NASTAVAK AFERE

Nova sporna situacija: Kujundžićevo Ministarstvo firmi njegova prvog susjeda isplatilo 4,7 milijuna kuna

25.01.2020 u 14:12

Bionic
Reading

Danas je isplivala i nova sporna situacija za ministra zdravstva Milana Kujundžića. Naime, u posljednje je dvije godine Ministarstvo zdravstva isplatio 4,7 milijuna kuna prvom susjedu i nekadašnjem poslovnom partneru obitelji Kujundžić Nevenu Mrkši, tj. njegovoj tvrtki Smart Medical d.o.o., piše Telegram

Tvrtka Smart Medical osnovana je početkom prosinca 2016., manje od dva mjeseca nakon što je Kujundžić stupio na ministarsku dužnost. Prije toga, do 2016., Mrkša je imao firmu koja se bavila iznajmljivanjem plovila, a s obitelji Kujundžić veže ga višegodišnje poznanstvo i brojni poslovi s nekretninama, kao i ranije optužbe za pogodovanje, piše Telegram.

Kujundžić zasad nije komentirao najnovije otkriće.

Dok je prije desetak godina bio ravnatelj KB Dubrava, Milan Kujundžić našao se pod optužbama za namještanje poslova tadašnjoj tvrtki Nevena Mrkše. U to vrijeme, njihove su supruge zajedno gradile urbane vile, a tvrtka u kojoj je radio Neven Mrkša dobivala je milijunske poslove od KB Dubrava. No, optužbe nikad nisu dokazane. Kujundžić ih je odlučno demantirao, ali je potvrdio zajedničke poslove s nekretninama.

'Točno je da moja žena ima firmu te da je sa Snježanom Mrkšom kupila zemljište u Gračanima na kojem se grade dvije kuće, izjavio je tada.'

Kako napominje Telegram, Tatjana Kujundžić i Snježana Mrkša gradile su upravo one kuće u Markuševcu, koje će se ovih dana naći u središtu afere. Jednu od dvije kuće Kujundžići su kupili od tvrtke Tatjane Kujundžić za 100.000 eura, kada ju je banka procjenjivala na 316.000 eura.

Drugu kuću otkupila je obitelj Mrkša, također od Zidnog vrta d.o.o., tvrtke Tatjane Kujundžić. Kada se 2005. kretalo u projekt, zemljište za buduće vile otkupili su tvrtka Zidni vrt i Neven Mrkša zajedno, za 120 tisuća eura. Vile su gradili za prodaju, no ministar je ovih dana nekoliko puta ustvrdio kako zbog krize koja je nastupila nisu uspjeli naći kupce pa su ih osobno otkupili od tvrtke Zidni vrt. Zajedno su također 2007. uzeli kredit u Nava banci.

Prema javnim istupima, Milan Kujundžić i Neven Mrkša poznaju se najmanje 27 godina. 'Živjeli smo u istoj zgradi', kazao je Kujundžić u izjavi iz 2008. Obitelj Mrkša pojavljuje se i u priči s apartmanima na Pagu. Njihovi su sinovi od Kujundžića otkupili jedan od paških apartmana.