POVLASTICE ZA ODABRANE

Tko živi u državnim stanovima, a kome plaćamo najam?

27.07.2016 u 06:53

Bionic
Reading

Među brojnim privilegijama koje uživaju hrvatski državni dužnosnici je i pravo na korištenje službenog stana. Neki su smješteni u državne stanove, a za neke država unajmljuje odgovarajuću nekretninu. Potpredsjednik Božo Petrov i pet ministara tehničke vlade Tihomira Oreškovića - Predrag Šustar, Tomislav Tolušić, Lovro Kuščević, Ante Šprlje i Oleg Butković - koriste državne stanove. Za dvojicu ministara iz Oreškovićeve vlade - Antona Klimana i Tomislava Panenića - država unajmljuje stanove. Ukupno je 45 članova aktualne Vlade RH smješteno u službene stanove, 30 ih je u državnim nekretninama, a za 15 se stanovi unajmljuju

Najatraktivniji državni stanovi nalaze se na dvije zagrebačke adrese – Ilica i Palmotićeva ulica. Republika Hrvatska raspolaže s ukupno 160 stanova za službene potrebe na području cijele Hrvatske, od kojih se u ovom trenutku koristi njih 130. Pravo na službeni državni stan imaju dužnosnici Vlade, Sabora i sudova, razvrstani u tri kategorije, ali pravo na takve stanove imaju i carinski i sudski službenici, lučki kapetani i sl., svrstani u najnižu kategoriju.

Orepić odustao od povlaštenog najma?

Predsjednik, potpredsjednici i ministri Vlade RH imaju pravo na trosoban ili stan površine veće od 60 m2, ali ako imaju članove obitelji, za svakoga člana kvadratura se povećava za 10 m2. Isto pravilo o povećanju kvadrature vrijedi i za druge dvije kategorije dužnosnika – zamjenike i pomoćnike ministara. Uz ministre Antuna Klimana i Tomislava Panenića, kojima plaćamo najam službenih stanova, proljetos se spominjalo ime ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića jer je planirao unajmiti veći stan od onoga koji mu pripada po kategorizaciji. No njega nema na posljednjem popisu članova Vlade RH kojima plaćamo najam službenog stana ili koriste onaj državni pa se može naslutiti da je nakon kritika odustao od korištenja tih povlastica.

Popis članova aktualne i bivše Vlade RH koji koriste službene stanove možete pregledati ovdje.

Devet zamjenika ministara Oreškovićeve vlade koristi pravo na službeni stan (start im je dvosobni stan, odnosno stan od 40 do 60 m2), sedmorica su u državnim nekretninama, a za dvojicu plaćamo najam. Dužnosničko stambeno pravo iskoristilo je i 27 pomoćnika i glasnogovornica u ovoj vladi, a njima, prema kategorizaciji, ako žive sami, pripada jednosobni stan, odnosno stan od 20 do 30 m2. Dužnosnici za koje plaćamo najam stana od privatnih stanodavaca plaćaju pet kuna po kvadratu, a ostatak troška snosi država.

Nitko kao saborski zastupnici

I u državnim i u unajmljenim stanovima koje koriste članovi Vlade RH dužnosnici sami plaćaju režije. Za saborske zastupnike troškove za režije snosimo mi, porezni obveznici. Zastupnici prosječno žive u unajmljenim stanovima, a njih čak 78 koristi to pravo i koštali su nas 1,261 milijun kuna za razdoblje od 28. prosinca 2015. do 8. srpnja ove godine. Zastupnicima se podmiruju stanarine u unajmljenim stanovima za službene potrebe do 2.500 kuna mjesečno te režije u visini od 500 kuna. U ovom sazivu tek su četvorica zastupnika u državnim stanovima: Mirko Rašković, Darko Milinović, Mile Horvat i Željko Jovanović.

423939,416899,417197,421446
Bolje u Saboru nego u Vladi

I članovi vlade Zorana Milanovića koristili su pravo na službene stanove - uz potpredsjednike Vlade Branka Grčića i Ranka Ostojića, još je osam ministara bilo smješteno u državne stanove ili smo im plaćali najam stana. Četvorica od njih brzo su otišla s pozicija – Slavko Linić, Željko Jovanović, Veljko Ostojić i Zlatko Komadina - ali su se Jovanović i Linić preselili u Sabor pa su službene stanove koristili temeljem zastupničkog mandata i prolazili su pri tome i bolje nego kao ministri jer im je država plaćala režije. Linić i Jovanović jedini su koristili državne stanove, a za preostalih osam članova najužeg Milanovićevog tima plaćali smo najam.

Početkom ministarskog mandata Ranko Ostojić bio je u središtu skandala jer je stan, kao ministar policije, unajmljivao od tadašnjeg vlasnika medijske kuće EPH Ninoslava Pavića.

Od sedam zamjenika ministara u Milanovićevoj vladi koji imaju pravo u startu na 40 – 60 m2 te po 10 kvadrata za svakog člana obitelji šest ih je koristilo državni stan, a za jednoga smo plaćali najam. Pravo na život u službenom stanu ostvarilo je i 13 pomoćnika ministara u Milanovićevoj vladi.

Više od deset godina stanari Banskih dvora bezuspješno se pokušavaju izjednačiti u povlasticama s nositeljima zakonodavne vlasti, kojima plaćamo i stanarine i režije. Svi pokušaji da se političke povlastice ukinu neslavno su propali.

Prosječna neto plaća ministra u Vladi RH iznosi 18.000 kuna, a plaće zastupnika kreću se od 12.700 do 22.000 kuna. Prosječna neto plaća u Hrvatskoj, isplaćena u svibnju, iznosi 5.706 kuna.

Tko je u kojoj skupini dužnosnika?

Prema položaju, dužnosnici su podijeljeni u tri skupine:

Vlada i državna tijela
I. skupina: članovi Vlade
II. skupina: predstojnik Ureda predsjednika Vlade, zamjenici ministra, glavni tajnik Vlade i predstojnik državnog ureda
III. skupina: ravnatelji Porezne i Carinske uprave te policije, zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Vlade, glavni državni inspektor, zamjenik glavnog tajnika Vlade, glavni državni rizničar, pomoćnici ministra, glasnogovornik Vlade i ravnatelj državne upravne organizacije

Hrvatski sabor:
I. skupina: predsjednik i potpredsjednici Sabora
II. skupina: predsjednici radnih tijela, predsjednici klubova zastupnika i tajnik Sabora
III. skupina: potpredsjednici radnih tijela, zastupnici i zamjenik tajnika Sabora
IV. skupina: vodite­lji ustrojstvenih jedinica u Stručnoj službi Sabora

Sudovi:
I. skupina: predsjednici sudova
II. skupina: predsjednici sudskih odjela
III. skupina: suci, službenici i namještenici

'Za bračnog ili izvanbračnog druga, odnosno osobu s kojom dužnosnik živi u istospolnoj zajednici, koji boravi s dužnosnikom u mjestu u kojem on obavlja svoju dužnost, kao i za svako dijete, pastorče, posvojenika ili dijete koje je na osnovi rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb povjereno na čuvanje i odgoj dužnosniku i boravi s njim u mjestu u kojem on obavlja svoju dužnost, na gornje kriterije u slučaju raspoloživosti stanom može se dodati 10 m2 površine stana. Međutim, navedeni kriteriji ne moraju se primjenjivati ukoliko dužnosnik pristaje na stan manji od polaznih kriterija', naglašavaju u DUUDI-ju.