KOD SLAVONSKOG BRODA

USKOK istražuje Gorana Marića zbog sumnjive prodaje državnog zemljišta

23.08.2019 u 09:57

Bionic
Reading

Bivši ministar državne imovine Goran Marić pod istragom je USKOK-a zbog sumnjive prodaje državnog zemljišta od 85,6 hektara u Brodskoj Varoši kod Slavonskog Broda. Za to zemljište bio je zainteresiran Grad Slavonski Brod, ali je ono odlukom Vlade, temeljem prijedloga Ministarstva državne imovine u Marićevom mandatu, prodano privatnoj tvrtki Marsonia glas

Među posljednjim poslovima bivšeg ministra Gorana Marića bila je prodaja državnog zemljišta veličine 85,6 hektara u Brodskoj Varoši, nadomak Slavonskog Broda tvrtki Marsonia glas u vlasništvu ministrova prezimenjaka, prijatelja i zemljaka, Dragana Marića. Obojica su, naime, rođeni u Grudama u Hercegovini, a uz isto prezime povezuje ih dugogodišnje nogometno prijateljstvo, piše portal Telegram, koji doznaje da se prodajom navedenog zemljišta sada bavi USKOK.

Desetak dana prije ostavke, Vlada je donijela odluku o prodaji tog zemljišta tvrtki Marsonia glas iz Slavonskog Broda. Odluku od 4. srpnja potpisuje premijer Andrej Plenković, a za njenu provedbu zadužuje se Ministarstvo državne imovine. Ugovor o kupoprodaji, prema navedenoj odluci, treba u ime RH potpisati ministar državne imovine, no to se još nije dogodilo.

'Okolnosti u kojima je proveden natječaj i donesena odluka da se za 36,5 milijuna kuna zemljište proda tvrtki Marsonia glas, sada je predmet USKOK-ovih izvida', piše Telegram. Isti portal i ranije je pisao o tvrtki Marsonia glas, koja je prošle godine uprihodila samo 11.875 kuna, uz gubitak u poslovanju od 59.216 kuna. Osnivač te tvrtke je tvrtka Drinus, čiji je direktor Alen Marić, sin Dragana Marića. I Drinus je gubitaš: u 2018. gubitak je iznosio gotovo pola milijuna kuna.

  • +8
Goran Marić Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Podsjetimo, Goran Marić je podnio ostavku na dužnost ministra državne imovine 15. srpnja, nakon niza tekstova o netransparentnom stjecanju obiteljske imovine. U međuvremenu, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je nesklad u njegovoj imovinskoj kartici.

Podnoseći ostavku, Marić je rekao da mu je neshvatljivo 'da je ozbiljan rad i procesi oživljavanja desetljećima zapuštene i otete državne imovine postao nebitan pred ciljanim rušiteljskim i dirigiranim medijskim pritiskom'.