dva bloka

Tko će ukrstiti rukavice? Milanović bi na Plenkovića u prvoj, a evo koji su okršaji u ostalim izbornim jedinica

17.03.2024 u 20:38

Bionic
Reading

Liste se i u HDZ-u i SDP-ovoj koaliciji još slažu. Dok se o mjestima na listama pregovara u oba bloka je poznato tko će biti prvi. HDZ-ovu će listu u prvoj izbornoj jedinici predvoditi predsjednik stranke Andrej Plenković. Predsjednik Zoran Milanović najavio je da će se sučeliti s njim, ali ako Ustavni sud to ospori, prvi će vjerojatno biti Arsen Bauk.

U drugoj izbornoj jedinici listu HDZ-a predvodi predsjednik Sabora Gordan Jandroković dok je SDP na čelo postavio Borisa Lalovca, javlja RTL Danas.

U trećoj izbornoj jedinici ispred HDZ-a nastupa varaždinski župan Anđelko Stričak, a boje SDP-a brani Siniša Hajdaš Dončić.

U četvrtoj slavonskoj izbornoj jedinici na čelu HDZ-ovaca je ministar obrane Ivan Anušić, a SDP-ovci su u prvi plan izbacili gradonačelnik Koprivnice Mišela Jakšića.

U petoj izbornoj jedinici, još jednoj koja pokriva područje Slavonije, slijedi obračun HDZ-ova ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića i SDP-ova europarlamentarca Predraga Freda Matića.

Šesta izborna jedinica, koja obuhvaća i dobar dio Zagreba, donosi sraz ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića na strani HDZ-a i Mihaela Zmajlovića u ime SDP-a.

HDZ je u sedmoj izbornoj jedinici na vrh lansirao drugog čovjeka stranke i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda kojem će se suprotstaviti SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

U osmoj izbornoj jedinci koja pokriva Istru i Kvarner HDZ nade polaže i ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkoivća dok SDP tamo predstavlja stranački predsjednik Peđa Grbin.

Na sjevernu Dalmacije u devetoj izbornoj jedinici političke snage će odmjeriti HDZ-ov ministar pravosuđa Ivan Malenica i SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac dok će na jugu Dalmacije HDZ predvoditi ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, SDP stranački veteran Ranko Ostojić.