IVICA DAČIĆ:

'Sve što piše na latinici vraćat ćemo Hrvatskoj. Je l' to europski put?'

02.02.2015 u 11:27

Bionic
Reading

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija nema 'dubljih neslaganja' s Europskom unijom, ali da se sa Srbijom ne može komunicirati na razini glasnogovornika o dnevnopolitičkim pitanjima, prenosi Blic

'EU ima pravo iznositi svoja mišljenja, ali smeta način na koji se komunicira sa Srbijom. Mora se razgovarati na mnogo ozbiljniji način nego što su to izjave glasnogovornika', rekao je Dačić za RTS.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič priopćila je u subotu da EU očekuje od srpskih vlasti da potpuno surađuju i podrže zakonom utemeljen rad pučkog pravobranitelja i nezavisnih regulatornih tijela te da je zabrinuta zbog tvrdnji nekih sektora u Srbiji da pučki pravobranitelj ugrožava nacionalnu sigurnost.

Dačić je u nedjelju na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare, povodom izjave Maje Kocijančič, za koju je rekao da je 'tehničko lice', poručio da 'nema potrebe da Beogradu netko dijeli savjete miješajući se u njegova unutarnja pitanja', a danas je izjavio da se ni na sastancima o europskim integracijama ne razgovara o dnevnoj politici, već o strateškim pitanjima.

'Duboko uvažavamo ono što govore institucije EU-a, ali nema potrebe za takvom komunikacijom', rekao je ministar.

Dačić je danas ukazao na to da bi i Srbija mogla reagirati na mnoge dnevnopolitičke teme u EU, prenosi Blic

'Sada dolazimo u situaciju da je praksa protokola u Zagrebu vraćanje naših dopisa na ćirilici... I mi ćemo morati uvesti reciprocitet kada je Hrvatska u pitanju, a sve što piše na latinici vraćat ćemo im. Je l' to europski put?, upitao je Dačić.