pala odluka

Plenković potvrdio: Novi ministar gospodarstva bit će Damir Habijan

15.12.2023 u 15:52

Bionic
Reading

Nakon smjene Davora Filipovića, kojemu je vlastiti savjetnik navodno radio iza leđa, Hrvatska traži novoga ministra gospodarstva. Prvi favorit je varaždinski HDZ-ovac Damir Habijan, a to je danas u Bruxellesu potvrdio i Andrej Plenković

Informaciju je prvi objavio portal 24sata.hr, odakle tvrde da je potvrđena iz više izvora u stranci. Glasnogovornik Vlade Marko Milić za tportal je i službeno potvrdio da je Damir Habijan kandidat za ministra gospodarstva.

Ovu informaciju je službeno potvrdio i Andrej Plenković dajući izjavu u Bruxellesu, donosi Jutarnji.

'Odlučio sam predložiti Damira Habijana za ministra gospodarstva i održivog razvoja i on je to prihvatio. Osim potpore čelnih ljudi u HDZ-u, dobio je i potporu većine. Mi ćemo u ponedjeljak održati sastanak parlamentarne većine na kojem će se on predstaviti, potom na stranačkinm tijelima, a nakon toga ću uputiti pismo predsjedniku Sabora da se održi izvanredna sjednica u srijedu. Sve bi trebalo biti zaključeno do srijede popodne', rekao je premijer novinarima u Bruxellesu.

Radi se o 41-godišnjem pravniku i saborskom zastupniku u kojega šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković ima puno povjerenje i lojalan je stranci.

Habijan u posljednje vrijeme sve češće istupa u ime HDZ-a kada je potrebno objašnjavati određene pozicije ili braniti stav stranke oko važnih odluka. Plenković se navodno odlučio za Habijana kako bi i HDZ sa sjevera dobio jaku političku funkciju u Vladi.

  • +8
Damir Habijan Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Habijan je zaljubljenik u sport i diplomirao je na temu 'Sportsko pravo u EU: studije usklađenosti pravila FIFA-e i UEFA-e s pravom EU-a', no ne može se reći da ima iskustva u gospodarstvu.

Na društvenim mrežama često objavljuje fotografije bez majice, na kojima se hvali fit figurom.