SPASILI GA ZATVORENICI

Osuđenik za silovanje i ubojstvo pokušao samoubojstvo

11.10.2011 u 17:11

Bionic
Reading

Pritvorenik Franko Valić (23), nepravomoćno osuđen na 28 godina zbog silovanja i ubojstva 73-godišnje susjede u Podhumu kraj Rijeke, pokušao se objesiti u riječkom zatvoru 3. listopada, potvrdili su danas iz Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa

Navodeći samo inicijale pritvorenika, u priopćenju ravnatelja te uprave Branka Perana ističe se da je Valić u 2,45 sati u zatvoru u Rijeci pokušao počiniti samoubojstvo vješanjem. Odmah je pozvana hitna medicinska pomoć koja ga je prevezla u riječki Klinički bolnički centar, a nakon pružene pomoći i obrade pritvorenik je poslan u Zatvorsku bolnicu u Zagreb.

O svemu je odmah obaviješten sudac Županijskoga suda u Rijeci koji vodi postupak, a 'utvrđivanje razloga samoozljeđivanja pritvorenika je u tijeku', stoji u priopćenju.

Pozivajući se na neslužbene izvore, neki su mediji prije objavili da se Valić htio objesiti plahtom u zahodu, a spasili su ga drugi zatvorenici koji su čuli neobične zvukove. Nagađa se da je prije pokušaja samoubojstva sutkinji riječkoga Županijskog suda Iki Šarić ostavio pismo u kojem je ponovio da nije kriv te da više nikome ne želi tratiti vrijeme.

Valić je početkom prošle godine nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 28 godina - 21 godinu dobio je za teško ubojstvo, a osam za silovanje. No, Vrhovni sud ukinuo je presudu i naložio ponavljanje suđenja koje je danas počelo na riječkom Županijskom sudu.

Suđenje je ponovno zatvoreno za javnost, a za današnje ročište na koje je doveden optuženi pozvano je nekoliko svjedoka.

Na prvom suđenju Valić je tvrdio da je krivac njegov otac koji je podmetnuo dokaze protiv njega.0,