PROJEKT od 2,2 MILIJARDE KUNA

Pokreće se golema investicija u splitski vodovod, čistu pitku vodu grad bi trebao dobiti do 2021.

24.07.2018 u 14:56

Bionic
Reading

Izgradnja vodovodne i kanalizacijske infrastrukture na širem splitskom području, u dva segmenta nazvana Split-Solin i Kaštela-Trogir, projekt je vrijedan 2,2 milijarde kuna i uskoro kreće u realizaciju - najavilo je vodstvo splitske komunalne tvrtke Vodovod i kanalizacija. Za investiciju, koja će se većim dijelom (67 posto) financirati iz europskih fondova, pripremljena je natječajna dokumentacija te će se natječaji početi raspisivati u rujnu

Projekt predviđa nekoliko stotina kilometara nove mreže, kao i rekonstrukciju većeg dijela starih vodova te izgradnju pročistača otpadnih voda drugog, najvišeg stupnja. Planirano trajanje je do 2023. godine.

U Vodovodu i kanalizaciji objavili su još nekoliko bitnih novosti za građane: vrlo skoro raspisat će se natječaj za dokumentaciju oko novog pročistača i filtra pitke vode jer je dovršen velik dio studijske i projektne dokumentacije, a u roku od godinu dana počet će se tražiti i izvođač radova. Direktor ove tvrtke Tomislav Šuta uvjerava da je najkompliciraniji dio posla obavljen, gotovo 70 posto, no do samog dovršetka pročistača i osiguravanja pitke vode Splitu i okolici - gdje se posljednjih godina znala zamutiti za svake veće kiše - trebat će čekati 2021. godinu.

Novo vodstvo ove tvrtke u studenom će prvi put javno obaviti strategiju svog poslovanja sve do 2030. godine, u kojoj će biti prikazani planovi za sve zahvate i investicije u tom razdoblju, a građanima će ostaviti rok od mjesec dana kako bi priložili svoje primjedbe i prijedloge. Također, ovih dana prvi put je na internetskoj stranici Vodovoda i kanalizacije objavljen Plan javne nabave s otvorenim pozivom za sudjelovanje svim gospodarskim subjektima. Na ovaj, transparentniji način poslovanja samo do kraja 2018. godine u jednostavnim nabavama potrošit će se oko 22 milijuna kuna.

U suradnji s Hrvatskim vodama ovih dana pokrenute su pojačane kontrole neovlaštenog korištenja vode jer je procijenjeno da se dio od gubitaka u mreži - koji iznose čak 58 posto - odnosi upravo na krađe. Osnovan je posebni odjel i u nekoliko desetaka slučajeva već su naplaćene kazne koje za fizičke osobe iznose od 15 tisuća kuna naviše, a za pravne osobe i do 100 tisuća kuna.