udar na borce

Turska potvrdila da je izgubila dron u akciji protiv sirijskih Kurda

06.10.2023 u 23:25

Bionic
Reading

Turska je u petak potvrdila da je izgubila naoružani dron u zračnoj operaciji protiv sirijskih Kurda, nekoliko sati pošto su Sjedinjene Države objavile da su srušile tu letjelicu, a Ankara je u petak navečer nastavila udare na kurdske borce

"Razlike u tehničkim procjenama" s trećim stranama dovele su do gubitka, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova, ne spomenuvši izravno SAD.

Ankara ostaje predana uništavanju svih "sposobnosti i izvora prihoda" "terorista" u Siriji i Iraku, navodi se u priopćenju.

Rijedak opasan sukob između SAD-a i Turske dogodio se u četvrtak. SAD je objavio da je oborio turski dron koji se približio američkim snagama.

Pentagon je objavio da "žali" zbog toga, dodajući da pritom nije bilo ozlijeđenih na američkoj strani.

Turska je u četvrtak pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije nakon bombaškog napada u Ankari za koji je odgovornost preuzela Kurdistanska radnička stranka (PKK).

Meta turske operacije su Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržava SAD, a koje predvodi kurdska milicija YPG (Postrojbe za narodnu zaštitu).

Tursko ministarstvo obrane objavilo je da je turska vojska izvela nove udare na sjeveru Sirije u petak navečer i uništilo 15 ciljeva kurdskih militanata.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji ima sjedište u Britaniji, objavio je da je Turska od četvrtka izvela 48 napada na kurdska područja.

Ankara traži da SDF i YPG napuste područja uz njezinu granicu, smatrajući ih prijetnjom. Washington ignorira te apele smatrajući SDF bliskim saveznikom u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Tursko ministarstvo obrane objavilo je u petak da je u četvrtak navečer u turskoj zračnoj ofenzivi pogođeno 30 navodnih naftnih objekata i skladišta oružja na sjeveru Sirije.

Turska, uz SAD i Rusiju, drži vojnike na sjeveru Sirije i kontrolira dio područja nakon nekoliko vojnih akcija u tom području od 2016.

No velik dio područja duž granice i dalje kontroliraju militanti koje podržava SAD.

SDF je u petak potvrdio da je u turskim napadima od četvrtka poginulo 15 ljudi, uključujući šestero civila, a više od 12 ljudi je ozlijeđeno. Tvrdi da je napadnuta u prvom redu humanitarna infrastruktura.