lova na stolu

Plenković: Štrajk je po mom dubokom uvjerenju, nakon ovakve ponude, suvišan

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 16.10.2019 19:18
  • Objavljeno 16.10.2019 u 19:17
Andrej Plenković u Saboru

Andrej Plenković u Saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

'Štrajk je po mom dubokom uvjerenju, nakon ovakve ponude, suvišan', odgovorio je premijer Andrej Plenković novinarima u Hrvatskom saboru nakon rasprave o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića. Sindikati u prosvjeti ponudu su već ranije danas odbili

'Ne vidim neposredan razlog za štrajk. Štrajk poštujem, to je pravo sindikata, ali moramo vidjeti što je bit zahtjeva, a bit zahtjeva je šest posto. Mi smo pokušali donijeti novi Zakon o plaćama, ali nismo dobili ni jedan pozitivan odgovor ni iz jednog resora', odgovorio je premijer Andrej Plenković novinarima u Hrvatskom saboru nakon njihova upita kako su sindikati takav prijedlog već odbili, javlja N1.

Na daljnji upit hoće li tražiti zabranu štrajka, ako se on nastavi rekao je kako se svatko od nas bavi nekim poslom 'da bi ga radio, a ne da bi ga ne radio'.

'Dobivamo plaću za rad. Ako imate javno izrečen stav Vlade - idemo razgovarati i naći cjelovito horizontalno rješenje za koeficijente - to je ozbiljan potez, to nije sitnica, to nije malo, to su velika sredstva. Uvjeren sam da će profesori i učitelji dobro razumjeti ovo što govorim. Poruka je štrajkom poslana. Sad je prvi tjedan, ljudi se snalaze, ali što ćemo ako bude trajalo dva mjeseca? Štrajk je po mom dubokom uvjerenju, nakon ovakve ponude, suvišan', odgovorio je te rezimirao, kako je rekao paket odnosno ponudu koja je na stolu:

'Odustajemo od smanjenja stope PDV-a za jedan posto, na taj način nalazimo sredstva na prihodovnoj strani proračuna, inače tih sredstava nema. Pokazujemo konzistentnost u politici plaća ove Vlade za državni i javni sektor, a to je da svake godine izlazimo u susret onoliko koliko je to realno, a da istovremeno zadržimo proračunski okvir da trošimo koliko zarađujemo, da ne zadužujemo buduće generacije. To je bit našeg okvira. Iz tih sredatava nudimo i državnim i javnim službama '2%-2%-2%' tijekom 2020 godine, šest posto ukupno, što je upravo ono što su sinidkati htjeli', kazao je Plenković te dodao da sustav koeficijenata ima nelogičnosti i nepravednosti, ali i da je 'teško napraviti novi zakon o plaćama'.

Izlaganje Andreja Plenkovića u Saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!