TEHNOLOŠKI PARK DO 2020. GODINE

Petnaest tvrtki na natječaju za najam 25 tisuća četvornih metara na splitskom Dračevcu

20.07.2018 u 11:42

Bionic
Reading

Tehnološki park Split, koji će se nalaziti na prostoru bivše vojarne Dračevac, započet će se graditi u trećem kvartalu iduće godine, a njegovo otvaranje predviđeno je za konac 2020. godine. Splitska uprava i Razvojna agencija RAST objavile su detaljan hodogram investicije koja će se odvijati na području što ga je Vlada odlučila darovati lokalnoj upravi te predstavili rezultate prvog i neobvezujućeg poziva za iskazivanje interesa za najam na Dračevcu

Na njega se u proteklih mjesec dana prijavilo petnaest investitora sa željom za najam oko 25 tisuća četvornih metara uredskog i proizvodnog prostora, a ondje planiraju imati 1470 zaposlenih - od čega se oko četiri stotine odnosi na novootvorena radna mjesta. Među njima se, potvrđeno je, nalazi i tvrtka Rimac automobili.

Šest tvrtki zainteresirano je za pravo građenja kako bi ondje same izgradile i uredile poslovne prostore.

'Interes je više nego zadovoljavajući i daje nam sigurnost da će projekt biti uspješno ostvaren. Radi se o potpunom iskoraku Splita prema novim tehnologijama i novim radnim mjestima u IT industriji', objavio je Krešimir Budiša, savjetnik splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Ukupna investicija na Dračevcu procjenjuje se na preko 30 milijuna eura. Za potrebe Tehnološkog parka osigurano je 10 milijuna eura iz ITU mehanizma, odnosno europskih fondova, a jednako toliko za uređenje nove garaže i poslovnih prostora javnog gradskog prijevoznika Prometa te tri milijuna eura za uređenje novog splitskog prometnog centra. U susjedstvu, na manjem dijelu Dračevca, na zemljištu koje joj je darovala država Splitsko-makarska nadbiskupija planira izgraditi katolički školski centar, učenički i studentski dom te druge srodne sadržaje.

Po objavljenom hodogramu, u rujnu bi trebao biti usvojen novi urbanistički plan ovog područja, potom bi zemljište i formalno prešlo iz državnih u gradske ruke, a nakon toga slijedi izrada dokumentacije potrebne za početak gradnje. Početkom iduće godine raspisat će se sličan natječaj za iskazivanje interesa za najmom prostora na Dračevcu, no on će imati obvezujući karakter.

  • +22
Rimac C_Two Izvor: Promo fotografije / Autor: Rimac Automobili

'Na ovom, upravo završenom, prijave su većinom poslale tvrtke iz Splita i Hrvatske, no i neke međunarodne kompanije koje u Hrvatskoj imaju svoje podružnice', objavila je direktorica agencije RAST Antonija Eremut Erceg. Nije se otkrivalo imena tvrtki, a već ranije neslužbeno se moglo doznati da su, pored Mate Rimca, među zainteresiranima Ericsson te AD Plastik.

U sklopu uređenja ovog prostora planirano je otvaranje novih prometnih pravaca prema centru Splita, kao i infrastrukturno opremanje obližnjeg naselja Dračevac.

'Ovdje se radi o strateškom projektu Splita i stoga ne namjeravamo ni za milimetar odstupiti od našeg hodograma, a sve će biti spremno za useljenje do konca 2020. godine', poručio je Krešimir Budiša.