'6. 11. za 6,11 posto'

Prosvjetari s Markova trga poručili premijeru: 'Nemojte dovoditi u pitanje budućnost!' Skup zaključili 'Mojom domovinom'

06.11.2019 u 10:57

Bionic
Reading

Članovi sindikata obrazovanja okupili su se u srijedu na Trgu Republike Hrvatske odakle su kroz Frankopansku i Mesničku ulicu došli do Markova trga, gdje su održali prosvjed na kojem su poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova, zbog čega su već 19. dan u štrajku

Na prosvjednom hodu pod geslom "6. 11. za 6,11 posto" okupilo se više od tisuću članova Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Prosvjed je krenuo uz Gibonnija i 'Ovo mi je škola', a nakon toga uslijedile su Majke s 'Budi ponosan' i Josipa Lisac 'Nismo mi bez cilja'. Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem stigli su odjeveni u hrvatske navijačke dresove.

Točno u podne sindikalisti su obratili prosvjednicima.

'Danas devetnaestog dana štrajka došli smo poručiti da ne odustajemo', kazao je Mihalinec na što su okupljeni počeli skandirati 'nikada', 'nikada'.

Objasnio je da su došli u navijačkim dresovima zato što je to izraz poštovanja najboljoj reprezentaciji ikada koja se danas okupila.

'Ovo je znak poštovanja. Danas je ovdje najjača reprezentacija Hrvatske ikada. Danas su ovdje izbornici, treneri, menadžeri, mentori učenicima koji su osvojili više europskih, svjetskih i olimpijskih medalja od svih sportaša u Hrvatskoj zajedno. Bez vas ova naša domovina nema nikakve šanse', kazao je Mihalinec.

  • +36
Prosvjed na Markovu trgu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Podsjetio je da ih je Vlada 17 dana ignorirala i ponašala se kao da ih nije bilo.

'Poručujemo premijeru Andreju Plenkoviću - nemojte dovoditi u pitanje budućnost! Premijeru, nemojte dozvoliti da Hrvatske neće biti. Sedamnaest dana ignorirali su vas, sedamnaest dana su šutjeli, tek osamnaesti dan počeli su pregovori, kao da nas nije niti bilo!, poručio je Mihalinec.

Kazao je da žele ispraviti nepravdu prema zaposlenima u odgoju i obrazovanju, gdje plaće zaostaju u plaćama u javnim službama.

'To je učinila vlada Zorana Milanovića, a ova Vlada to želi zabetonirati!', naveo je Mihalinec.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata, naveo je da je borba za poštenu cijenu pedagoškog rada u Hrvatskoj identična borbi u Sloveniji koju tri godine vode s vlastima.

'Prošle smo godine napravili značajan iskorak, pa ne sumnjam da ćete vi postići isto pa i više. Ustrajte dragi prijatelji, u pravuu ste i to vam pripada. Vi ne štrajkate jer tražite nešto posebno i izuzetno, već da se izjednačite sa drugima. Tražite samo to da bi vaš rad bio jednako cijenjen kao i kod drugih', rekao je Štrukelj.

S pozornice se moglo čuti i da su zavjese u Banskim dvorima jedine teške, metalne zavjese u ovoj zemlji i d atamo sjede ljudi koji ih ne žele razumjeti.

  • +15
Prosvjed '6.11. za 6,11 posto' Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Sindikalistica Sanja Šprem poručila je okupljenima da su oni postali primjer i nada građanima i učenicima u borbi za bolje sutra i da nemaju pravo odustati.

Prosvjed je zaključen s 'Mojom domovinom'.

nadaju se dogovoru u ponedjeljak

'Nismo zadovoljni odnosom Vlade prema nama'

Učiteljica u Osnovnoj školi Rude iz Samobora Maja Bišćan, koja je još, kako kaže, friška učiteljica, nada se da će u ponedjeljak doći do dogovora.

'Nadam se da će nam u budućnosti biti bolje i da ćemo dobiti veći koeficijent od naše Vlade koja će poslušati zahtjeve jer mislim da opterećenost posla trenutno ne odgovara koeficijentu', rekla je za tportal.

Istom se nada i jedna učiteljica iz Splitsko-dalmatinske županije, koja u školstvu radi već dvadeset godina te navodi kako je danas ovdje da kaže da je nezadovoljna sa svime što se događa.

'Mi danas prosvjedujemo zbog toga jer želimo povećanje koeficijenata u 6.11 posto za sve zaposlenike u osnovnim i srednjim školama i ništa drugo osim toga. Nismo zadovoljni odnosom Vlade prema nama i nadamo se da će se to promijeniti', rekla je.

Prosvjednici su pristigli iz svih dijelova Hrvatske, a dvadesetak autobusa iskrcalo ih je ispred Hrvatskog narodnog kazališta i pritom nakratko usporilo promet. Nose transparente na kojima piše "Ne napredovati znači nazadovati", "Kol'ko para, takav transparent", "Mi stvaramo, vi trošite" i opremljeni su zastavama, kapama, kabanicama i zviždaljkama.

Danas su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti, referade i stručne službe.

U utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, kazao je tom prilikom čelnik sindikata Branimir Mihalinec. Ministrica Divjak sastanak je ocijenila konstruktivnim te je najavila da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti sljedeći ponedjeljak, 11. studenog.