štrajk prosvjetara

Ministar Aladrović: 2+2+2 i dodatnih 2 posto je zadnja ponuda sindikatima

04.11.2019 u 20:09

Bionic
Reading

O štrajku prosvjetnih radnika koji će ući 18. dan govorio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Čini se kako na početku četvrtog tjedna štrajka ne postoji novo rješenje za sindikalne zahtjeve.

Na pitanje jesu li nakon sastanka u ponedjeljak ujutro korak bliže konačnom dogovoru, ministar Josip Aladrović je za RTL Danas kazao kako su s predstavnicima sindikata raspravljali o ponudi koju je premijer Andrej Plenković usuglasio s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom prošlog tjedna, a to je povećanje od 2 plus 2 plus 2, a ukoliko se do 30. lipnja ne predstavi cijeli dizajn sustava plaća za državne i javne službe, onda ide povećanje koeficijenata od još dva posto.

'Ponuda je na stolu, to smo iznijeli sindikatima. Oni su je tražili u pisanom obliku kako bi vidjeli sa svojim članstvom o stavovima. Sutra imamo još jedan koordinacijski sastanak na kojem ćemo dogovoriti dodatne termine, no u četvrtak ili petak očekujemo krajnje razgovore o ovoj temi i tada ćemo znati je li do dogovora došlo ili nije', kazao je ministar.

Ponuda 2+2+2 je, kaže ministar Aladrović, zadnja ponuda koju mogu ponuditi sindikatima.

Kazao je da s ponudom od dodatnih dva posto u slučaju da se uredba ne donese, govore o osam posto povećanju plaća.

'Smatramo da je korektna i fer ponuda u ovom trenutku i da smo u skladu s fiskalnom odgovornosti", dodao je ministar. Očekuju i od druge strane da bude spremna na kompromis.

O isplatama povišica u ratama, informaciji koja se pojavila neslužbenim kanalima, ministar je kazao kako su to netočne informacije.

Na pitanje tko će štrajk učitelja i profesora platiti ministar Aladrović je kazao kako je tu odluka vrlo jednostavna te ovisi o konačnoj odluci Vlade hoće li platiti ili ne taj štrajk koji sutra ulazi u 18. dan.

'Ukoliko ne donesemo odluku da taj štrajk neće biti plaćen, a još je nismo donijeli, onda će se isplatiti normalna plaća kao za normalan radni dan', poručio je ministar.