sabor mladeži hdz-a

Plenković: Digitalizacija države i gospodarstva jedan od ciljeva u ovom desetljeću

16.12.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u subotu, na XVII. Općem Saboru Mladeži HDZ-a, da će digitalizacija hrvatske države i društva, a posebice gospodarstva biti jedan od temeljnih ciljeva za ovo desetljeće kako bi uhvatili korak sa četvrtom industrijskom revolucijom

"Digitalna tranzicija je jedini mogući put da ulovimo korak sa četvrtom industrijskom revolucijom i da uopće možemo pratiti što radi umjetna inteligencija i kako ju regulirati", rekao je Plenković sudionicima skupa. Ocijenio je da su tehnološki giganti toliko brzi da međunarodne i regionalne organizacije, kao i države i Vlade, "kaskaju" za tehnološkim napretkom. "Prvo se nešto pojavi a onda to reguliramo. To je realnost", istaknuo je premijer Plenković. Poručio je mladima da prilagodba tako munjevitom tehnološkom razvoju ima utjecaj na njih i njihov izbor zanimanja, fakulteta i pozicioniranja na tržištu rada.

Jedan od ciljeva u idućim godinama bit će i demografska revitalizacija Hrvatske jer je to, upozorio je, strukturni problem i hrvatskog naroda i društva. Stoga će, najavio je premijer, krajem tjedna u javno savjetovanje biti upućena Strategiju demografske revitalizacije Hrvatske. Osvrnuo se i na važnost zelene tranzicije, kazavši da su klimatske promjene, globalno zagrijavanje, energetska tranzicija i postupno napuštanje fosilnih goriva najvažnija tema mladih u Europi i svijetu.

Plenković na Saboru mladeži HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"Tu upravo vi trebate dati impuls Vladi i stranci za formuliranje takvih politika", poručio je mladima HDZ-a. Kao cilj naveo je i dalje ulagati u obrazovanje kako bi mladi od predškolske dobi do fakulteta stekli opća i posebna znanja i vještine i da bi velika ulaganja u to područje imalo smisla kada izađu na naše ili globalno tržište rada. Predsjednik HDZ-a pozvao je članove Mladeži HDZ-a, kojih ima oko 20.000, da u idućoj super izbornoj godini budu maksimalno angažirani te puno više nego su sada budu "vidljivi" na društvenim mrežama.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je mladim članovima HDZ-a da, ako se žele baviti politikom, moraju biti spremni na političku "borbu i fajt" i to prihvatiti kao način života. Poručio im je kako je politika ispred svega rad za javno dobro i tu ne mogu biti neodgovorni već za to moraju imati potrebna znanja. Smatra kako se danas suočavamo s oblikom politike koji je nazvao "prvoloptaškim aktivizmom" u kojem se građanima pokušava pokazati da je sve moguće brzo i odmah. "To jednostavno nije istina", istaknuo je Jandroković.

Andrej Plenković nakon Sabora mladeži HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman rekao je kako je HDZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini na !prvoj crti" obrane od "populističke i aktivističke" trenutne gradske vlasti koja si je, ističe, čak i "umislila da može preuzeti odgovornost za vođenje Republike Hrvatske". Upozorio je i kako oporba na nacionalnoj razini pokušava ući u politički prostor koristeći se "praznim pričanjima, lažima i iskrivljavanjem istine". Na  XVII. Općem Saboru Mladeži HDZ-a, nakon ponovnog izbora Maksimilijana Šimraka za predsjednika Mladeži HDZ-a i užeg vodstva, izabrani su i članovi Nacionalnog i Nadzornog odbora.