ranix i ranital

Stručnjak nakon povlačenja lijekova za žgaravicu: Nuspojave se mogu potencijalno javiti ako je pacijent izložen dugo, i to u maksimalnim dozama

02.10.2019 u 07:42

Bionic
Reading

Dva popularna lijeka za žgaravicu povučena su s tržišta sa zastrašujućim podatkom - u njima bi se moglo skrivati vjerojatno karcinogeno onečišćenje koje bi moglo uzrokovati rak. Ispituju se i ostali lijekovi na tržištu

HALMED je priopćio da su Ranital i Ranix povučeni s tržišta zbog tvari ranitidin.

'Radi se o tome da je u tim lijekovima pronađeno jedno nitrozaminsko onečišćenje, za koje iz istraživanja na životinjskim modelima znamo da kod tih životinja izaziva stvaranje neoplazmi', objasnio je dr.med. Darko Krnić iz HALMED-a za Dnevnik.hr. A to su, smatraju, vjerojatno karcinogene tvari koje bi mogle uzrokovati rak. Kakav je utjecaj na ljude, još se ispituje, ne očekuju da su štetni ako se uzimaju u vrlo malim količinama.

'Ovakve nuspojave kod ljudi se mogu potencijalno javiti ukoliko je pacijent izložen recimo kroz duži niz godina, recimo kroz desetljeće i to u maksimalnim dnevnim dozama', dodaje Krnić. Sve serije tih lijekova povučene su s tržišta zbog opreza.

Proizvođač Ranitala nam odgovara: 'Sandoz je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kao mjeru opreza proveo preventivni dobrovoljni postupak povlačenja svih serija lijeka Ranital i Ranital S do razine ljekarni'.

I drugi lijekovi na tržištu koji sadrže ranitidin će se provjeriti.

'Ta skupina lijekova se vrlo često propisuje, kako na recept, tako pacijenti vrlo rado kupuju i bezreceptno, no postoje uvijek i drugi naši prijedlozi odnosno naši stručni savjeti', kazala je mag.pharm. Andrea Koščec, voditeljica ljekarne.

Za povučene lijekove ima alternative. 'Na tržištu, naime, postoje i drugi, isti, paralelni lijekovi koji nisu u toj skupini koja se povlači tako da su oni potpuno sigurni i još uvijek se nalaze dostupni za pacijente', dodaje Koščec.

A za one koji su se pridržavali uputa i dok su uzimali lijekove koji su povučeni, kako kažu u Halmedu, nemaju razloga za brigu.