izgradnja mira

Poruka tolerancije između različitosti: Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Sabor

11.12.2023 u 15:35

Bionic
Reading

Savez izviđača Hrvatske u ponedjeljak je tradicionalno, 31. put, u Hrvatski sabor donio Betlehemsko svjetlo mira pri čemu je predsjednik parlamenta Gordan Jandroković rekao je da je njegova poruka važnost mira, zajedništva i tolerancije između različitosti i da moramo biti spremni razumjeti i druge

Glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske Boris Vujnović, nakon što su predali Betlehemsko svjetlo mira predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, kazao da hrvatski izviđači 31. godinu za redom donose Betlehemsko svjetlo u Republiku Hrvatsku i Hrvatski sabor.

Pred blagdane koji nam dolaze nastojimo razmisliti što je ono što nam treba u sljedećoj godini, i u ovom trenutku u našem susjedstvu imamo više aktivnih sukoba među narodima koji narušavaju mit i blagostanje svih nas koji živimo u Hrvatskoj i diljem Europe, kazao je.

"Poruka Betlehemskog svjetla mira u ovoj godini je da na miru i izgradnji mira trebamo raditi u svakom trenutku", naglasio je Vujnović, naglasivši da donošenjem Betlehemskog svjetla žele prenijeti tu poruku svima da nastave graditi taj mir.

Jandroković je zahvalio na donošenju Betlehemskog svjetla u Sabor jer, poručio je izviđačima, u adventsko vrijeme šire dobri duh i dobru, pozitivnu emociju u vremenima kada je to zaista važno.

Današnji svijet poprilično je drugačiji od onog kakvog pamtimo od prije nekoliko godina, ocijenio je, podsjetivši da smo prošle godine govorili o ruskoj agresiji na Ukrajinu, brojnim žrtvama, ubijenim civilima i djeci, a ove godine, nažalost, imamo još jedan veliki sukob koji se događa baš tamo otkuda dolazi Betlehemsko svjetlo.

Čini nam se da su ti sukobi daleko, ali naša je obaveza i dužnost moliti za one kojima je teško i koji su u potrebi, koji stradavaju, a posebno trebamo biti osjetljivi prema civilnim žrtvama rata, djeci i prema svim onima koji, nažalost, nemaju sreću živjeti u miru, slobodi i blagostanju, istaknuo je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

"Poruka Betlehemskog svjetla bitna je za sve, podsjeća ih na važnost mira, zajedništva i tolerancije između različitosti. Mi smo katolici i imamo svoje vrijednosti, poštujemo ih i čuvamo, ali isto tako moramo biti spremni razumjeti i druge, pokušati s njima ostvariti toliku razinu međusobnog razumijevanja i uvažavanja da možemo živjeti mirno", poručio je.

Napomeno je kako ne može reći da je trend u svijetu pozitivan i da je sve više mira i razumijevanja jer je upravo je suprotno.

"Baš zato pozvani smo svjedočiti svemu što simbolizira Betlehemsko svjetlo mira i zajedno s onima koji su zainteresirani na globalnoj razini promicati ideje mira, slobode, demokracije, međusobnog uvažavanja, pa i vjere, ljubavi i nade da će nam život biti ljepši”, zaključio je Jandroković.