nema nastave

Propalo mirenje, učitelji i profesori od sutra u štrajku. Trebate li poslati djecu u školu?

09.10.2019 u 11:54

Bionic
Reading

U osnovnim i srednjim školama u četvrtak započinje štrajk, najavili su čelnici većinskih školskih sindikata nakon neuspjelog mirenja s Vladom koja je odbacila njihove zahtjeve za 6-postotnim povećanjem plaća u školstvu

'Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, a ponudila je kroz dodatke povećanje od dva posto od 1. listopada i dva posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će to cirkularni štrajk - prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, a ostale dane bit će nekoliko županija iz oba sindikata zajedno', kazao je Mihalinec, dodavši da će štrajk trajati dok Vlada ne prihvati njihove zahtjeve.

Naveo je kako će u školama biti osigurano dežurstvo za djecu koju roditelji nemaju gdje ostaviti, kao i za osobe s posebnim potrebama.

Mihalinec je objasnio kako odluku trebaju li sutra poslati djecu u školu roditeljima moraju priopćiti ravnatelji: 'Odgovornost za djecu leži na ravnateljima. Neka roditelji koji će djecu poslati u školu pripreme i gablec za njih jer neće raditi ni kuharice.'

Podsjetimo, sindikati su tražili povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja apelirala je na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje te da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama. Pozvala ih je da pokažu razumijevanje i podrže štrajk.

'Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnost i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj', kazala je Šprem.