nepravomoćna presuda

Bivši šef krim policije Dolački dobio šest godina zatvora, no propao je u zemlju, odvjetnik tvrdi: Nije u bijegu

05.02.2019 u 14:15

Bionic
Reading

Suspendirani načelnik zagrebačke krim policije Željko Dolački nepravomoćno je proglašen krivim u presudi koja mu je u 14 sati izrečena na Županijskom sudu u Zagrebu

Dolački je osuđen na šest godina zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti i krađe novca i zlata iz policijskog sefa, javlja Telegram. Uz to mora vratiti 3,3 milijuna kuna.

Dolački se nije pojavio na izricanju presude. Jutarnji list piše kako mu je isključen mobitel i ne može ga dobiti niti njegov odvjetnik.

  • +5
Izricanje presude Željku Dolačkom Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Odmah mu je određen istražni zatvor s obzirom da je kazna veća od pet godina. Dolačkog će policija najprije potražiti na kućnoj adresi, a ako ga tamo ne nađu za njim će raspisati tjeralicu.

Uskok i obrana najavili su žalbu na presudu.

Zamjenik ravnateljice Uskoka 

'Ne mislim da je u bijegu'

Zamjenik ravnateljice Uskoka Slobodan Šašić kazao je da su zadovoljni izrečenom kaznom, ali, kako je naveo, s obzirom na značaj kaznenog djela, onog tko ga je počinio i način na koji je počinjen, očekivao je nešto višu kaznu.

Privođenje Dolačkog u pritvor je, pojasnio je Šašić, u nadležnosti suda i policije, javlja N1. 'Ne mislim da je on u bijegu, jer je vrlo neugodno u sudnici dobivati lisice na ruke', rekao je Šašić.

Da nije u bijegu tvrdi i njegov drugi odvjetnik Veljko Miljević.

Reporterka Jutarnjeg javlja da Dolačkog nema u obiteljskoj kući u Starom Čiču, tako da je vrlo izvjesno da će se raspisati tjeralica.

Ipak, postoji mogućnost da ipak do toga neće doći jer bi se Željko Dolački mogao i sam javiti u najbližu policijsku postaju odnosno u postaju u kojoj ima prebivalište pa bi onda bio prepraćen direktno u zatvor u Zagrebu.

Na pitanje odvjetniku Davoru Cahunu da li mu je savjetovao da tako postupi odgovorio je da on nikome ništa nije savjetovao. Odluka je na Željku Dolačkom.

'Stvar je vjerovanja, nije čovjek došao, to je njegovo pravo, on je punoljetna osoba', izjavio je njegov odvjetnik Cahun po izlasku iz sudnice odgovarajući na pitanje zašto se Dolački nije pojavio na izricanju.

Suspendirani policijski načelnik Željko Dolački u svojoj je obrani na zagrebačkom Županijskom sudu ustvrdio da je pljačka zlata i novca iz sefa u njegovu uredu, za što mu se sudi, a on od početka odbacuje krivnju, motivirana političkom željom ga se smijeni.

Željko Dolački optužen je da je u travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura, kojima i dalje nema traga.

Presudu je objavila predsjednica sudskog vijeća Maja Štampar Stipić.

  • +5
Željko Dolački Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Podsjetimo, suspendirani policijski načelnik Željko Dolački u svojoj je obrani na zagrebačkom Županijskom sudu ustvrdio da je pljačka zlata i novca iz sefa u njegovu uredu, za što mu se sudi, a on od početka odbacuje krivnju, motivirana političkom željom ga se smijeni kako bi se zaustavili izvidi slučaja s kojim je bio povezan tadašnji ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

I dok je Dolački u svojoj obrani detaljno govorio o političko-policijskoj zavjeri, Uskokov tužitelj je za pilu koju je Dolački ranije predočio kao dokaz svoje nevinosti ustvrdio da je proizvedena godinu nakon pljačke.

'Provala u sef motivirana je spregom politike koja je došla na vlast, a koja nas je htjela smijeniti, što je bilo teško jer smo na položaje u policiji došli putem natječaja. Motiv zbog koje me se tereti za pljačku policijskog sefa je kako bi se spriječila i opstruirala kriminalistička istraživanja koja je provodila Služba organiziranog kriminaliteta. U to su vrijeme provođene operativne akcije koje su se odnosile na pokušaje ubojstva i iznude u iznosu od 150 milijuna eura te na manipulacije sa crkvenim zemljištem koje su izvodili djelatnici crkve u sprezi s osobama iz krim miljea', izjavio je Dolački.