Kristijan Kapović

Tko je 'virski Bandić'? Zarađuje milijune, reda ekscese i kaznene prijave, no većina od njih 200 je odbačena

21.06.2018 u 19:42

Bionic
Reading

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović uhićen je u srijedu zbog blokade mosta koji vodi do ovog otoka, odnosno prosvjeda protiv gradnje prve benzinske crpke u njegovu mjestu i sukoba s policijom. Virski 'mali Bandić' tako je nastavio sudjelovati u impozantnoj seriji incidenata koji se čudesno lijepe na njega, bio prav ili kriv, toliko da ga već i sumještani često znaju nazvati 'hodajući sukob'

Najnoviji eksces posljedica je Kapovićeva dugotrajnog i upornog suprotstavljanja gradnji spomenute crpke u vlasništvu tvrtke Tri Bartola, u kojoj se koriste sva sredstva: s jedne strane Općina Vir pokrenula je niz sudskih postupaka i uspjela ishoditi privremenu mjeru zabrane radova, pa su investitori to uspjeli pobiti, pa je Kapović optužio županijske službe za korupciju i pogodovanje, pa su Tri Bartola započela s kopanjem, pa je Općina donijela odluku po kojoj se tijekom sezone zabranjuju svi građevinski radovi na otoku, pa je uslijedio prosvjed…

Tvrdi se i da veze s ovim slučajem imaju paljevine s početka ove godine, kada su razbijeni Kapovićev kafić i privatna kuća, dok je i na kuću općinske pročelnice bačen Molotovljev koktel, no informacije nikada nisu potvrđene i svi koje se povezivalo s tim događajima odlučno su demantirali svoju umiješanost.

Nije, kažemo, načelniku Vira ovo prvi incident: s jedne strane zabilježeno je najmanje pet fizičkih napada na njega i njegovu obitelj, uključujući tri prijetnje smrću i oružjem. Palili su mu automobile, uništavali imovinu, a po njegovim riječima, čak i supruzi prijetili silovanjem. S druge strane, policija je i njega privodila zbog fizičkih sukoba, a povrh svega stoji neslužbena brojka od gotovo dvije stotine kaznenih prijava protiv njega za različite navodne nepravilnosti, malverzacije, pogodovanja i korupciju. Ali stoji i podatak da mu apsolutno ništa nije dokazano, a većina prijava na koncu je odbačena.

Iz SDP-a izletio zbog podrške Bandiću

Kristijan Kapović, tada SDP-ovac, zasjeo je u fotelju načelnika Općine Vir početkom dvijetisućitih, kada je sa samo 28 godina života bio službeno najmlađi lokalni čelnik u državi. Njegova vladavina traje do danas: do 2010. godine pod okriljem SDP-a, a nakon toga - kada je dao podršku predsjedničkoj kandidaturi Milana Bandića i zbog toga izletio iz stranke - zahvaljujući čudnovatoj lokalnoj koaliciji vijećnika SDP-a, HSS-a, HSLS-a i HDZ-a. Sa svima je dobar, oporbu mu predstavlja tek protukandidat za načelnika Marko Vučetić i nevladina udruga Vir bez podjela.

Za saborski mandat kandidirao se čak tri puta, dvaput pod SDP-om i jednom s Bandićem, no ambicije nije ostvario - pa je nedavno izjavio da ima želju biti načelnikom još sedam godina. Do tada bi, navodno, ostvario sve što je zacrtao.

  • +15
Kristijan Kapović Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Na Viru je zatekao nered: naselje koje je valjda oduvijek simboliziralo bespravnu gradnju i okupaciju prostora - a prijatelj Ive Sanadera i arhitekt Jerko Rošin izjavio je da je jedino rješenje doslovno poravnati ga sa zemljom - bilo je u minusu i dugovima. U gradskoj upravi radilo je tek šestero ljudi, u komunalnoj tvrtki njih petnaestak, da bi desetljeće i pol kasnije u cijelom tom sustavu radilo gotovo 250 ljudi. Zlobnici će kazati da se upravo tu - u 'vezanju' građana privilegijama, ali i u navodnom prešutnom dogovoru s Božidarom Kalmetom - krije tajna dugovječnosti njegove vladavine i suverenog predizbornog i postizbornog osvajanja većine. S druge strane, zagovornici će upozoriti da je općinski proračun u petnaestak godina narastao s 11 na gotovo 50 milijuna kuna.

To je točno zahvaljujući prije svega prihodima od legalizacije bespravnih kuća i vikendica, kojih je u jednom trenutku na Viru bilo osam od ukupno deset tisuća. Tu su se našli i svojedobni prvotimci iz političkog života poput Zdravka Tomca, Ante Đapića, Pavla Miljavca ili Darka Milinovića.

Masovna rušenja na Viru

Kad su krenule akcije masovnih rušenja, na Viru su se znale događati nevjerojatne koincidencije, poput izvođenja građevinskih radova na cestama baš u danima kada su bageri trebali kročiti na otok, no kada je nastupila legalizacija i za rušenje 'crnih ovaca', stigla je i potpora lokalnih vlasti. Stvar je, jasno, u novcu: s desecima milijuna kuna izvanrednih prihoda Kapović je osigurao besplatne vrtiće, laptope za odlikaše, besplatne udžbenike i prijevoz za učenike i stipendije za studente, uskrsnice i božićnice za umirovljenike. Broj stanovnika narastao je s oko 1600 na procijenjenih četiri i pol tisuće, uključujući vlasnike vikendica koji su prijavili prebivalište ili građane BiH koji su ondje pronašli novi dom.

