'do ispunjenja zahtjeva'

Štrajku u školama ne nazire se kraj, pogledajte kako je dosad tekao, što su sve sindikati tražili, a što je Vlada nudila

12.11.2019 u 22:39

Bionic
Reading

Štrajk u prosvjeti traje već 23. dan, u utorak su štrajkale osnovne i srednje škole u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji te fakulteti, a štrajk se nastavlja i dalje. U srijedu nastave nema u Zagrebačkoj, Sisačko-moslovačkoj i Brodsko-posavskoj županiji. Donosimo pregled događanja štrajka u školama i na fakultetima

Krajem kolovoza Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavili su prosvjed za 5. rujna na Markovu trgu te su podnijeli zahtjev za sastanak s premijerom Plenkovićem također 5. rujna u 12.30 sati. Traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u školstvu za 6,11 posto.

'...Spremni smo na kišu, snijeg, sunčano, jako sunčano i promjenjivo vrijeme. Stići će ljudi koliko ih smije na Trg svetog Marka, a to je 1500. Sigurno će biti popunjeno 27 autobusa iz cijele Hrvatske. Organizacija kolone i okupljanje će biti na Trgu Republike Hrvatske od 10 do 11 sati', rekao je tada na konferenciji za novinare predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec te dodao da se nada da će ih onda primiti i premijer Andrej Plenković.

Nakon prosvjeda učitelja i nastavnika na Markovu trgu sindikalni čelnici s predstavnicima vlade održali su dva sastanka, ali dogovor nije postignut. Nadalje, nakon trećeg odgođenog sastanka, koji se trebao održati 1. listopada, sindikati su donijeli odluku o štrajku u osnovnom i srednjoškolskom sustavu za 10. listopada.

'Vlada sustavno odugovlači i odgađa dogovorene sastanke s predstavnicima Sindikata, što znači da ne prihvaća zahtjeve sindikata. Iz tog razloga sindikati će najaviti štrajk kako bi obvezali Vladu da u procesu mirenja sjedne ponovno za stol', kako je tada pisalo u priopćenju.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je tada da će se održati sastanak sa sindikatima. 'Naravno da ćemo sjesti sa sindikatima i vidjeti kolika su očekivanja, kolika su traženja, postoji li mogućnost za nekakvu mogućnost dogovora. Imamo vremena do 10. listopada'.

Neuspjelo mirenje, Vlada nudila povećanje kroz dodatke po principu 2+2

Sastanak, odnosno prvi krug mirenja održan je 7. listopada te je nastavljen 9. listopada, ali bezuspješno jer je Vlada odbila zahtjeve sindikata.

  • +6
Štrajk nenastavnog osoblja na fakultetima Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, a ponudila je kroz dodatke povećanje od dva posto od 1. listopada i dva posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će to cirkularni štrajk - prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, a ostale dane bit će nekoliko županija iz oba sindikata zajedno', kazao je poslije drugog kruga mirenja predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, dodavši da će štrajk trajati dok Vlada ne prihvati njihove zahtjeve.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama u cijeloj zemlji održao se 10. listopada kako je i bilo najavljeno. Prema podacima Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata hrvatskih učitelja štrajku se odazvalo 85 posto zaposlenih u srednjim te 89 posto zaposlenih u osnovnim školama.

U štrajk krenuli i fakulteti

Zatim je sljedeći dan krenuo cirkularni štrajk po županijama, a prve su bile Splitsko-dalmatinska u kojoj je odaziv bio 99 posto, Dubrovačko-neretvanska 79 posto, Međimurska 97,12 posto i Varaždinska 83,51 posto. Tada je najavljen i štrajk na fakultetima.

'Donijeli smo odluku o štrajku. Otvorit ćemo najavu štrajka i ići ćemo u proces mirenja. Ako taj proces mirenja ne uspije, idemo u štrajk', rekao je za Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

  • +6
Prosvjetni sindikati Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Traže povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto i osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto, vraćanje koeficijenta složenosti poslova od tri posto oduzetih 2013. godine svim zaposlenicima te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju uvjet staža.

Otvoreno pismo Plenkoviću

Kako bi ponovo uspostavili dijalog, sindikati u školstvu poslali su 13. listopada otvoreno pismo premijeru Plenkoviću. U pismu su naveli da je premijer s njima prekinuo dijalog nakon 17. rujna i nije im dao priliku da argumentiraju svoje zahtjeve. Tvrdili su i da kroz proces mirenja, nakon najave štrajka, od strane Vlade nije bilo ozbiljne namjere rješavanja spora pa je mirenje završilo neuspješno.

