UKLJUČEN I PRIJEM

Plenković s Dombrovskisom o ulasku u eurozonu; sutra ima gust raspored u Bruxellesu

19.06.2019 u 19:29

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u srijedu popodne u Bruxellesu s potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom. Razgovarali su o pripremama za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM2) i u eurozonu.

ERM2 je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba provesti najmanje dvije godine.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je prilikom svog posjeta Hrvatskoj prije desetak dana rekao da je Hrvatska ""Hrvatska potpuno spremna uskoro se priključiti mehanizmu ERM 2".

O ulasku neke zemlje u ERM2 odlučuje zemlje članice eurozone i Europska središnja banka.

Prema zadnjem konvergencijskom izvješće iz svibnja 2018., koje Komisija objavljuje svake dvije godine, Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog za ulazak u eurozonu, sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) najmanje dvije godine.

Hrvatski ulazak u eurozonu može se očekivati najranije oko 2023. godine.

Nakon sastanka s Dombrovskisom premijer Plenković odlazi na prijem koji u povodu Dana državnosti organiziraju tri diplomatske misije u Bruxellesu.

  • +3
Manfred Weber kandidat EPP-a za predsjednika Europske komisije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U četvrtak sudjeluje na sastanku Europske pučke stranke, te na summitu EU-a, koji počinje popodne.

U četvrtak ujutro sastat će se s petoricom premijera zemalja članica koji pregovaraju o imenovanjima novih čelnika europskih institucija.

U četvrtak prije sastanka Europskog vijeća, sastat će se šestorica premijera koji u ime svojih političkih grupacija pomažu predsjedniku Europkog vijeća Donaldu Tusku u pronalaženju rješenja za imenovanje novih čelnika.

U ime Europske pučke stranke pregovaraju hrvatski i latvijski premijer Andrej Plenković i Krišjanis Karinš, u ime socijalista španjolski i portugalski premijeri Pedro Sanchez i Antoni Costa, a u ime liberala belgijski i nizomski premijer Charles Michel i Mark Rutte.