odmazda suda?

Nije samo Sanader izgubio živce. Sloković: Ovo nije uobičajeno, neka rade što hoće

08.02.2019 u 14:18

Bionic
Reading

Odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković ne može doći sebi nakon što je sudsko vijeće u slučaju Ina – MOL njezinom klijentu dodijelilo odvjetnika po službenoj dužnosti jer su ona i Sanaderov drugi odvjetnik, Čedo Prodanović, danas izostali s ročišta zbog zdravstvenih razloga

Zbog nedolaska branitelja Ive Sanadera u suđenju za aferu Ina – MOL sutkinja Županijskog suda Maja Stipić Štampar u petak je odgodila raspravu na kojoj su trebali svjedočiti bivši čelnici Ine Davor Štern i Damir Vanđelić, a bivšem premijeru dodijelila je branitelja po službenoj dužnosti, što je on ocijenio kao grubo kršenje njegovih ustavnih prava i temeljnih sloboda.

Sanaderovi branitelji Čedo Prodanović i Jadranka Sloković ispričali su svoj nedolazak na sud bolešću. Prodanović je kao razlog nedolaska naveo operaciju, dok je Sloković prije rasprave obavijestila sutkinju kako ima virozu.

'Naravno da ovo nije uobičajeno, ali neka rade što hoće!', rekla je za tportal promuklim glasom Jadranka Sloković. Naglasila je kako su odradili 500-600 rasprava u ovom predmetu i onda jednom nisu došli te sudsko vijeće odmah Sanaderu dodijeli odvjetnika po službenoj dužnosti.

Na pitanje jesu li mogli poslati na ročište koga drugoga iz svog odvjetničkog ureda, Sloković kaže kako u proces u kojem 'čovjeku prijeti deset godina zatvora' ne može doći netko tko spis ne pozna. Uložit ćemo prigovor', poručuje Sloković.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić kazao nam je pak kako je to odluka sudskog vijeća i kako on tu nema što dodati. Uputio nas je na Zakon o kaznenom postupku. 'Odredba ZKP-a je da se, ako se evidentno odugovlači, u tom slučaju mogu poduzeti odgovarajuće mjere da se to spriječi', pojašnjava Devčić.

Odredba ZKP-a koja o tome govori je članak 66., stavak 2. 'Ako sud ocijeni da se postupcima okrivljenika ili branitelja odugovlači kazneni postupak, postavit će se i branitelj po službenoj dužnosti za daljnji tijek postupka do pravomoćnosti presude', stoji u zakonu.

Hoće li Sanader na sljedeće ročište u procesu Ina-MOL s braniteljem po službenoj dužnosti ili s dvojcem Sloković – Prodanović, ne zna ni sama Sloković.

  • +7
Ivo Sanader Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

A zakon kaže 'do pravomoćnosti presude'.

Ovakva reakcija sudskog vijeća u predmetu Ina-MOL moguće je uzrokovana činjenicom da je pred Božić snimljen u Parizu, a dan kasnije se ispričao zbog bolesti, čime je ročište bilo odgođeno.

Slično se dogodilo i tijekom ljeta za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Iako je išao na prvu utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije sredinom lipnja te na posljednju u srpnju, između toga se osjećao loše te se zbog zdravstvenih razloga ispričavao sudu u slučaju Fimi media.