Štrajk se nastavio 14. listopada, a prema podacima pristiglim iz škola u Zagrebačkoj županiji štrajkalo je 86,15 posto zaposlenika, 80 posto u Krapinsko-zagorskoj županiji, 82,98 posto u Koprivničko-križevačkoj županiji, 83,06 posto u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i 96,97 posto u Virovitičko-podravskoj županiji.

U utorak, 15. listopada, štrajkale su škole Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj te Istarskoj županiji, u srijedu štrajk je nastavljen samo u Zagrebu te su sindikati na Markovu trgu održali konferenciju za medije s koje su uputili oštre poruke vladajućem HDZ-u, ali i njihovom koalicijskom partneru HNS-u koji se zauzima za ispunjenje sindikalnih zahtjeva.

  • +3
Prosvjetni sindikati napustili sastanak u Ministarstvu rada Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Nemamo osjećaj da će se do kraja tjedna uspostaviti socijalni dijalog niti da će doći do rješenja, pa ćemo sutra na redovnoj konferenciji za medije izvijestiti kojim modalitetom nastavljamo od ponedjeljka. Iako premijer kaže da nudi dijalog, mi ne znamo kome jer nas ne poziva; kaže da ima rješenja, ali ne znamo za koga - jer nas ne poziva da nam ponudi rješenja. Neka nas Vlada ne zove ukoliko su njihovi prijedlozi manji od naših i ukoliko se žele cjenkati. Mi se nismo došli cjenkati', poručio je tada predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Premijer: Povećanje plaća od 6,12 posto svima

Taj dan premijer Plenković je u Hrvatskom saboru najavio da da će Vlada u izbornoj 2020. godini povećati plaću svim državnim i javnim službenicama i namještenicima za 6,12 posto u tri vala od po dva posto. Sindikati u prosvjeti, međutim, ne traže povišicu, već povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, pa se nisu složili s tim prijedlogom.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, rekao je tada da je premijerov prijedlog vrlo nekorektan i opasan.

'Ovo je poruka poluupućenoj javnosti, pokušaj da se obmane dio javnosti na vrlo perfidan način. Mislit će da on izlazi u susret nama, a mi nastavljamo sa štrajkom. Na to bi se mogao okačiti HNS da ostane u Vladi, a vidjeli smo da je i Batinić rekao da je taj prijedlog u redu. Ali to nije ono što smo mi tražili, ni ministrica Divjak. Ovo je politikantski prijedlog i može biti samo startni prijedlog za pregovore', ocijenio je Ribić.

Potom se štrajk nastavio u četvrtak, 17. listopada, u Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj, a u petak, 18. listopada, u Brodsko-posavskoj, Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Drugi ciklus krenuo je 21. listopada kada se ponovo štrajkalo u cijeloj zemlji, a 22. u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji. Sljedeći dan, 23. listopada, pedesetak članova sindikata osnovnih i srednjih škola okupilo se na Markovu trgu te su uz pratnju harmonike priredili kulturno-prosvjedni nastup. Nisu radile škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

  • +5
Idućeg tjedna počinje štrajk i na fakultetima Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sanja Šprem rekla je tada da su s njima kolege iz županija u kojima se provodi štrajk. 'Vlada RH ne vodi računa o obrazovanju, o nositeljima obrazovanja, a ono što je žalosno to je da uskraćuje mogućnost učenicima da svaki dan idu u školu', poručila je.

Štrajku školama, 24. listopada, u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji, pridružili su se i fakulteti kako su i najavili.

Aladrović: Nećemo pristati na sindikalne ucjene

Sljedeći dan štrajkalo se u Zadarskoj i Šibensko – kninskoj županiji, a 28. listopada u Primorsko – goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj. Isti dan održan je sastanka s kojeg su Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja izašli par minuta nakon početka jer im predstavnici Vlade nisu odgovorili postoji li termin za razgovor o zahtjevima zbog kojih su u štrajku.

Branimir Mihalinec je naglasio da današnji pregovori ne rješavaju pitanje zaostajanja plaća u obrazovanju. 'Preko medija, od premijera nadalje, objavljuju da su ovo pregovori koji rješavaju pitanje zaostajanja plaće u obrazovanju, a to nije točno, oni rješavaju pitanje zaostajanja svih plaća javnih službi za ostalim plaćama u zemlji', naglasio je.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka rekao je kako nije bilo realno očekivati da će se razgovarati o koeficijentima, ali su postavili pitanje kada će se održati sastanak koji je najavio premijer Andrej Plenković.

