ŠTRAJK U ZAGREBU

Sindikalci pred Banskim dvorima uputili oštru poruku Plenkoviću, ali i Vrdoljaku, otkrili gdje sutra nema škole

16.10.2019 u 09:35

Bionic
Reading

Dok prosvjetari u zagrebačkim školama štrajkaju, čelnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske jutros su na Trgu sv. Marka uputili oštre poruke vladajućem HDZ-u, ali i njihovom koalicijskom partneru HNS-u koji se zauzima za ispunjenje sindikalnih zahtjeva. Prema najavi sindikata, u četvrtak će se štrajkati u četiri županije: Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj

'Nemamo osjećaj da će se do kraja tjedna uspostaviti socijalni dijalog niti da će doći do rješenja, pa ćemo sutra na redovnoj konferenciji za medije izvijestiti kojim modalitetom nastavljamo od ponedjeljka. Iako premijer kaže da nudi dijalog, mi ne znamo kome jer nas ne poziva; kaže da ima rješenja, ali ne znamo za koga - jer nas ne poziva da nam ponudi rješenja. Neka nas Vlada ne zove ukoliko su njihovi prijedlozi manji od naših i ukoliko se žele cjenkati. Mi se nismo došli cjenkati', poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Prosvjedni sindikati održali konferenciju za medije ispred zgrade Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic / Pixsell

Uputio je i poruku predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku.

'Neka nas ne brani i ne zastupa jer nije HNS pokrenuo ovu inicijativu, nego sindikati. Napravili smo kompletnu analizu i zahtjeve, argumentirali zašto tražimo povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto i to je prihvatila ministrica Blaženka Divjak. Drago nam je da HNS stoji iza ministrice, ali to je naša inicijativa', naglasio je Mihalinec, zamolivši Vrdoljaka da ne zastupa sindikate na način na koji je to napravio u jučerašnjem intervjuu za medije.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da će se razgovarati sa sindikatima i da 'ucjena nema, a rješenja ima', naglasivši da Vlada ima neke ideje za prosvjetare za koje misli da bi mogle biti dobre.

Na upit je li prosvjetarima spreman ponuditi više, Plenković je rekao da 'imaju neke ideje' i da će razgovarati o idejama za koje misli da mogu biti dobre, ne želeći iznijeti pojedinosti. Premijer, inače, ne vidi nikakav razlog za štrajk.

  • +6
Prosvjetni sindikati Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Odgovorno tvrdim da su u mandatu ove Vlade plaće, što podizanjem za više od 11 posto, što različitim poreznim olakšicama, podignute između 15 i 17 posto', rekao je Plenković, pozivajući sindikate na dijalog i sve političke stranke da zauzmu 'realan i dobar pristup rješavanju problema'.

Štrajk na sudu?

Na pitanje hoće li zatražiti mišljenje suda o zakonitosti štrajka, budući da je ranije rekao kako štrajk prosvjetara nema pravnog temelja, odgovorio je da će vidjeti.

Ocijenio je da operativno politički nije bilo nikakvih opravdanih razloga za štrajk, pogotovo ne u mjesecu u kojem su, kako je rekao, 'profesori i učitelji, čiji posao cijenimo i respektiramo, dobili veću plaću nego za mjesec prije'.

  • +10
Konferencija sindikalista o štrajku u školama Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

To je malo neobično, smatra premijer Plenković, ocijenivši kako nema ničega što 'gori' da bi taj štrajk morao cirkularno trajati. Razumijem ga kao neku sindikalnu inicijativu da se kreira pritisak, ali on se objektivno, po svim mogućim kriterijima, nije trebao dogoditi jer je razgovor, dijalog, trajao, podsjetio je premijer.

'Ponude na stolu bile su ozbiljne. Pronaći ćemo rješenja koja su dobra', zaključio je, dodavši: 'Štrajk traje temeljem odluka onih koji ga organiziraju, ne traje zbog Vlade. Pozivam profesore i učitelje da se posvete onome što im je bitno, a to je obrazovanje naše djece.'

  • +21
Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL