relaksacija mjera

Plenković iz Bruxellesa: Svinjokolja od idućeg tjedna

15.12.2023 u 16:34

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković se na marginama summita u Bruxellesu sastao s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i slovenskim premijerom Robertom Golobom. Kako je rekao, dogovoren je fleksibilniji režim graničnih kontrola za vrijeme božićnih praznika

Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade u Bruxellesu najavio je relaksaciju mjera protiv afričke svinjske kuge te dodao kako će biti dopuštena svinjokolja i puštanje mesa u promet.

'Prije Europskog vijeća jutros razgovarao sam s povjerenicom Stellom Kyriakides koja je zadužena za pitanja javnog zdravstva. Razgovarali smo o akcijskom planu kojeg je Vlada uputila Europskoj komisiji prije desetak dana, a vezan je za sve mjere koje smo poduzeli u suzbijanju i kontroli afričke svinjske kuge', rekao je premijer, javlja HRT.

'Zahvaljujući našem planu, danas je na temelju našeg izvješća u jednom posebnom odboru donesena odluka o relaksaciji mjera što zanči da ćemo regionalizacijom i novim zoniranjem onoga što je bilo pod mjerama ograničenja - biti u mogućnosti da naši poljoprivrednici mogu obavljati svinjokolju u svojim gospodarstvima te da se meso tih svinja može stavljati na tržište u Hrvatskoj. Ova odluka bit će objavljena idući tjedan', dodao je.

Premijer je otkrio kako se na marginama summita u Bruxellesu sastao s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i slovenskim premijerom Robertom Golobom. Kako je rekao, dogovoren je fleksibilniji režim graničnih kontrola za vrijeme božićnih praznika.

Plenković se sastao i s kolegom Kyriakosom Mitsotakisom s kojim je razgovarao o dinamici puštanja hrvatskih državljana iz pritvora u Grčkoj. Istaknuo je kako uoči Božića i Nove godine dogodi puštanje još sigurno 20-ak državljana.