'Obzirom da nismo dobili nikakav odgovor i da ministri ne znaju kad će biti sastanak, jedina mogućnost je bila da se povučemo', rekao je Radeka.

Ministar rada Josip Aladrović tada je poručio da Vlada neće pristati na sindikalne ucjene.

Škole u Gradu Zagrebu i Dubrovačko – neretvanskoj županiji štrajkale su 29. listopada. U Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko – podravskoj štrajkalo se 30., a u Brodsko – posavskoj i Požeško – slavonskoj 31. listopada. Tada je minstar Aladrović rekao je kako će se dani provedeni u štrajku platiti te istaknuo da će se nakon sastanka sa sindikatima vidjeti ima li štrajk i dalje smisla.

  • +15
Prosvjed '6.11. za 6,11 posto' Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Dodao je da će na sastanak doći s ponudom te da i dalje Vlada planira angažirati stručnjake koji bi do sredine sljedeće godine trebali predočiti analizu i preporuke vezane za povećanje koeficijenata na plaće.

Sastanak s ministrima i nova ponuda Vlade

Treći ciklus štrajka u školama nastavio se 4. studenog u Osječko-baranjskoj i Ličko- senjskoj županiji, kada je održan najavljeni sastanak sindikata prosvjete s ministrima - Blaženkom Divjak, Zdravkom Marićem i Josipom Aladrovićem.

Tada je donesena nova ponuda Vlade, odnosno povećanje od 2 plus 2 plus 2, a ukoliko se do 30. lipnja ne predstavi cijeli dizajn sustava plaća za državne i javne službe, onda ide povećanje koeficijenata od još dva posto.

'Ponuda je na stolu, to smo iznijeli sindikatima. Oni su je tražili u pisanom obliku kako bi vidjeli sa svojim članstvom o stavovima. Sutra imamo još jedan koordinacijski sastanak na kojem ćemo dogovoriti dodatne termine, no u četvrtak ili petak očekujemo krajnje razgovore o ovoj temi i tada ćemo znati je li do dogovora došlo ili nije', rekao je tada ministar Aladrović.

Sindikati nisu prihvatili ponudu već su se pregovori i štrajk nastavili, pa su 5. studenog štrajkale Primorsko – goranska i Zadarska županija te su nastavljeni pregovori. Odlučeno je kako će Vlada dati svoju zadnju ponudu 11. studenog.

'I Vlada i školski sindikati žele riješiti ovaj problem, na zadovoljstvo svih. Ne odustajemo od zahtjeva, ali dopustite da u razgovorima i pregovorima dođemo do konačnog rješenja', rekao je tada Mihalinec.

Veliki prosvjed na Markovu trgu

Sve županije su opet bile u štrajku 6. studenog kada je održan i veliki prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu. Članovi sindikata obrazovanja okupili su se na Trgu Republike Hrvatske odakle su kroz Frankopansku i Mesničku ulicu došli do Markova trga. Poručili su Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova, zbog čega su već 19. dan u štrajku.

Na prosvjednom hodu pod geslom '6. 11. za 6,11 posto' okupilo se više od tisuću članova Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Sljedeća dva dana, 7. i 8. listopada, štrajkalo se u Istarskoj i Šibensko – kninskoj te Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sastanak sindikata u školstvu s ministrom rada nije održan kako je najavljeno već su samo pregovarali sindikati javnih službi o sklapanju dodatka Temeljnome kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama sindikati.

'Zahtjev za rast osnovice 3+3+3, 2.500 kuna božićnica, povećanje proračunske osnovice na 5.000 kuna i povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna. Dogovorili smo se da se detektira zajednički stav oko toga koliko plaće u javnom sektoru zaostaju za drugim dijelovima društva', navodi predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Štrajk je 11. listopada održan u Splitsko – dalmatinskoj i Požeško – slavonskoj županiji. U srijedu, 13. listopada, štrajkaju Sisačko-moslavačka, Brodsko-posavska i Zagrebačka županija. U četvrtak, najavio je Mihalinec, štrajkat će se u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a u petak u Bjelovarsko-bilogorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji te u Gradu Zagrebu.