velik odaziv

Gotovo 90 posto nastavnika štrajka, pao sustav Carneta, sindikati objavili gdje škole neće raditi sutra

10.10.2019 u 12:10

Bionic
Reading

Osamdesetpet posto zaposlenih u srednjim te 89 posto zaposlenih u osnovnim školama odazvalo se u četvrtak štrajku, pokazali su podaci za jutarnju smjenu koje su iznijela dva najveća školska sindikata.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da nisu prikupljeni svi podaci iz svih škola u Hrvatskoj, s obzirom da je pao sustav Carneta, glavni elektronički servis preko kojega su sindikati zaprimali izvješća o odazivu.

'I oni koji nisu članovi sindikata priključili su se štrajku. Danas je frontalni udar, više od tisuću ustanova, gotovo svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja su danas u štrajku', kazao je Mihalinec na konferenciji za novinare.

Poručio je premijeru Andreju Plenkoviću, koji je jučer rekao da mu 'nije jasno čemu štrajk učitelja', da brojke o odazivu pokazuju da učitelji jasno znaju zašto štrajkaju.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem smatra kako Vlada itekako može biti zabrinuta s obzirom na inicijalne brojke o odazivu štrajku.

Usporedba plaća u javnom sektoru

Prosječna plaća u Hrvatskoj u prvoj polovici 2019. godine bila je 6434 kune. U javnoj upravi i obrani 7434 kune, a u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi 7414 kuna.

Usporedno s time, prosječna plaća u osnovnim školama u prva četiri mjeseca 2019., prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 6395 kuna, u srednjim 6545 kuna, a u visokom obrazovanju 9816 kuna. 

'Odaziv je jasan pokazatelj da su svi zaposlenici u sustavu obrazovanja, našom inicijativom i željom za rastom koeficijenata složenosti poslova, ujedinjeni u svojim zahtjevima. Zaposlenici itekako znaju za što se bore, ovo je pitanje statusa u društvu i borbe za vlastito dostojanstvo', kazala je Šprem.

Ocijenila je i kako je organizacija štrajka uspješna, što pokazuje i podatak da od 867 podružnica tog sindikata, listić koji pokazuje ustanove koje ne sudjeluju u štrajku je prazan, a da je u Međimurskoj županiji odaziv više od 99 posto.

Sutra štrajk u četiri županije

Budući da se radi o cirkularnom štrajku, što znači da se prvog dana štrajka u cijeloj zemlji, a potom svakog dana u po nekoliko županija, sindikati su najavili da se sutra blokada rada školskih ustanova nastavlja u Splitsko-dalmatisnkoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

'U te četiri županije, zajedno će štrajkati sve osnovne i srednje škole. Svaki dan u podne najavit ćemo u kojim županijama će se nastaviti štrajk', kazao je Mihalinec dodavši da je cirukularni štrajk zamišljen kao stalni i konstantni pritisak na način da se učenicima učini najmanja šteta.

Dodao je da u prvom ciklusu štrajka, u 10 dana učenici u školama neće imati nastavu dva dana.

  • +10
Konferencija sindikalista o štrajku u školama Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Mihalinec: Spremni smo na razgovore s premijerom

Mihalinec je istaknuo da je predsjednik Vlade bio upoznat s njihovim zahtjevom rasta koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto za visoku stručnu spremu.

'Odgovor na to je bio sporazum o dodacima. Oni smatraju da je to isto i onda se tome čude', rekao je Mihalinec istaknuvši da Vlada u reformskom procesu nijednu lipu nije uložila u ljude.

  • +21
Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Uloženo je u zgrade, žice, pametne ploče, ali ne i u ljude. Sada je vrijeme za ljude. Ljudi žele potvrdu svoje vrijednost', ustvrdio je.

Kazao je da od jučer nisu razgovarali s premijerom te je poručio da su sindikati otvoreni za razgovore, a da ukoliko ne želi sastanak sa sindikatima, može poslati promijenjenu Uredbu o koeficijentima složenosti poslova, pa će sindikati istog dana prestati sa štrajkaškim aktivnostima.

'Koliko se god trudili, ne možemo pronaći ni jedan argument zbog kojeg bismo pristali na manji koeficijent, jer je to pravedan koeficijent. Naše aktivnosti će biti toliko dugo dok ne dostignemo taj koeficijent', kazao je.