jeftin novac

ECB namjerava zadržati postojeće kamatne stope barem do sredine 2020.

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2019 18:24
  • Objavljeno 06.06.2019 u 18:24
Šef ECB-a Mario Draghi

Šef ECB-a Mario Draghi

Izvor: SIPA / Autor: Zihnioglu Kamil

Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da će zadržati kamatne stope na važećoj razini još barem do sredine 2020. godine, snizivši ujedno projekcije rasta gospodarstva u iduće dvije godine, u kontekstu globalnih trgovinskih neizvjesnosti i posustale inflacije. U ECB-u ne namjeravaju mijenjati kamatne stope prije sredine iduće godine s obzirom na oštro posustajanje inflacije i zaoštreni globalni trgovinski rat koji prijeti pogoršanim izgledima za svjetsko gospodarstvo.

Na današnjoj sjednici održanoj u Vilniusu Upravno vijeće potvrdilo je sve tri ključne kamatne stope, uključujući onu negativnu od 0,4 posto na depozite banaka, koja bi ih trebala potaknuti da plasiraju novac prema kompanijama i stanovništvu. Ključna kamatne stopa u ECB-u zadržana je na nula posto i nepromijenjena je od ožujka 2016. godine.

Upravno vijeće ECB-a u priopćenju s današnje sjednice navodi kako "sada očekuju da će ključna kamatna stopa ostati na postojećim razinama barem tijekom prve polovine iduće godine" kako bi se omogućilo da inflacija bude blizu srednjoročno zacrtanih nešto manje od dva posto.

Još u ožujku iz ECB-a su bili poručili da kamatne stope na postojećim razinama planiraju zadržati još barem do kraja ove godine.

Kako bi omogućili da gospodarstvo ostane na uzlaznoj putanji, ECB je također odredio povoljnu kamatnu stopu bankama na takozvane ciljane operacije dugoročnijeg refinanciranja. Tom mjerom također žele potaknuti banke da povećaju plasman kredita prema kompanijama i potrošačima.

Na tiskovnoj konferenciji čelnik ECB-a Mario Draghi objavio je snižene projekcije gospodarskog rasta za 2020. i 2021., upozorivši da eurozonu čeka podulje razdoblje neizvjesnosti na globalnoj razini iako je po njemu mala vjerojatnost da će doći do recesije.

U ECB-u sada očekuju da će rast ove godine iznositi 1,2 posto, što je za nijansu viša stopa u usporedbi s projekcijama iz ožujka. U 2020. i 2021. eurozona bi trebala rasti po stopi od po 1,4 posto, čime su za 0,2 postotna boda odnosno 0,1 bod snizili projekcije iz ožujka.

Što se inflacije tiče, ove bi godine trebala iznositi 1,3 posto a potom blago ubrzati na 1,4 posto u 2020. U ožujku su bili predviđali 1,2 posto inflacije u ovoj i 1,5 posto u idućoj godini. Potvrđena je ujedno procjena inflacije za 2021. prema kojoj bi ona trebala dodatno ubrzati, na 1,6 posto. Prema preliminarnoj ovotjednoj procjeni Eurostata rast potrošačkih cijena u svibnju je oštro usporio, na 1,2 posto, s 1,7 posto u travnju.

Eurostat je danas potvrdio procjenu rasta gospodarstva eurozone za solidnih 0,4 posto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca, zahvaljujući ponajprije domaćoj potražnji i potrošnji kućanstava.

Krajem prošle godine ECB je završio program kupnje obveznica ukupne vrijednosti 2.600 milijardi eura, koji je bio uveden s ciljem poticanja gospodarskog rasta i otklanjanja prijetnje niske inflacije u eurozoni, podsjeća dpa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!