POVIJESNI DAN KOD SUSJEDA

Slovenci računaju na pobjedu, ali što ako Hrvatska ipak dobije na Arbitražnom sudu?

28.06.2017 u 11:14

Bionic
Reading

Gotovo osam godina nakon što je 2009. potpisan arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije, u četvrtak bi na haaškom Arbitražnom sudu trebala biti donesena konačna presuda o razgraničenju u Piranskom zaljevu. Iako u javnosti prevladava mišljenje da će presuda ići u korist susjeda, postavlja se pitanje - što ako ne bude tako? Hoće li Hrvatska priznati presudu ako bude išla nama na ruku iako je arbitražni sporazum napustila nakon afere Piranleaks?

Slovenski dužnosnici mjesecima stvaraju klimu kako Hrvatska, iako je izašla iz arbitražnog sporazuma, mora prihvatiti sutrašnju odluku suda. S naše strane poruke su jasne. Cijeli proces u koji su obje strane utukle milijune, Hrvatskoj ne predstavlja ništa nakon što je proces kompromitiran 2015.

‘Hrvatska neće ni prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže, budući da ona za nas ne postoji’, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodajući kako će četvrtak, kada će arbitri objaviti svoju odluku, biti sasvim običan dan, kao i svi drugi. Premijer Andrej Plenković rekao je, pak, da je za Hrvatsku arbitraža nepovratno završena i da pitanje granica treba riješiti na drukčiji način.

No što ako odluka suda o podjeli granice bude išla Hrvatskoj u korist? Može li hrvatska strana u tom slučaju napraviti obrat i reći: 'OK, nema smisla ovo odbaciti. Priznajemo odluku Arbitražnog suda iako je odlukom Hrvatskog sabora prije dvije godine raskinut arbitražni sporzum koji su potpisali Jadranka Kosor i Borut Pahor 2009.'?

Najviši slovenski političari ovih su dana objavu presude nazivali povijesnim i presudnim danom za svoju državu i pomorsku orijentaciju Slovenije, koja očekuje da će arbitražom dobiti kontakt s otvorenim morem.

Iskusni diplomat u mirovini Ivica Maštruko rekao je za tportal da Hrvatska mora biti dosljedna. Dakle, ako sud i donese odluku koja bi mogla ići nama u korist, mi smo iz cijele priče izašli. Doduše, Maštruko smatra kako odluka suda nikome neće ići u prilog i da ćemo do konačnog dogovora o razgraničenju čekati još barem deset godina.

‘U sljedećih deset godina nakon ove odluke suda, Hrvatska i Slovenija vlastitim će ugovorom riješiti taj problem’, rekao je Maštruko i dodao da ako hrvatska i slovenska strana ne uspiju bilateralnim dogovorom naći rješenje, uvijek se može ići na sud, ovog puta ne onaj arbitražni. 

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač za tportal je potvrdio kako presuda Arbitražnog suda, ma kakva god bila, za Hrvatsku ne vrijedi niti je obvezujuća. I on zagovara službeni stav aktualne političke garniture, spor sa Slovenijom treba riješiti bilateralnim putem kao što su to napravile Rusija i Norveška ili pak Njemačka i Nizozemska, naglasio je.

No ni bilateralni pregovori neće teći glatko, pogotovo ako odluka sude bude išla na ruku Slovencima. ‘Kao ministar vanjskih poslova slovenskoj strani sam prošle godine predlagao upravo bilateralne pregovore. Slovenija je to, nažalost, odbila’, kazao je Kovač.