POZICIJA OVISNOSTI

Političari na tuđim jahtama ‘plove’ u sukobu interesa

09.08.2009 u 20:59

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader, potom predsjednički kandidat HDZ-a, Andrija Hebrang, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kao i svi drugi dužnosnici koji ljetuju na jahtama prijatelja, u njihovim apartmanima, ili im prijatelji podmiruju hotelske račune, krše zakon, jer ljetovanja na tuđi račun ne prijavljuju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

ZAGREB - 'Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa dar je svaki dar koji dužnosnika može dovesti u poziciju ovisnosti, bez obzira je li riječ o materijalnom daru, ili je riječ o usluzi i trebalo bi ga prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa', izričit je predsjednik Transparency Internationala Hrvatska, Zorislav Antun Petrović, koji je ujedno i član povjerenstva, piše Večernji list.

Petrović navodi kako je zakon jasan i da bi trebalo prijaviti svaki dar koji prelazi vrijednost 500 kuna, a ljetovanja kojima su dužnosnici počašćeni svakako prelaze tu vrijednost. Napominje, međutim, da se još nije dogodilo da bi netko takvo ljetovanje prijavio, a kamo li da bi unaprijed zatražio mišljenje Povjerenstva.

Tako je i s ljetovanjem bivšeg premijera Ive Sanadera koji je gotovo mjesec dana proveo krstareći Jadranom na jahti Malo vitra, vlasništvo tvrtke Pomilon iz Zagreba, u vlasništvu Nevena Poldrugača.

Premda je, prema nekim izračunima, Sanaderov odmor već progutao između 200 i 300 tisuća proračunskih kuna (u to su prije svega uračunati troškovi osiguranja na kojem se ne štedi), bivši premijer ne smatra da treba podnijeti račun za svoje krstarenje.

'Bivši premijer također bi trebao prijaviti ljetovanje na prijateljevoj jahti jer ga Zakon o sprečavanju sukoba interesa na to izričito obvezuje u razdoblju šest mjeseci nakon napuštanja dužnosti', kaže Petrović, napominjući da bi, i da nema te zakonske odredbe, Sanadera obvezivao Zakon o sprečavanju sukoba interesa kao saborskog zastupnika.

Glasnogovornik Vlade, Zlatko Mehun, tvrdi, međutim, da su netočne tvrdnje kako je Sanader mjesec dana proveo na krstarenju. Prema Mehunovim riječima, Sanader je samo nekoliko dana proveo na Malo vitra, a najmanje tjedan dana prije nego što je zbog upale pluća završio u bolnici Sanader je bio u Zagrebu.

Premijerka Jadranka Kosor, prema Mehunovim riječima, sama plaća ljetovanje i stoga nema što prijaviti. Kosor se s prijateljicama odmara u hotelu s pet zvjezdica, Elaphusa u Bolu na Braču.

Koliko će platiti odmor, Mehun nije odgovorio, navodeći da predsjednica Vlade još nije završila odmor, pa nema ni konačni račun. Prema nekim izračunima, taj odmor s troškovima osiguranja stajat će oko 35.000 kuna. Ministar zdravstva, koji je snimljen na prijateljevu gliseru, kaže kako ne smatra da treba prijaviti to što se malo provozao na prijateljevu gliseru jer ljetuje u svojoj kući na Viru.

Za kuću kaže da ima svu dokumentaciju i da će je uskoro legalizirati. Predsjednički kandidat HDZ-a, Andrija Hebrang, također je bio na jahti, a gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, gost je na jahti poduzetnika Tončija Kurilja, što bi bio sukob interesa.