MAJA ŠTAMPAR STIPIĆ

Sanaderovoj obrani pokazala zube, a Klemm ju je nazvao 'lijepom i pametnom'; Šerić: Oduvijek je bila karakterna

20.02.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Iako su kamere nakon nekog vremena maknute iz sudnice, prisutni novinari mogli su svjedočiti povišenim tonovima i iza zatvorenih vrata. Riječ je o jučerašnjem suđenju Ivi Sanaderu u slučaju Ina - MOL, tijekom kojeg je došlo do svađe između Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković i sutkinje Maje Štampar Stipić. Ova je sutkinja jedna od rijetkih koja je pokazala zube vještoj obrani bivšeg premijera. Naš sugovornik kaže: Oduvijek je bila karakterna i principijelna

'Braniteljica prvooptuženog Jadranka Sloković povišenim tonom obraća se sudu i predsjednici vijeća', kazala je u utorak sutkinja Štampar Stipić i nakon toga odrezala kaznu od po deset tisuća kuna Sanaderovoj odvjetnici Sloković, ali i odvjetnici drugooptuženog Zolta Hernadija.

Nakon što je rasprava zatvorena za javnost novinari su svjedočili tome da se nadvikivanje nastavilo i iza zatvorenih vrata.

Da ova sutkinja nema problema s donošenjem strogih mjera u slučaju nepoštovanja pravila, dokazala je 8. veljače, kad je dodijelila Sanaderu odvjetnika po službenoj dužnosti jer se oboje njegovih odvjetnika, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, ispričalo zbog nedolaska na ročište zdravstvenim problemima.

Čak je tražila od HZZO-a dokaz da je Sloković doista bila na bolovanju. Kod ove sutkinje očito ne prolaze isprike odvjetnika i optuženika zbog zdravstvenih problema bez dokaza. To, inače, nije čest slučaj, što je jedan od razloga zbog kojih suđenja traju unedogled.

Šerić: Mogu se pohvaliti time da je bila moja vježbenica

Potvrđuje nam to bivši sudac, danas odvjetnik Branko Šerić. 'Bilo bi dobro da imamo više takvih sudaca jer inače suci toleriraju razvlačenje i uglavnom izlaze u susret odvjetnicima. Rasprave zakazuju u terminima u kojima to odvjetnicima odgovara i onda oni to još idu odgađati', kaže nam Šerić.

  • +4
Suđenje Ivi Sanaderu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Tvrd stav sutkinje Maje Štampar Stipić ga ne čudi. Dapače, na nju je ponosan. Naime, poznaje je više od 25 godina jer je u ranim 90-ima bila njegova vježbenica na sudu. 'Odmah sam vidio da će biti vrsna djelatnica pravosuđa… Da, mogu se pohvaliti time da je bila moja vježbenica. Ne bih htio iznositi detalje iz biografije, ali je vrlo principijelna, od riječi i izuzetno karakterna. Definitivno stojim iza toga', kaže.

Kakva je u sudnici, takva je privatno, tvrdi Šerić. Kaže da je u životnim nedaćama također pokazala iste osobine. Dodaje da je Štampar Stipić prvo bila vježbenica na Županijskom sudu, potom sutkinja na Općinskom te je sada sutkinja na Županijskom sudu u Zagrebu, što je, napominje, 'najprirodniji razvoj u karijeri'.

Maja Štampar Stipić Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Uskočka sutkinja osudila Dolačkog i Klemma

A u karijeri je ova uskočka sutkinja sudila i drugim eksponiranim osobama. Aktualno je suđenje bivšem zagrebačkom pročelniku Davoru Jelaviću u slučaju Nadstrešnice, u kojem se na klupi za svjedoke pojavljuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Nedavno je pak nepravomoćno osudila na šest godina zatvora bivšeg šefa zagrebačke krim policije Željka Dolačkog zbog pljačke zlata i novca iz sefa u sjedištu policije u Heinzelovoj, otpravivši ga riječima: 'Svojim postupanjem osramotio je policiju i policajce koji se požrtvovno bore protiv takvih kaznenih djela. Koliko je drsko ponašanje optuženika, govori da je inscenirao pljačku kada je shvatio kako bi mogao biti otkriven, ali i njegovo višekratno podmetanje dokaza.'

  • +5
Željko Dolački Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Osudila je 2017. i poduzetnika Josipa Klemma na godinu dana zatvora, nakon čega je on kazao da mu je drago što ga je osudila 'lijepa i pametna žena'.

Iste godine oslobodila je optužbi za gospodarski kriminal poduzetnika Blaža Petrovića, a sudit će i SDP-ovcu Dubravku Biliću, kojeg se tereti da je 2012. i 2013. kao ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka za sebe zatražio naknadu za odvojeni život, premda na to nije imao pravo jer je živio s obitelji.