  • +3
Načelnik Vira Kristijan Kapović na presici nakon izlaska iz pritvora Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Nedavno je najavio i novi konkretan poticaj demografskoj politici: umjesto sedam i pol tisuća, roditelji će za prvo dijete dobivati potporu od 11 tisuća kuna, za drugo 22 tisuće, za treće 44 tisuće, za četvrto 88 tisuća, a za peto fantastičnih 176 tisuća kuna.

Broj komunalnih tvrtki na Viru u njegovu mandatu narastao je s jedne na sedam i premda velik broj njih posluje u minusu - u gradskoj blagajni zasad je dovoljno novca da se sve to pokrije, a nedavno je s njegovim blagoslovom zbog navodnog nelegalnog štrajka otpušteno 16 od 44 radnika Vir Održavanja. Sam načelnik s jedne strane hvali se uvođenjem reda, a legenda kaže da je čak i tvrtku vlastitog oca uspio prisiliti na plaćanje naknade za odvoz smeća tako što je jedno vrijeme naprosto dopustio da se ispred nje nagomilaju tone otpada. S druge strane, dobio je i seriju raznih prijava jer se ta općina upustila u zahvate na pomorskom dobru koji su proglašeni bespravnima.

  • +11
Gradilište sporne benzinske crpke u blizini Virskog mosta Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Osobna Kapovićeva imovina posebna je tema jer je iz godine u godinu praćena sve žešćim optužbama za neosnovano bogaćenje. U prvoj imovinskoj kartici on je prijavio da ne posjeduje nikakve nekretnine te da ima tek automobil, skuter i plaću od osam tisuća kuna.

Četiri godine kasnije prijavio je stan u Zadru, kuću na Viru i kredit od 200 tisuća eura. Godine 2013. tome je pridodao još konobu, garažu i oranicu, da bi se u najnovijoj verziji imovinske kartice ondje našle ukupno tri kuće, stan, garaže, oranice i neke manje nekretnine.

Mjesečne obveze 17.693 eura

Ali i goleme obveze: po kreditima, pozajmicama i drugim dugovanjima Kapović mjesečno plaća čak 17.693 eura. Udruga Vir bez podjela objavila je i da je kupio čak trideset turističkih apartmana i platio ih oko 700 tisuća eura, dok je istovremeno prihod jednog ugostiteljskog objekta u njegovu vlasništvu neshvatljivo nabujao: s 44 tisuće kuna prije pet godina na više od dva i pol milijuna u zadnje vrijeme. Tvrdi se i da ne stoji Kapovićevo pozivanje na 'bogatu obitelj', jer su i prihodi cijele obitelji neuobičajeno snažno narasli za njegova mandata.

Ali načelnik je nedavno ipak prijavio i to da samo od 'samostalne djelatnosti' - dakle ugostiteljstva - godišnje ima neto prihode od 3,17 milijuna kuna.

'U mojim je karticama sve transparentno, kako se imovina povećavala i koji su izvori. Da nešto skrivam, onda ne bi bilo u kartici, od darovnog ugovora, kredita, samostalne djelatnosti... Načelnik sam od 2003. godine i tada je kartica bila siromašna, dalje se povećavala, ali točno stoji na koji način i s kojim pokrićem, a ni obveze nisu baš male. Mislim da je ono što je njih najviše iritiralo kupoprodaja apartmana prošle godine: radi se o devetnaest apartmana koje je kupio moj otac, a on je puno moćniji od mene u financijskom smislu. Ja sam 2003. došao na načelničko mjesto iz privatnog biznisa, te sam godine imao svoj obrt koji oni spominju. Moji su roditelji 1970. u Njemačkoj bili vlasnici prvog lokala, a onda još tri do 1978., kada su otvorili i prvi privatni hotel u bivšoj Jugoslaviji s dvadeset soba i restoranom. U trenutku kad ja postajem načelnik, imao sam svoj lokal Vagabundo, a moji roditelji pet lokala i hotel. Danas ja imam dva lokala, moji prihodi samo od Vagabunda su bruto 4,1, a neto 3,5 milijuna kuna, bez plaće načelnika. Prihodi mojih roditelja i tvrtke Kapo commerce su transparentni, plaćamo možda i najveći porez u čitavoj općini, 4,5 milijuna kuna, a ukupni prihodi mene i moje obitelji su preko milijun eura godišnje', pojasnio je Kapović nedavno na zahtjev novinara Slobodne Dalmacije.

'Meni motivacija nije bila materijalna kad sam ulazio u politiku, ali ja sam čovjek i od posla i nisam posao zanemario. Ako mi se ukaže dobra poslovna prilika, ja ću je iskoristiti, ako je mogu financirati', dodao je virski načelnik.

Zasad je, čini se, većinu prilika doista iskoristio.