izvanredno stanje

Poplave na sjeveru BiH, ugrožene stotine kuća i gospodarskih objekata

13.05.2019 u 11:29

Bionic
Reading

Stotine stambenih i gospodarskih objekata poplavljeno je uz riječne tokove na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine nakon obilnih kišnih padalina koje su to područje pogodile u noći između nedjelje i ponedjeljka, izvijestile su lokalne službe civilne zaštite

Najviše štete do ponedjeljka ujutro registrirano je na području Prijedora, gdje su se izlile rijeke Miloševica i Puharska. Iz općinskog stožera za izvanredna stanja potvrdli su kako je poplavljeno oko dvije stotine kuća, a voda je presijekla i ceste koje povezuju naselja što gravitiraju ovim rijekama.

Na cijelom području Prijedora proglašen je prvi stupanj zaštite od poplava. Gasitelji i pripadnici civilne zaštite u punoj su pripravnosti radi evakuacije ugroženog stanovništa i postavljanja dodatnih zapreka poput vreća s pijeskom.

Otežan je promet cestom koja Prijedor povezuje s Bosanskim Novim, gdje su vodene bujice prouzročile odrone koje cestarske ekipe pokušavaju sanirati.

U Bosanskom Novom voda je prodrla do desetak stambenih objekata.

Sve službe za zaštitu i spašavanje u BiH stavljene su u stanje pripravnosti potkraj prošlog tjedna zbog najava obilnih kišnih padalina.

Meteorolozi prognoziraju kako će takvo stanje potrajati najmanje do 16. svibnja, a do tada je u zemlji na snazi tzv. narančasto upozorenje na opasne vremenske prilike.