maskirani u liječnike otuđili dragocjenosti vrijednosti oko 10 milijuna kuna, još uvijek plijeni pažnju Porečana koji nagađaju kako se spektakularna pljačka kolima Hitne pomoći mogla odigrati

Zlatarnica je smještena u neposrednoj blizini Fine i na samom ulazu u ulicu Decumanus, gotovo u centru Poreča. Kako kažu Porečani, u ranim jutarnjim satima, između pet i šest kad se drska pljačka odigravala, u starogradsku jezgru već počinju dolaziti dostavna vozila, zna se zateći i pokoji turist koji se vraća iz noćnog provoda, a i djelatnici Porečke Usluge počinju već u pet ujutro s čišćenjem ulica.

Svaki ulazak i izlazak iz zone bilježi nadzorna kamera postavljena na rivi. Kamera s rampe šalje sliku u dispečerski centar Usluge, no u to vrijeme zabilježila je tek ulazak njihovog vozila i nekoliko taksija, kažu u Usluzi. Slike se s kamere pohranjuju u obliku fotografija, no djelatnici dispečerskog centra tvrde da nitko iz Usluge nije podigao rampu vozilu Hitne.

Naime, rampa se inače podiže magnetnom karticom, koju imaju sve interventne službe, ali postoji i takozvani emergency call odnosno telefonski broj koji je direktno povezan s dispečerskim centrom odakle se rampa podiže u slučaju kakve hitne potrebe. Osim u Uslugu, kamera s rampe šalje sliku također i u policiju te hotele Palazzo i Valamar Riviera, koji se nalaze na rivi u porečkoj povijesnoj jezgri.

U porečku staru jezgru, doduše, moguće je ući iz više pravaca, no u tom slučaju slobodan ulazak i izlazak priječe Usluzini stupići, kažu djelatnici jedinice parkinga u Usluzi. Za njihovo 'spuštanje' je opet potrebna magnetna kartica za čije posjedovanje je potrebno imati u staroj jezgri poslovni prostor ili stalno prebivalište.

Policija o ovoj spektakularnoj pljački zlatarnice u cilju istrage ne želi iznositi detalje, kao ni vlasnik Gjoni Berisha. Zlatarnica je navodno opljačkana munjevitom brzinom u svega nekoliko minuta, no nije poznato jesu li nestale dragocjenosti bile osigurane kao ni to jesu li drski pljačkaši možda posjedovali 'posuđenu' magnetnu karticu za neometani ulazak i izlazak iz pješačke zone.