U OČEKIVANJU PRESUDE

Pahor: Arbitražni sporazum nema alternative

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 24.06.2017 22:52
  • Objavljeno 24.06.2017 u 22:52
Slovenski predsjednik Borut Pahor

Slovenski predsjednik Borut Pahor

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u subotu, u očekivanju presude arbitražnog suda najavljene za četvrtak, kako arbitražni sporazum nema bolje alternative, unatoč stajalištu Hrvatske da je arbitraža nepovratno kompromitirana i da je presuda neće obvezivati jer je iz procesa izašla.

"Trudit ćemo se da skorašnje određivanje državne granice na kopnu i na moru bude primijenjeno tako kako predviđa arbitražni sporazum", kazao je Borut Pahor u svom govoru uoči slovenskog Dana državnosti 25. lipnja, u kojem se kratko osvrnuo i na skoru presudu arbitražnog suda.

Naglasio je da je arbitražni sporazum "važeći i pravno obvezujući međunarodni ugovor", te dodao da boljeg načina za mirno, uzajamno korisno i pravedno rješenje tog graničnog spora nije bilo, da ga nema sada i da ga neće biti u budućnosti.

Hrvatski su čelnici proteklih dana ponovili kako arbitražni postupak za Hrvatsku ne postoji i kako se 29. lipnja odlukom suda neće dogoditi ništa.

"Hrvatska neće ni prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže budući da ona za nas ne postoji", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Podsjetila je na jedinstvena stajališta Hrvatske kako je arbitraža nepovratno kompromitirana i da dijalog između dvije države o bilateralnom sporu treba tražiti u drugom okviru.

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Bruxellesu da je za Hrvatsku arbitraža nepovratno završena i da pitanje granica treba riješiti na drukčiji način.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!