ROBNA RAZMJENA

Eurozona u ožujku povećala trgovinski suficit

17.05.2017 u 08:49

Bionic
Reading

Eurozona je u ožujku povećala svoj trgovinski suficit s ostatkom svijeta, pri čemu je ostvaren značajan rast i izvoza i uvoza, što je znak da globalnu trgovinu do sada nisu sputali apeli za protekcionizmom

Prema sezonski neprilagođenim podacima, zajednica 19 europskih zemalja sa zajedničkom valutom u ožujku je zabilježila višak od 30,9 milijardi eura u robnoj razmjeni s državama izvan bloka, pokazuju podaci europskog statističkog ureda EUROSTAT, objavljeni u utorak.

Trgovinski suficit u ožujku gotovo je dvostruko veći od onog u veljači, kada je iznosio 17,8 milijardi eura. Također, porastao je i na godišnjoj razini, a u veljači prošle godine iznosio je 28,2 milijarde eura, stoji u izvješću Eurostata.

Eurozona, koju predvodi Njemačka, u ožujku je zabilježila 13-postotni porast izvoza na godišnjoj razini, s ukupnom vrijednošću od 202,3 milijarde eura, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci Eurostata.

Uvoz u eurozonu je također porastao, za 14 posto, iako s niže razine, što pokazuje da trgovinski tokovi nisu bili pogođeni rastućim protekcionističkim pozivima, poput onih američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvoz iz 28 članica Europske unije (EU) u Sjedinjene Američke Države (SAD) u prvom tromjesečju porastao je 11 posto u usporedbi s istim razdobljem lani.

Prema podacima Eurostata, uvoz iz SAD-a skočio je za skromnih 4 posto, što je rezultiralo povećanim trgovinskim viškom EU-a sa SAD-om, s ukupnim iznosom od 30,6 milijardi eura, u odnosu na 23,6 milijardi zabilježenih u istom lanjskom kvartalu.

EU je u prvom tromjesečju povećala izvoz prema svim najvećim trgovinskim partnerima, pri čemu je porast prodaje u Rusiji iznosio 28 posto, a rast izvoza u Kinu 22 posto.

Izvoz u Kinu rastao je tek 3 posto, čime je smanjen trgovinski deficit EU s Pekingom, na 41,7 milijardi eura, s 47,3 milijardi u istom razdoblju prošle godine, pokazuje izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođeni podaci pokazuju kako je trgovinski višak eurozone u ožujku iznosio 23,1 milijardu eura, prema 18,8 milijardi u veljači, s porastom izvoza od 1,4 posto na mjesečnoj razini te 1,1-postotnim padom uvoza.