prijetnja preko fejsa

Bojan Ivošević: Moja reakcija 2017. bila je krajnje neprimjerena, ali nikada neću dozvoliti nikome da tvrdi kako smo svi ustaše i genocidan narod

28.05.2021 u 11:31

Bionic
Reading

Posljednjeg dana predizborne kampanje za gradonačelnika Splita stvari su se zakuhale do kraja, a kao povod je poslužio jedan Facebook komentar Bojana Ivoševića - kandidata Ivice Puljka za zamjenika gradonačelnika - u kojemu se u najmanju ruku na neprimjeren način spominju Židovi, Hitler, nacisti i holokaust. To je u drugi plan potisnulo čak i bizarnu epizodu s djecom iz jednog nogometnog kluba na prevaru dovedenom pred premijera Andreja Plenkovića, koja su ga dočekala skandiranjem HDZ-u

'Moja reakcija 2017. godine bila je krajnje neprimjerena', rekao je Ivošević , 'ali nikada neću dozvoliti nikome da tvrdi kako smo svi ustaše i genocidan narod, jer on to nikad nije bio. Mihanović je riječi navedenog gospodina stavio u moja usta i pokušao mene okriviti', poručio je Ivošević, prenosi Dalmatinski portal.

'Vice Mihanović je analizirao sve što smo rekli u zadnjih 30 godina, svaki zarez, a onda je jutros rekao da Bojana Ivoševića treba staviti u instituciju zatvorenog tipa', poručio je Centrov kandidat za gradonačelnika Ivica Puljak. 'Znate li uopće što to znači? Vi ste jučer djecu koristili u vaše predizborne svrhe. Danas namještate natječaje, poslove, bavite se korupcijom i kriminalom, a nećete sutra. Pozivam građane da izađu na izbore i sačuvaju Split od niskosti i mržnje', poručio je Puljak.

Ivoševićev ispad na društvenim mrežama zapravo je njegov komentar na jedan status još iz 2017. godine, u doba jedne od eskalacije nasilja na Bliskom istoku. Sam, status, po tvrdnji autorice Hane Lili Prodanović, izbrisan je u roku od sat vremena, no netko se potrudio zabilježiti raspravu i dokaze o njoj čuvati pune četiri godine. Ispostavilo se da se radi o osobi imena Roni Robert Brandl, koja se javila novinarima Nove TV.

>>> Na izjave Bojana Ivoševića reagirao je Roni Robert Brandl, a njegovo reagiranje možete pročitati ovdje.

'Slušaj momčino još jednom probaj aludirat da je itko od mojih počinia neki zločin jedini zločin unutar mog obiteljskog stabla će bit onaj koji ću ja počinit nad tobom. Malo se raspitaj koga ideš prozivat pi*ko prije nego nešto ovako napišeš jer ja i moji već generacijama smo bili na braniku slobode i malog čovika. Dabog da ti dica odrasla u Gazi da ti mater je*em, od koga si ti bolji, vi ste toliko bolji da ste državu dobili kmečanjem i lobiranjem. Za vas su Romi gospoda, a Kurdi božji narod s obzirom na karakter i borbu koju vode. Evo radu ovoga ljudi imaju negativne emocije prema židovima iako i osobno poznajem poštenih i dobrih židova, ali baš radi ovoga, kao šta je prosječni Hrvat seljačina i ustaša, tako je prosječni Židov umišljeni nacist. Šta više ovakvih komentara doživim potpuno mi je jasno zašto se Hitler okomia baš na Židove, slično sa sličnim ne može ništa… nova' - citat je, od riječi do riječi, Ivoševićevog odgovora Brandlu.

I to je sve oko čega se obje strane slažu.

U HDZ-u, naime, tvrde da se radi o dokazu antisemitizma Puljkovog zamjenika koji 'opravdava Hitlera i pohvaljuje holokaust', a vrijeđa i Hrvate, pa mu nije mjesto u Banovini nego 'u nekoj drugoj instituciji zatvorenog tipa'. Njihov kandidat za gradonačelnika Vice Mihanović sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare kako bi zatražio Ivoševićevo povlačenje kandidature, premda su ga novinari upozorili da to ni zakonski ni tehnički nije moguće.

  • +2
Split: Izvandredna press konferencija Vice Mihanovića ispred Banovine Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Napisati da je prosječan Hrvat seljačina i ustaša, a prosječan Židov nacist, i još uz to izražavati razumijevanje za Hitlera koji se okomio na Židove, može samo verbalni terorist poput Ivoševića', izjavio je između ostalog Mihanović.

S druge strane, Ivošević je svim mogućim kanalima objasnio svoju stranu priče: radilo se, tvrdi, o raspravi u kojoj je spomenuti Roni Robert Brandl za sve Hrvate ustvrdio da su 'ustaše i seljačine', pa je on - nažalost bez oznake da ga citira - uzvratio paralelom o Židovima i dodatnim figurama za koje je ipak priznao da su neprimjerene. Potom se javila i autorica samog statusa iz 2017. godine Hana Lilić Prodanović:

'Ne mogu vjerovati da je moj status iz 2017. bio dio najgledanijeg Dnevnika na nacionalnoj televiziji. Nova TV je u svom programu pustila priču o mom Facebook statusu radi komentara koji su bili ispod njega, a kojeg sam izbrisala tog istog dana. Želim informirati javnost da je istina da je Bojanova neprimjerena reakcija bila isprovocirana vrijeđanjem njega i hrvatskog naroda kako je odgovoran za genocid uz poruke da je prosječni Hrvat 'ustaša i seljačina'. Svi koji me znaju upoznati su s mojim proizraelskim stavovima, te mogu potvrditi da Bojan nikad nije izražavao antisemitske stavove, a da jedini put kad je na tu temu nešto ružno rekao je bilo kad je vrijeđan cijeli hrvatski narod', napisala je. Ivoševićevi kolege aktivisti podsjetili su da je upravo on prvi pokrenuo akciju kojom je od najezde ugostitelja 'oslobodio' spomen-ploču na splitskoj pjaci, postavljenu u spomen 12. lipnja 1942. godine, kada je skupina fašista devastirala splitsku sinagogu, Židovsku općinu i židovske trgovine te na Pjaci spalila Tore, molitvenike, liturgijske predmete, namještaj iz sinagoge, arhivu zajednice, vrijedne povijesne dokumente i knjige.

Tko je Brandl?

U međuvremenu je Večernji list istražio tko je zapravo Brandl, koji tvrdi da je izvrijeđan i da mu se prijetilo smrću jer je Židov, te došao do informacija da se radi o osobi 'kontroverzne i neugledne prošlosti s prilično sumanutim, iskrivljenim i paradoksalnim stavovima'.

'Izbačen je iz udruge 'Bet Israel' zbog ekstremnih antiarapskih stavova, ali i činjenice da je više puta javno tvrdio kako su Hrvati genocidan i ustaški narod. Time je radio strahovitu štetu našoj udruzi. Ono što jest paradoksalno u cijeloj situaciji činjenica je da je vrijeme provodio agitirajući za HDZ', kazao je za Večernji list ugledni hrvatski Židov.

Kandidat centra i ljevice za dogradonačelnika Splita tako je u neobičnom obratu umjesto ekstremista i 'četnika' - kako ga je prostački nazvao Željko Kerum - sada najednom postao mrzitelj Hrvata i Židova. U samom finišu kampanje, nekoliko sati nakon HDZ-a i Mihanovića, svoju stranu priče na konferenciji za novinare iznijet će on i Ivica Puljak.