optužbe za antisemitizam

Robert Brandl o Ivoševićevim tvrdnjama: Klasična zamjena teza

28.05.2021 u 15:16

Bionic
Reading

Roni Robert Brandl reagirao je u petak na izjave kandidata za zamjenika splitskog gradonačelnika Bojana Ivoševića o njegovom facebook statusu iz 2017., ustvrdivši da Ivošević u nedostatku argumenata optužuje njega za vrijeđanje Hrvata, a radi se o klasičnoj zamjeni teza.

Brandl u reakciji poručuje da je Ivošević taj koji prijeti i najgrublje vrijeđa Židove, Hrvate i Rome, opravdavajući Hitlera, a sada, u nedostatku bilo kakvih argumenata, optužuje i njega.

Radi se o klasičnoj zamijeni teza, gdje se od ostrašćenog govornika mržnje pravi žrtva, a stvarna žrtva postaje krivac koji je izazivao i dobio "opravdane" izljeve mržnje, kaže Brandl.

"S obzirom da nitko nije obavijestio javnost o stavovima kandidata koji želi sudjelovati u upravljanju Splitom, ja sam smatrao svojom građanskom dužnošću ukazati kakva se to osoba kandidira za dogradonačelnika Splita. Učinio sam to kao Židov koji voli Izrael i kao Hrvat koji voli Hrvatsku, u kojoj živim sa svojom obitelji. Učinio sam to jer ne želim da osobe poput Bojana Ivoševića svojom mržnjom zagađuju naš javni i politički prostor i stvaraju nepotrebne podjele u našem društvu", navodi Brandl.

Ivošević je na današnjoj konferenciji za novinare rekao je kako je njegov sporni facebook status iz 2017., napisan u svađi s Brandlom, bio krajnje neprimjeren, ali je pritom poručio da nikada neće dozvoliti nikome da Hrvatsku i cijeli narod vrijeđa i stavlja u kontekst ustaša i genocidnog naroda. 

Komentirajući Ivoševićev status na facebooku, premijer Andrej Plenković (HDZ) rekao je u Sisku da je ta objava zastrašujuća i sramotna, te da bi se Ivošević trebao povući s mjesta kandidata za gradonačelnika Splita.